Maakuntahallitus arvostelee hallituksen esitystä valinnanvapauslaista – Palvelujen saatavuuden pelätään huononevan monilla alueilla.

Maakuntahallitus äänesti ja päätti sen jälkeen jyrkentää näkemystään valinnanvapauslaista. Erityisesti erikoissairaanhoidon tila Etelä-Karjalassa herättää huolta.

Marleena Liikkanen

Maakuntahallitus pelkää erikoissairaanhoidon palvelujen vaarantuvan Etelä-Karjalassa, mikäli nykyinen esitys valinnanvapauslaista toteutuu. Kuva lonkkaleikkauksen valmisteluista Etelä-Karjalan keskussairaalasta.

Lakiesitys valinnanvapaudesta huonontaa palveluiden yhdenvertaista saatavuutta ja kasvattaa alueiden välisiä mahdollisuuksia saada palveluja. Valinnanvapauden tulee koskea vain perusterveydenhuoltoa, ei erikoissairaanhoitoa, koska muuten laajan päivystyksen sairaalan toimintaedellytykset vaarantuvat. Muun muassa näin arvioi lausunnossaan maakuntahallitus.

Maakuntahallitus käsitteli maanantaina Etelä-Karjalan liiton lausuntoluonnosta asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Se päätti muuttaa esityslistalla ollutta lausuntoluonnosta äänestyksen jälkeen. Yhteensä viisi jäsentä kannatti muutosesitystä, ja neljä vastusti.

Muutosesitys poikkeaa alkuperäisestä luonnoksesta viiden kysymyksen osalta. Aiempaan esitykseen verrattuna maakuntahallituksen nykyinen lausunto on selvästi kriittisempi.

Äänestys ei yllätys

Muutosjohtaja Aija Tuimala Etelä-Karjalan liitosta ei yllättynyt, että valinnanvapauslausunnosta päädyttiin äänestämään.
— Tämä heijastelee vahvasti Eksoten aiemmin antamaa kriittistä lausuntoa valinnanvapauslaista. Moni huolista, jotka uuteen lausuntoomme on nyt kirjattu, on kuitenkin jo otettu huomioon valinnanvapauslaissa, Tuimala toteaa.

Hän uskoo, että kriittiset lausunnot tulevat muuttamaan lakiesitystä.
— Samat asiat toistuvat monien eri toimijoiden lausunnoissa, joten toivottavasti sillä on vaikutusta. Esimerkiksi erikoissairaanhoidon rooli herättää paljon kysymyksiä, hän sanoo.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat

Uusimmat uutiset