Paperikautinen tubettaja pitää kirjan mielessä — kirjailijavieras on 500 euron mainos kirjastoille

Turo Ulvinen

Kiinnostava kirjailijavieras täyttää yleisölle varatut penkit ja tyhjentää lainaushyllyt kirjastoissa. Kuvassa Sirpa Kähkönen kertoo tuotannostaan Lappeenrannan maakuntakirjastossa Lainan päivänä 8. helmikuuta 2017.

Mitä pyörää tubettajat ja näiden fanitapaamiset keksivät sähköisesti uudestaan? Analogisen todellisuuden näkökulmasta rengasmalli on paperikautinen, sillä gutenberglaiset sisällöntuottajat ovat maailman sivu tavanneet lukevaa yleisöä kirjastoissa.

Tuote on erilainen, kohtaaminen samanlainen. Kirjailijavieraankin kanssa voi ottaa selfien.

— Kun nuortenkirjailija Aleksi Delikouras kävi, niin kuvaajia kertyi jonoksi asti, palvelujohtaja Päivi Oikkonen Lappeenrannan maakuntakirjastosta kertoo.

Kirjastojen tapahtumamäärät ja tapahtumien kävijämäärät kasvavat jatkuvasti. Kulttuurilaitoksen toiminta laajenee, mutta kirjastojen kirjailijatapahtumien tavoite on pitää kirja mielessä ja valloittaa uusia yleisöjä.

Molemmissa on yleensä onnistuttu.

— Osa kirjailijoista on kestosuosikkeja, toiset herättävät huomiota vierailulla. Esimerkiksi Tiina Lifländerin vierailun jälkeen uuden kirjan kappaleet olivat kierrossa pitkään, erikoiskirjastonhoitaja Jenni Santaholma Imatran pääkirjastosta sanoo.

Kirjastoista on tarkoituksella tehty ja tullutkin arjen olohuoneita, mutta niiden kynnyksen madaltamiselle ja käytön lisäämiselle on jatkuva tilaus.

— Lappeenrantalaisista kirjaston palveluita käyttää nykyisin noin puolet, Oikkonen siteeraa tilastoja.

Kirjailijoiden valikoituminen vieraiksi vaihtelee. Kirjailijoiden keskeisin keikkamyyjä on Lukukeskus, mutta myös jotkut kirjailijat ja kirjailijayhdistykset ottavat itse yhteyttä. Lisäksi kirjastot saavat toiveita yleisöltä ja vierailijavinkkejä Kirjastoseuralta.

— Vierailun tavoite riippuu kohderyhmästä. Yleensä koetan saada ajankohtaisen nimen tai kiinnostavan tyypin, jonka tuotantoa luetaan tai kuunnellaan. Jos vierailu on osa toista tapahtumaa, yritän nivoa yhteistä tematiikkaa, Oikkonen kertoo.

Synergia näkyy Imatran pääkirjastossakin elo-syyskuussa. Kirjailijavieraana on ensin lastenkirjailija Veera Salmi Teatteri Imatran lastennäytelmään liittyen ja sitten sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen Imatran taidemuseon näyttelyyn liittyen.

Vierailujen rahoitus vaihtelee. Esimerkiksi Imatralla kirjaston tapahtumiin on tälle vuodelle käytössä hankerahaa, ja myös Lappeenrannassa osa vierailupalkkioista maksetaan erilaisilla kampanjarahoilla. Kirjailijavieras tulee harvoin ilman maksua.

— Vierailun budjetti on 400—500 euroa. Jos kirjailija vierailee myös kouluilla, hinta nousee. Tällöin kustannuksia on maksettu yhdessä koulujen kanssa, Oikkonen sanoo.

Lukukeskus ottaa vierailusta 250 euroa, ja sen päälle tulevat matkakulut.

Poimintoja syksyn vieraista

Imatran pääkirjasto

30.8. klo 12 lastenkirjailija Veera Salmi.

12.9. klo 17.30 sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen.

1.11. klo 17.30 Ville Kaarnakari.

14.11. klo 17.30 Aimo Ruusunen.

24.11. klo 9.15 ja 10 lastenkirjailija Ella Brigatti.

Lappeenrannan maakuntakirjasto

17.8. klo 17 runoilija Anneli Pääkkönen.

24.8. klo 17 tietokirjailija Elina Sana

30.8. klo 18 historioitsija Juha Pohjonen.

8.9. klo 10 tietokirjailija Iiris Kalliola.

24.10. klo 18 historioitsija Jukka Kekkonen.

16.11. nuortenkirjailija Paula Noronen.

16.11. klo 18 Roman Schatz.

4.12. klo 18 Anja Snellman.

14.12. klo 18 muusikko Marko Annala.

Lähde: Imatran pääkirjasto ja Lpr:n maakuntakirjasto

Lukukeskus

Lukukeskus välittää Suomen kirjastoihin noin 700 kirjoittajaa ja yli tuhat vierailua vuodessa.

Keskuksen mukaan kirjailijavierailuissa tekijän kohtaa yli 1,5 miljoonaa lukijaa tai muuten kiinnostunutta.

Sen tutkimusten mukaan kirjailijavierailut lisäävät lukuintoa.

Kirjallisuusharrastuksen ylläpitämisen ohella vierailutoiminta tukee kirjailijoiden työllistymistä ja toimeentuloa.

Lähde: Lukukeskus

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.