Lemin tukkilaistapahtuma muisti Väliväylän kulta-aikaa

Marleena Liikkanen

Lemin Jalkosalmen rannassa nähtiin lauantaina harvinaiseksi käyneitä tukkilaistaitoja. Kuvassa lieksalaisen Jori Mikkosen taidonnäyte.

Saimaalta Kymijokeen ulottuva Väliväylä herättää yhä lämpimiä ajatuksia vanhoissa lemiläisissä. Mieleen ei tällöin nouse niinkään reitin kauneus kuin sen vaikeina vuosikymmeninä ihmisille antama lisäansio.

1890-luvulla alkanut tukinuitto tarjosi monelle lemiläiselle työtä sulan veden kuukausina. Väkeä tarvittiin rannoille, laivoihin ja erilaisiin oheispalveluihin.

— On laskettu, että uittotyöt työllistivät Lappeenrannan Rutolan ja Valkealan Jokelan välillä noin 300 ihmistä. Osa työpaikoista oli ympärivuotisia, Väliväylän uittohistoriaa tutkinut Paavo Teitto toteaa.

Kun uitoista luovuttiin 1960-luvun alkupuolella, aluekehitys koki merkittävän iskun. Kaikille kylille korvaavia työpaikkoja ei syntynyt ollenkaan.

Tukinuitto tarjosi hyviä hankkeita

Paavo Teitto vietti lapsuutensa Jängynjärven läheisyydessä, ja tukkilauttojen ohitse lipumista tuli seurattua vanhempien mielestä turhankin tarkkaan. Mukaan uitoille ei Teitto itse ehtinyt.

— Naapurinpoika hankki uittoansioillaan mopon. Minä alan vähitellen päästä yli siitä katkeruudesta.

Tukinuitto eli kulta-aikaansa 1950-luvulla. Euroopan jälleenrakennukseen kului määrättömästi sahatavaraa, ja Väliväylää pitkin kuljetettiin jopa Ilomantsissa kasvaneita puita. Koululaisille uittotyö tarjosi tilaisuuden erinomaisiin kesäansioihin.

Teitto on selvittänyt, että kauppa-apulaisena nuori sai noin 150 markkaa kuussa. Tukinuitossa tili nousi yli 200 markan, ja jopa 400 markan kuukausipalkkoja maksettiin noheville nuorille.

Muistitieto koottiin kirjaksi

Väliväylän uittohistoria oli jo painumassa unohduksiin, kun lappeenrantalainen Veikko Anonen alkoi kerätä talteen muistitietoa Paavo Teiton ja luumäkeläisen Pekka Siiropään kanssa. Kirjaksi vanhat muistot kirjoitti Hilkka Mattila.

— Tarinoita tulee varmasti vielä matkan varrelta eteen. Se jäi harmittamaan, että Rutolassa sijainnut Enson piirikonttorin arkisto tuhoutui 1970-luvulla tuhopolton yhteydessä. Paljon korvaamatonta aineistoa menetettiin.

Yleisötavoite täyttyi

Paikalliseen perinteeseen nojaava tukkilaistapahtuma piti pintansa kesän kenties kovimpana tapahtumaviikonloppuna. Arviolta tuhat kävijää tutustui paikallishistoriaan lauantaina Lemin Jalkosalmessa, joten järjestäjien tapahtumalle asettama yleisötavoite täyttyi.

Kulttuuritoimi ja järjestöparlamentti halusivat tarjota mieleenpainuvia elämyksiä kesäisessä maisemassa. Yleisön reaktioista päätellen tässä onnistuttiin, vaikka kolea tuuli paukutti parhaansa mukaan telttakankaita.

Tapahtuman onnistuminen ei Lemillä tarkoita sitä, että samoissa merkeissä tavattaisiin ensi kesänä. Järjestäjien mukaan luvassa on vaihteeksi pienimuotoisempaa ohjelmaa

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.