Traktorit ja puimurit köröttelevät nyt liikenteessä — tässä Liikenneturvan vinkit, kuinka ohitat maatalouskoneet turvallisesti

Soila Puurtinen

Työkohteesta toiseen siirtyvät puimurit ja traktorit eivät voi välttää yleisillä teillä liikkumista.

Maatalouskoneiden sesonkiaika liikenteessä on alkanut. Työkohteesta toiseen siirtyvät puimurit ja traktorit liikkuvat yleensä muuta liikennettä hitaammin, joten Liikenneturva muistuttaa varovaisuudesta ohituksissa.

Viljelijät eivät liiku maataloustyökoneilla turhaan, vaan useimmiten matkaa taitetaan työkohteesta toiseen tai kotihalliin eikä yleisillä teillä liikkumista voi välttää, Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan.

Ohituksen turvallisuudesta varmistuttava ennen kaistanvaihtoa, sillä traktori saattaa kääntyä paikassa, jossa ei ole selkeää risteystä kuten pellolle tai metsätielle.

Traktori työkoneineen voi olla hyvin leveä, sillä tienpidossa tai maataloudessa käytettäviin työkoneisiin ja työvälineisiin ei sovelleta liikenteen yleisiä mittasäännöksiä. Esimerkiksi kääntöauroja kuljettavat traktorit voivat kääntyessään yllättää liian lähellä ajavan.

Ison työkoneen ohjaamosta katsottuna kuolleita kulmia jää paljon etenkin, jos traktorin perässä on suuri viljakärry.

Tielle voi työkoneiden pyöristä kulkeutua savea tai muuta maaperäistä ainetta, jotka voivat tehdä tienpinnan petollisen liukkaaksi erityisesti sateella.

Näin ohitat traktorin turvallisesti:

Alenna ajonopeuttasi ennen ohitusta, jottei nopeusero ohitettavan hitaamman ajoneuvon kanssa ole liian suuri. Näin on enemmän aikaa reagoida.

Pidä sopiva etäisyys edellä ajavaan traktoriin, jotta voit paremmin nähdä sen eteen ja arvioida sopivan ohitusnäkyvyyden.

Ennakoi traktorin kuljettajan aikeita seuraamalla traktorin vilkkuja, ajolinjan muutoksia sekä edessä olevaa liikenneympäristöä. Risteyksiä lähestyttäessä ei saa eikä kannata ohittaa.

Siirry vastaantulevien kaistalle riittävän kaukana ohitettavasta traktorista. Näin ehdit turvallisesti palata omalle kaistalle, jos osoittautuukin, ettei vapaata ohitustilaa olekaan tarpeeksi.

Ohjeet: Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Lattu

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.