Vakava suolistosairaus pakotti Niina Malmin karsimaan luottamustehtäviään, valtuuston puheenjohtaja jäi sairauslomalle

Niina Malm kärsii Crohnin taudista. Hän haluaa taudin hallintaansa ja on karsinut sen vuoksi luottamustehtäviään.
Niina Malm kärsii Crohnin taudista. Hän haluaa taudin hallintaansa ja on karsinut sen vuoksi luottamustehtäviään.

Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Malm (sd.) karsii luottamustehtäviään sairauden vuoksi.
Viimeksi maanantaina Malm jätti eroanomuksensa maakuntahallituksen jäsenyydestä ja varapuheenjohtajuudesta. Malm jäi eilen myös kahden viikon sairauslomalle.
Malm sairastaa kroonista Crohnin tautia. Kyse on tulehduksellisesta suolistosairaudesta, joka vaatii tarkkaa seurantaa. Crohnin taudin syytä ei tunneta.
Malm sai diagnoosin jo viime vuoden syksyllä, mutta hän jatkoi tehtävissään.
— Tauti ei näy ulospäin, ja kuvittelin itsekin olevani paremmassa kunnossa. Olin väärässä. Kun kävin tänä syksynä kontrollissa, tilanne ei ollutkaan parantunut. Minulla on suolistossa edelleen kolme tulehdusta, ja muutenkin sairaus oli menossa pahempaan suuntaan, Malm kertoo.

Tulevaisuus politiikassa ratkeaa myöhemmin


Malm sanoo, että tulevaisuus politiikassa ratkeaa myöhemmin, mahdollisesti loppuvuonna tehtävien kontrollikäyntien ja kokeiden jälkeen.
— Kun tiedän tähän tautiin liittyvät faktat, haluan ehdottomasti hoitaa tämän kuntoon. Tavoitteena on saada tauti nukkuvaan tilaan niin, ettei vaivoja ole.
Malmin mukaan vuorotyö, tupakointi ja stressi vaikeuttavat taudin hallintaa.
— Vuorotyöstä ja tupakoinnista pääsin jo eroon. Itse en ole politiikasta stressiä kokenut, mutta kai se siellä taustalla on koko ajan ollut.

Huhut velloivat valtoimenaan Imatralla


Malm halusi avoimesti kertoa taudistaan, sillä huhut hänen tilastaan velloivat jo valtoimenaan. Toisaalta hän haluaa myös pysäyttää ihmiset pohtimaan omaa terveyttään.
— Etelä-Karjalan keskussairaalan lääkäri sanoi, että vastaavia diagnooseja tehdään heillä viikottain. Crohnin tauti yleistyy kovaa vauhtia ja on kohta kansantaudin luokkaa. Tauti on luonteeltaan epämiellyttävä ja toivoisin, että ihmiset ymmärtävät mennä ajoissa lääkäriin oireidensa kanssa.

Viime vaalien äänikuningatar


Niina Malm valittiin Imatran kaupunginvaltuustoon viime keväänä kolmatta kertaa. Hän sai äänivyöryn ja nousi äänikuningattareksi 1 081 äänellä.
Äänimäärä nosti hänet myös valtuuston puheenjohtajaksi. Maanantaina Malm jätti valtuuston kokouksen väliin sairausloman vuoksi. Puheenjohtajana toimi ensimmäinen varapuheenjohtaja kokoomuksen Tommi Matikainen. Maakuntahallituksessa Malmin paikan perii kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.)
Malm vetäytyi viime viikolla SDP:n Kaakkois-Suomen piirin puheenjohtajakisasta terveydellisiin syihin vedoten.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset