Kruununpuiston vanhat havupuut on taas tarkastettu — kaatolistalle viisi uutta puuta

Hannu Ojala

Päivi Lyytikäinen-Saarenmaa on arvioinut vanhojen havupuiden kuntoa Kruununpuistossa kolmena perättäisenä kesänä. Imatran kaupunki tarvitsee tietoja, että puisto voidaan turvallisena.

Hannu Ojala

Vaalentuneet neulaset paljastavat, että kuusen kunto on huono. Kaksi kuusta koskiuoman partaalla saivat kaatoleimauksen.

Kruununpuiston kuusien kuntotarkastus ennakoi kaatopäätöstä viidelle puulle. Viime vuodelta on kaatamatta useampia kuusia.

Kuntoarvion tehnyt metsähyönteistieteen dosentti Päivi Lyytikäinen-Saarenmaa sanoo löytäneensä kaksi kaadettavaksi esitettävää puuta Valtionhotellin puolelta. Kolme huonoon kuntoon mennyttä puuta on Ensontien molemmin puolin koskiuoman ja kanavan välissä.

Kruununpuiston havupuuston kuntoa on arvioitu nyt kolmena kesänä peräkkäin. Puistoa hallinnoiva Imatran kaupunki tarvitsee tietoa puuston kunnosta yleisön liikkumisen turvallisuuden takaamiseksi. Tämän takia arvioinnissa on keskitytty niihin puihin, jotka kaatuessaan ulottuvat polkujen ja teiden päälle.

Puistossa liikutaan myös polkujen ulkopuolella, minkä vuoksi puiden kuntoa on tutkittu myös syvemmällä metsässä.

Lyytikäinen-Saarenmaa sanoo tutkineensa elokuun aikana satoja puita. Ei ole yllätys, että vanhasta havupuustosta ei ole löytynyt yhtään täysin tervettä yksilöä. Selvästi oireilevat puut on kirjattu toimenpidelistalle.

— Riskikartoituksessa puut on luokiteltu kolmeen luokkaan. Keltaisella värillä leimatut ovat tarkkailussa. Punaisella leimatut taas esitetään kaadettavaksi. Lievästi oireilevat puut jätetään merkitsemättä. Tämä on esitykseni metsänterveyden asiantuntijana, Imatran kaupunki tekee päätökset.

Leimaukset on tehty huomaamattomaan paikkaan, josta ne näkyvät vain vahingossa puistossa liikkuville.

Kruununpuiston kuusien kohtaloksi ovat koitumassa kuusenjuurikääpä ja kirjanpainaja. Juurikääpä on sienitauti, joka lahottaa kuusen tyveä. Maallikon silmissä terveeltä näyttävä puu saattaa olla ytimeltään laho useiden metrien korkeuteen.

Oireita sienitaudista voi löytää, jos rungossa on pihkavuotoja, koroja tai kohoumia. Tauti näkyy lopulta myös neulasissa kellertäväksi muuttuneena värinä.

Juurikäävän tai kuivuuden heikentämä kuusi altistuu kirjanpainaja-kaarnakuoriaiselle, jonka toukat elävät kaarnan alla kuivattaen ja lopulta tappaen puun.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset