Eksoten hammashoidon ajanvaraukseen jopa sata soittoa vartissa: Ruuhkaa yritetään helpottaa pyhittämällä kaksi ensimmäistä tuntia jatkossa vain kiirepotilaiden soitoille

Kiireettömiä ajanvarauksia voi tehdä puhelimella klo 10 jälkeen.

Katja Juurikko

Eksotelle on täysi mysteeri, mistä hammashoidon ajanvarauksen tukkeutuminen johtuu maanantaisin ja tiistaisin. Suurin osa soitoista koskee ei-kiireisiä asioita. - Onko pelko, että aika jää varaamatta, jos ei sitä hoida heti maanantaina, pohtii ylihammaslääkäri Maarit Natunen.
Eksotelle on täysi mysteeri, mistä hammashoidon ajanvarauksen tukkeutuminen johtuu maanantaisin ja tiistaisin. Suurin osa soitoista koskee ei-kiireisiä asioita. - Onko pelko, että aika jää varaamatta, jos ei sitä hoida heti maanantaina, pohtii ylihammaslääkäri Maarit Natunen.

Soittoja tulee niin valtavasti, ettemme millään pysty hanskaamaan sellaista määrää — Maarit Natunen

Ylihammaslääkäri Maarit Natusen mukaan Eksoten hammashoidon ajanvarauspuhelin ruuhkautuu pahoin aina maanantaisin ja tiistaisin.

— Meille soitetaan poikkeuksellisen paljon alkuviikosta heti puhelinpalvelun aukeamisen jälkeen. Ensimmäisen varttitunnin aikana soittoja saattaa tulla jopa sata. Soittoja tulee niin valtavasti, ettemme millään pysty hanskaamaan sellaista määrää, Natunen kertoo.

Eksote vetoaa potilaisiin

Suurin osa maanantai- ja tiistaiaamun puheluista koskee, yllättävää kyllä, kiireettömiä toimenpiteitä, kuten ajanvarausta hammastarkastukseen, hammaskiven poistoon tai kontrolleihin.

Aamuisen puheluruuhkan purkaminen kestää iltapäivään asti.

Soittotulvan johdosta käy usein niin, etteivät kiireellistä aikaa tarvitsevat pääse läpi lainkaan, Natunen pahoittelee.

Ajanvarauksessa työskentelee kahdeksan henkilöä. Eksoten säästökuurin takia ruuhkat eivät ole purettavissa lisäämällä ajanvarauksen resursseja.

Siksi vedotaankin nyt potilaisiin.

Kiireettömät asiat voivat odottaa

Eksote toivoo, että aamun ensimmäiset tunnit kello 8–10 välillä pyhitetään jatkossa vain ja ainoastaan kiiretapauksille. Ei-kiireellisissä asioissa hammashoidon ajanvaraukseen voi alkaa soittaa kello 10 jälkeen.

— Ajateltaisiin särkypotilaita, jotka ovat ehkä sinnitelleet viikonlopun yli särkylääkkeiden turvin, koska eivät ole halunneet lähteä vaikkapa Parikkalasta päivystykseemme Lappeenrantaan saakka, Natunen vetoaa.

Odottaminen palvelee soittajaa itseäänkin. Ajanvarauksen ruuhkat välttää soittamalla iltapäivällä tai loppuviikosta, Natunen kertoo.

— Keskiviikosta perjantaihin soittajia on huomattavasti vähemmän. Soittamalla kiireettömissä asioissa vasta iltapäivällä tai loppuviikolla voi välttyä jonottamiselta. Puhelimen ollessa varattu suosittelen hyödyntämään soittopyyntöpalveluamme, jolloin soitamme takaisin saman päivän aikana. Ei kannata jonottaa turhaan, sanoo Natunen.

Hammashoidon ajanvaraus

Ajanvarauksen keskitetty puhelinpalvelunumero 05 352 7059 palvelee ma–pe klo 8–15.Osa hammashoitoajoista on varattavissa myös netissä Eksoten asiointipalvelussa.Iltaisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä hammashoidon päivystys on keskitetty Etelä-Karjalan keskussairaalaan. Päivystys on avoinna arki-iltaisin klo 15–21 sekä la-su ja pyhäpäivinä klo 8–21. Päivystyksen ajanvarauksen numero on 116 117.