Valtava pettymys Lappeenrannalle — Lääkärihelikopteri menee sittenkin Kouvolan Uttiin

Lukas Pearsall, Katja Juurikko

Kaakkois-Suomeen sijoitettavan lääkärihelikopterin kotikentäksi on varmistumassa Kouvola.
Kaakkois-Suomeen sijoitettavan lääkärihelikopterin kotikentäksi on varmistumassa Kouvola.

Kaakkois-Suomeen sijoitettavan lääkärihelikopterin paikka on Kouvolassa.

Asiasta päätti hallituksen reformiministerien ryhmä torstain kokouksessaan. Pohjanmaalle sijoitettavan kopterin sijoituspaikka on Seinäjoki.

Kopterin paikkaa on pohdittu pitkään ja kilpailua Kaakkois-Suomen sijoituspaikasta on käyty Lappeenrannan ja Kouvolan välillä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) asetti työryhmän selvittämään sijoituspaikkaa. Työryhmän mukaan Lappeenranta olisi paras paikka.

Työryhmän selvityksen jälkeen Kouvolan kaupunki ja kansanedustaja Markku Pakkanen (kesk.) ryhtyivät painostamaan ministeri Saarikkoa ja vaativat sijoituspaikaksi Kouvolaa.

Mukana päätöstä tekemässä oli myös talouspoliittinen ministerivaliokunta, jossa istuu kouvolalainen työminsiteri Jari Lindström.

Uudet painotukset vaikuttivat

Ministerin teettämissä jatkoselvittelyissä kelkka kääntyikin Kouvolan eduksi.

Uuden pika-analyysin tehnyt sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Ismo Tuominen sanoo, että jatkoselvittelyissa painotuksia muutettiin niin, että Kouvolaa lähempänä olevan pääkaupunkiseudun suuri väestömäärä vaikutti Kouvolan eduksi.

— Minun analyysini oli aika lähellä tasapeliä. Lopulta painotuksia muutettiin niin, että väestömäärältään suurempi Etelä-Suomen alue laskettiin Kouvolan eduksi. Kouvolassa oleva kopteri voi auttaa pääkaupunkiseutua tilanteissa, joissa Helsingin lentokentältä toimiva kopteri on toisessa tehtävässä, Tuominen selvittää.

Elokuussa julkistetussa selvityksessä tätä painotusta ei ollut.

Vaikuttiko poliittinen ohjaus analyysin sisältöön?

— Analyysi on minun tekemäni ja minä sen allekirjoitan. Korostan, että kumpikaan vaihtoehto ei olisi ollut väärä valinta, eikä ollut mitään erityistä pakkoa tehdä ratkaisua kummankaan eduksi. Lopullinen päätös on tietysti poliitikkojen eli hallituksen tekemä.

Juttua päivitetty 20.12. kello 11.43. Lisätty osastopäällikkö Ismo Tuomisen perustelut.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut