KHO tyrmäsi Lappeenrannan kaupungin valituksen Hyväristönmäen jätevedenpuhdistamosta: Ei vaikutusta Imatraan

Vuoksi-vaihtoehto ei nouse uudelleen esiin, arvioivat Imatran seudun ympäristötoimi ja Lappeenrannan Energia.

Mika Strandén

Toikansuon jätevedenpuhdistamon jatkoaika päättyy vuonna 2022. Todennäköisesti uusi puhdistamo ei ehdi valmistua siihen mennessä.
Toikansuon jätevedenpuhdistamon jatkoaika päättyy vuonna 2022. Todennäköisesti uusi puhdistamo ei ehdi valmistua siihen mennessä.

Lappeenrannan Hyväristönmäkeen ei rakenneta jätevedenpuhdistamoa ainakaan tällä erää.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on hylännyt Lappeenrannan kaupungin valituksen Hyväristönmäen osayleiskaavan muuttamisesta perjantaisella päätöksellään. KHO päätti, ettei hallinto-oikeuden päätöksen lopputulosta muuteta.

Itä-Suomen hallinto-oikeus kumosi aikaisemmin jätevedenpuhdistamoon liittyvän osayleiskaavan, koska se ei ollut oikeuden mukaan voimassaolevan maakuntakaavan mukainen.

Hyväristönmäen asukkaat valittivat kaupunginvaltuuston vuonna 2016 hyväksymästä kaavasta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen, joka kumosi kaavan.

Asukkaat katsoivat, että puhdistamo meluaa, haisee, lisää liikennettä ja alentaa omaisuuden arvoa.

Vaihtoehtoisia sijoituspaikkoja jätevedenpuhdistamolle ei ole tiettävästi suunnitteilla. 70 miljoonan euron jätevedenpuhdistamon rakentamisen Hyväristönmäen piti alkaa tänä vuonna.

Kaupunki on yrittänyt ostaa maita suunniteltua jätevedenpuhdistamoa varten. Kaikki maanomistajat eivät ole myyneet, ja kaupunki on hakenut pakkolunastusoikeutta.

Ympäristöministeriö ei kuitenkaan ratkaise pakkolunastushakemusta ennen kuin Hyväristönmäen osayleiskaava on saavuttanut lainvoiman.

Ei vaikutusta Imatraan

KHO:n ratkaisulla ei arvioida olevan vaikutusta Imatraan.

Aiemmin Vuoksi oli yksi vaihtoehto Lappeenrannan jätevesien sijoituspaikaksi. Tässä ratkaisussa Lappeenrannasta olisi rakennettu siirtoviemäri Imatralle ja puhdistetut jätevedet laskettu Vuokseen.

Ympäristövaikutuksia arvioinut ELY-keskus tyrmäsi ratkaisun toteuttamiskelvottomaksi ja liian riskialttiiksi vuonna 2014.

—En usko, että Vuoksi-vaihtoehto aktivoituu uudelleen, sanoo Imatran ympäristötoimen johtaja Anna-Maija Wikström.

Arvion vahvistaa oikeaksi myös vesi- ja ympäristöpäällikkö Riitta Moisio Lappeenrannan Lämpövoima Oy:stä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset