Tutkija Virpi Hämeen-Anttilan tilillä on aina rahaa odottamattomiin menoihin — Juttusarjassa tunnetut henkilöt kertovat suhteestaan rahaan

”Jos on rahasta pula, se syö ihmistä ja hänen elämänlaatuaan”, Hämeen-Anttila sanoo.

Petteri Kivimäki

Virpi Hämeen-Anttila katuu rihkamaan ja halpoihin vaatteisiin käytettyä rahaa.
Virpi Hämeen-Anttila katuu rihkamaan ja halpoihin vaatteisiin käytettyä rahaa.

Tutkija, kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, 60, pitää rahan hankkimista yli oman tarpeen typeränä.

Millainen rahankäyttäjä olet?

— Yleensä käytän rahaa varovasti. Se on perua lapsuudestani: molemmat vanhempani olivat köyhästä perheestä. Tahdon, että tilillä on aina rahaa odottamattomiin menoihin. Koska tuloni vaihtelevat vuoden aikana paljon, on säästettävä aina niukempaa aikaa varten.

Oletko koskaan katunut rahankäyttöäsi?

— En yleensä kadu, sillä harkitsen pitkään, jos tahdon ostaa jotakin kallista tai sijoittaa johonkin varoja vaativaan. Jos jotakin kadun, niin halvan vaatteen tai muun rihkaman ostamista.

Mihin panostat, mistä nipistät?

— Panostan kirjoihin, kulttuurielämyksiin ja hyviin ulkoilukenkiin. Nipistän kalliista liikkumisesta, eli suosin kotimaan matkailua ja käytän ahkerasti joukkoliikennettä. En tarvitse kallista autoa: riittää, kun kapine kulkee.

Mikä on paras hankintasi?

— Paras viime aikojen hankinta olivat hyvä toppatakki ja retkeilykengät. Isoista hankinnoista paras oli oma asunto 30 vuotta sitten.

Mitä muuta rahalla saa kuin tavaraa tai palveluja?

— Raha merkitsee minulle turvallisuutta. Sitä olisi hyvä olla sen verran, ettei siitä tarvitse olla koko ajan huolissaan eikä elämä suistu raiteiltaan helposti, jos tulee jokin kolhu, sairaus tai muu. Raha ei ole minulle statuksen merkki eikä onnen tuoja muuten kuin välillisesti, koska jos on rahasta pula, se syö ihmistä ja hänen elämänlaatuaan. Jos koko ajan jahtaa rahaa, ei voi nauttia elämästä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset