Sellun ja paperin halpeneminen sekä paperin käytön väheneminen kuritti UPM:n tulosta huhti–kesäkuussa, paperiliiketoiminta valahti tappiolle

Koronavirusaikana tarrojen ja erikoispapereiden kysyntä on ollut vahvaa.

Kai Skyttä

Koronaviruspandemia vähensi papereiden kulutusta ja UPM:n paperiliiketoiminta teki vuoden toisella neljänneksellä tappiota. Arkistokuva.
Koronaviruspandemia vähensi papereiden kulutusta ja UPM:n paperiliiketoiminta teki vuoden toisella neljänneksellä tappiota. Arkistokuva.

Sellun ja paperin hintojen lasku sekä graafisten paperien toimitusten väheneminen painoivat metsäyhtiö UPM:n huhti–kesäkuun tulosta.

UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto pieneni 41 prosenttia 203 miljoonaan euroon. Vuosi sitten vertailukelpoinen liikevoitto oli 345 miljoonaa euroa.

Liikevaihto laski 2,1 miljardiin euroon 2,6 miljardista eurosta vuosi sitten.

Tammi–kesäkuussa vertailukelpoinen liikevoitto oli 482 miljoonaa euroa ja liikevoitto 4,4 miljardia euroa.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kertoo tulosjulkaisussa, että koronaviruspandemia on toisaalta pitänyt tarrojen ja erikoispaperien kysynnän vahvana, mutta vähentänyt graafisten paperien kysyntää.

– Yritysten, toimistojen ja koulujen sulkeminen vähensi tuntuvasti printtimainontaa ja kopiopaperien käyttöä. Toisella vuosineljänneksellä graafisten paperien kysyntä Euroopassa laski 32 prosenttia viime vuodesta.

Yhtiön sanoma-, aikakauslehti ja tulostuspapereita valmistava UPM Communications Paper -yksikkö teki 10 miljoonaa euron vertailukelpoista tappiota huhti–kesäkuussa. Vuotta aiemmin yksikkö teki 65 miljoonaa euroa voittoa. Yksikön liikevaihto laski 741 miljoonaan euroon 1,1 miljardista eurosta.

UPM ennakoi paperin hintojen laskun jatkuvan

Koronaviruksen vuoksi UPM on lykännyt huoltoseisokit vuoden viimeiselle neljännekselle. Myös Kaukaan sellutehtaalla tehdään huoltotyöt loka–joulukuussa.

Pesosen mukaan UPM on toiminut aktiivisesti pitääkseen työntekijöidensä turvallisuudesta ja toimintojen jatkuvuudesta huolta.

– Vain harvat UPM:n työntekijät ovat sairastuneet, ja olemme voineet palvella asiakkaitamme keskeytyksettä.

Koronaviruksen vuoksi huoltoseisokit on lykätty vuoden viimeiselle neljännekselle. Myös Kaukaan sellutehtaalla tehdään huoltotyöt loka–joulukuussa.

UPM ennakoi, että sen koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto jää selvästi vuoden 2019 liikevoitosta.

Paperin hintojen yhtiö odottaa laskevan hieman vuoden toisella puoliskolla alkuvuoteen verrattuna. Sellun myyntihinnat olivat matalalla, kun toinen vuosipuolisko heinäkuun alussa alkoi.