Parikkalan seurakunta ongelmissa: Talousarviosta on tulossa jälleen alijäämäinen

Seurakunnan jäsenmäärä lähenee vääjäämättä neljää tuhatta. Väen väheneminen näkyy myös kirkollisverotulon vähenemisenä. Talousarvio pohjaa kuitenkin edelleen 1,75 prosentin verotuloille, joten muita keinoja on selvitettävä. Muun muassa kiinteistöt ja niiden käyttömäärät käydään läpi.

Auli Terävä

Parikkalan seurakunnan talousarviosta tulossa alijäämäinen toista vuotta peräkkäin. Jäsenmäärä vähenee ja sitä kautta kirkollisverotulot. Veroprosenttia ei vielä olla nostamassa, mutta vakavia päätöksiä on pian edessä, jotta talous saadaan vakaalle pohjalle.
Parikkalan seurakunnan talousarviosta tulossa alijäämäinen toista vuotta peräkkäin. Jäsenmäärä vähenee ja sitä kautta kirkollisverotulot. Veroprosenttia ei vielä olla nostamassa, mutta vakavia päätöksiä on pian edessä, jotta talous saadaan vakaalle pohjalle.

Parikkalan seurakunnassa eletään tiukan talouden aikaa ja ollaan toista vuotta peräkkäin hyväksymässä alijäämäistä talousarviota. Talousarvion vuosikate osoittaa 182 503 euroa alijäämää.

Seurakuntalaisten ikärakenne ja väestötappio poismuuton kautta pienentävät vuosittain jäsenmäärää ja sitä kautta myös kirkollisverotuloa.

Verotulojen lasku tulee olemaan tänä vuonna vähintään seitsemän prosenttia, mutta jos loppuvuosi etenee viimevuotiseen tapaan, laskua on yli 10 prosenttia. Kasvuvauhti on ollut seurakunnassa yllätys.

Tälle vuodelle verotuloja budjetoitiin miljoona euroa, ensi vuodelle on budjetoitu 830 000 euroa.

Jäsenmäärä on lokakuun lopussa 4 291 henkeä ja laskua viime vuoteen 139 henkeä. Kuolleita on 95 ja kastettuja 15. Poismuuttaneita on 137 ja seurakuntaan muuttaneita 79.

Kirkkoneuvosto lähetti talousarvioesityksen kirkkovaltuustolle hyväksyttäväksi. Se käsittelee budjettia kokouksessaan 12.12.

Keväällä päätösten aika

Talouspäällikkö Ritva Laineen mukaan seurakunnassa on mietittävä pysyviä pitkävaikutteisia ratkaisuja, jotta talouden suunta saadaan kääntymään kestävälle pohjalle. Luottamushenkilöt ovat keskustelleet talousnäkymistä, mutta kirkkovaltuuston päätöksen mukaisesti ensi vuoden talousarvio pohjautuu edelleen 1,75 prosentin verotuloille. Taloutta pyritään siis järjestelemään muilla toimenpiteillä.

Viimeksi veroprosenttia nostettiin 1990-luvulla. Vastaavankokoisissa seurakunnissa prosentti on keskimäärin 1,68.

Toiminnallisella puolella on säästetty noin kolme prosenttia kullakin työalalla, lähinnä hankinnoista.
— Loppuvuosi ja ensi vuoden alku tulevat näyttämään, mihin suuntaan verotulokehitys etenee. Kevään aikana pitää tehdä päätöksiä.

Hyvin vähässä käytössä olevien ja tuottamattomien kiinteistöjen tulevaisuutta joudutaan varmasti miettimään sekä sitä, mistä saadaan lisää tuloja.

Vapaaehtoiset erittäin tärkeä työpanos

Reformaation merkkivuotta, Suomi 100 -juhlaa sekä Parikkalan kirkon 200-vuotisjuhlaa on tänä vuonna vietetty monin tavoin. Ensi vuodesta on kirkkoherra Marja-Liisa Malmin mukaan tulossa toiminnallisesti perustoimintojen vuosi. Syksyllä tosin on seurakuntavaalit.

Rippikoulussa nuoria osallistetaan ja kuullaan entistä enemmän ja he toteuttavat esimerkiksi yhden jumalanpalveluksen. Rippikoululaisia on noin 30 ja leirille mennään Willanuttuun Savonlinnaan.

Suurin yksittäinen kiinteistökorjaus on Parikkalan seurakuntatalon ison salin alkuperäisen lautalattian uusiminen. Urakoitsijaksi kirkkoneuvosto valitsi tiistaina Vankkapuu Oy:n. Kustannusarvio on 27 800 euroa.

Työntekijämäärä pysyy ennallaan. Kirkkoherra korostaa, että monella työalalla vapaaehtoisten seurakuntalaisten työpanos on korvaamattoman tärkeä.

Toimintakulut ovat talousarviossa laskeneet kahdeksan prosenttia ja toimintatulot nousseet 11 prosenttia. Budjetissa varaudutaan kolmen prosentin palkkojen nousuun.

Metsätalouden tuloilla on merkittävä vaikutus verotulojen ohella tilikauden tulokseen. Metsätalouden tuotoiksi on budjetoitu 174 000 euroa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset