Rauhoitettujen eläinten aiheuttamia vahinkoja on korvattu tänä vuonna yli 1,25 miljoonalla eurolla — Kaakkois-Suomessa korvaussumma on yli 320 000 euroa

Tänä vuonna oli kylmää ja sateista sekä kevät- että syysmuuttojen aikaan ja linnut ruokailivat Suomessa tavallista pitempään.

Syömään pysähtyvä suuri muuttolintuparvi voi aiheuttaa maataloudelle merkittävää vahinkoa.
Syömään pysähtyvä suuri muuttolintuparvi voi aiheuttaa maataloudelle merkittävää vahinkoa.

Ely-keskukset ovat tänä vuonna maksaneet rauhoitettujen eläinten aiheuttamista vahingoista avustuksia yli tuplasti enemmän kuin viime vuonna, noin 1,25 miljoonaa euroa.

Suurin osa eli noin 1,2 miljoonaa euroa on mennyt maataloudelle aiheutuneisiin vahinkoihin. Eniten avustuksia maksettiin valkoposkihanhien, naakkojen ja kurkien vuoksi.

Kalankasvatuslaitoksille vahinkoja korvattiin noin 54 000 euron edestä.

Suurimmat avustukset maksettiin Pohjois-Karjalan (484 800 euroa), Kaakkois-Suomen (noin 320 300 euroa) ja Etelä-Pohjanmaan (noin 143 300 euroa) alueille.

Valtaosa avustushakemuksista koskee lintujen aiheuttamia maatalousvahinkoja. Tänä kesänä hakemuksia tuotti poikkeuksellinen sää.

Sekä keväällä että syksyllä muuttoaikaan viileä ja sateinen sää heikensi lintujen ravinnon saantia luonnosta, ja linnut pysähtyivät ruokailemaan Suomeen tavallista pidemmäksi ajaksi. Linnut pääsivät syömään puimattomille pelloille, koska syksyllä viljat puitiin tavallista myöhemmin. Ruokailu aiheutti paikoin poikkeuksellisen suuria vahinkoja.

Maakotkan porotaloudelle aiheuttamista vahingoista maksetaan paliskunnille erillinen erä 30.10.2018 mennessä sen mukaan, miten maakotkien pesinnät ovat poronhoitoalueella onnistuneet.

Luetuimmat