Saimaan pinta nousemassa liian korkealle, juoksutus Vuoksen kautta alkaa ensi viikolla

Kai Skyttä

Vuoksen lisäjuoksutus käynnistyy ensi viikolla. ELY-keskuksen ennusteen mukaan Saimaan pinta uhkaa nousta tammikuussa liian korkealle.
Vuoksen lisäjuoksutus käynnistyy ensi viikolla. ELY-keskuksen ennusteen mukaan Saimaan pinta uhkaa nousta tammikuussa liian korkealle.

Saimaan juoksutuksia lisätään ensi viikon alusta lähtien.
Saimaan vedenkorkeus on noussut syksyn aikana ja on 32 senttimetriä keskimääräisen vedenkorkeuden yläpuolella. Ennusteen mukaan juoksutussäännön normaalivyöhykkeen yläraja ylittyy tammikuun aikana.
Päätöksen lisäjuoksutuksista teki Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.
— Vesitilanne-ennusteessa näyttäisi mahdolliselta, että runsassateisena keväänä Saimaan vedenkorkeus nousisi haitallisen korkealle ja aiheuttaisi vahinkoa. Nyt aloitettavilla lisäjuoksutuksilla pyritään vähentämään vedenkorkeuden nousua ja mahdollisia tulvavahinkoja, ELY-keskuksen maanantaina lähettämässä tiedotteessa todetaan.
Lisäjuoksutusta toteutetaan todennäköisesti ainakin ensi vuoden toukokuun loppuun asti. Vesitilanteen niin vaatiessa lisäjuoksutus voi jatkua myös tästä eteenpäin. Lisäjuoksutus vähentää veden nousua joulu-tammikuussa.
Juoksutus helpottaa osaltaan myös Saimaan norpan pesintää. Pesinnälle haitalliseksi arvioitu vedenpinnan aleneminen jäätymisen ja maaliskuun 20. päivän välisenä aikana on 20 senttiä. Juoksutukset sovitetaan siten, että alenema on pienempi kuin 20 senttiä.

Luetuimmat