Eksoten 30 miljoonan euron rästipalkat hoitunevat sairaalarakennusten yhtiöittämisellä – Imatran maksuosuus voi pienentyä merkittävästi

Sairaalarakennukset myytäisiin perustettavalle keskinäiselle kiinteistöosakeyhtiölle.

Kimmo Metsälä

Eksote ehkä myy sairaalarakennukset perustettavalle keskinäiselle kiinteistöosakeyhtiölle.
Eksote ehkä myy sairaalarakennukset perustettavalle keskinäiselle kiinteistöosakeyhtiölle.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) on ilmeisesti löytänyt keinot purkaa 30 miljoonan euron palkkarästit ilman, että summa tulee kuntien maksettavaksi.

Lisäselvittelyt sairaalarakennusten myynnistä tuottivat toivottua tulosta. Eksoten talousjohtaja Liisa Mänttäri kertoo, että ehdotettu ratkaisu voisi olla keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön perustaminen ja sairaalarakennusten myynti tälle yhtiölle.

– Tällä toimenpiteellä olisi mahdollista saada kuntien maksuosuus pienenemään merkittävästi syntyvän myyntivoiton ansiosta. Järjestely ei tarkoita myymistä jollekin ulkopuoliselle. Tällä ratkaisulla rakennukset pysyvät omassa hallinnassa.

Mänttäri toteaa, että toisessa vaihtoehdossa kuntien pitäisi järjestää Eksotelle lisärahoitusta, mikä olisi hänen mukaansa vaikea tehtävä.

Eksoten hallitus käsittelee ensi viikolla

Mänttäri valmistelee asiaa ensi keskiviikkona kokoontuvan Eksoten hallituksen esityslistalle. Järjestelystä on tarkoitus myös pyytää kuntien lausunnot. Eksote on jo tällä viikolla neuvotellut kuntien kanssa.

Moni asia täsmentyy vielä. Mänttärin mukaan tässä vaiheessa näyttää siltä, että keskussairaalan tontti jäisi järjestelyn ulkopuolelle.

– Mutta pääsääntöisesti myynti koskisi koko sairaalakokonaisuutta.

Joskus yhtiöittämisjärjestelyt herättävät epäluuloja. Mänttärin mukaan BDO-yhtiö on konsultoinut Eksotea. Markkinahinta sekä oikeudelliset ja verotukselliset vaikutukset on selvitetty.

– Ei ole lähdetty soitellen sotaan.

Haetulla ratkaisulla on jo kiire. Eksote joutuu jo tänä vuonna maksamaan noin 4 000 KVTESin piiriin kuuluvalle työntekijälle sivukuluineen arviolta 30 miljoonan euron palkkarästit. Ne ovat kertyneet, kun palkkoja ei ole yhdenmukaistettu sen jälkeen, kun Eksote vuonna 2010 perustettiin. Tuolloin jäsenkuntien työntekijät siirtyivät Eksotelle.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset