Sisäilmaongelmat iskivät joutsenolaiskoululaisiin, 30 oppilasta saanut oireita Imatran väistötiloista

Pahin oireiden aiheuttaja pyritään korjaamaan syysloman aikana.

Marleena Liikkanen

Nyt jo jyrätty Joutsenon koulurakennus oli henkilökunnan mukaan sisäilmaltaan paljon Tietäjäntaloa heikompi. Arkistokuva.
Nyt jo jyrätty Joutsenon koulurakennus oli henkilökunnan mukaan sisäilmaltaan paljon Tietäjäntaloa heikompi. Arkistokuva.

Osa Joutsenosta Imatralle siirretyistä koululaisista on saanut oireita väistötiloista. Sosiaalisessa mediassa kiertäneessä keskustelussa vanhemmat ovat kertoneet lastensa kärsineen muun muassa päänsärystä ja kuumeilusta ammattikorkeakoulun entisissä tiloissa.

Rehtori Heikki Laivamaan mukaan sisäilmaongelmista kärsii 30 oppilasta. Väistötiloissa koululaisia on yhteensä noin 500.

— Henkilökunnasta ei oireile kukaan, Laivamaa kommentoi.

Laivamaa kuitenkin tarkentaa, että henkilökunnasta kaksi on aiemmin saanut oireita työskennellessään tietyllä alueella, jolla oppilaatkin oireilevat.

Pölyä ja vesivuodon jäljet

Tiloihin tehdyssä tarkastuksessa ilmeni, että kouluun kulkeutuu normaalia enemmän pölyä. Vaaleaa pölyä on löytynyt pinnoilta, vaikka tilat olisi siivottu eikä niitä olisi käytetty siivouksen jälkeen. Yhdestä luokkatilasta on myös löytynyt kosteusvauriojälkiä.

— Tällä hetkellä tila ei ole käyttökiellossa, Laivamaa toteaa.

Tilannetta on helpottanut 9-luokkalaisten TET-jakso, jolloin vanhimmat oppilaat ovat olleet tutustumassa työelämään ja luokkatiloja on väliaikaisesti voitu miettiä uudestaan.

Vesivuotojäljet pyritään korjaamaan viikolla 43, kun oppilaat ovat syyslomalla. Lisäksi terveydensuojeluviranomainen on ehdottanut, että esimerkiksi ulkoseinärakenteet ja rakennuksen sisä- ja ulkoilman väliset paine-erot selvitetään.

Oireiluista kertoi ensimmäiseksi Joutseno-lehti.

Luetuimmat