Ovakoa järjestellään uudessa omistajakonsernissa osaksi japanilaisyritys Sanyota — Nimenmuutosta Imatran tehtaille ei silti ole suunnitteilla

Sanyo Special Steel tekee enemmän kauppaa kuin Ovako, mutta työllistää vähemmän.

Kai Skyttä

Imatran terästehdas siirtyi kesäkuussa japanilaisen jättikonsernin Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporationin alle. Kuva tehtaan bloomivalusta.
Imatran terästehdas siirtyi kesäkuussa japanilaisen jättikonsernin Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporationin alle. Kuva tehtaan bloomivalusta.

Japanilaiskonserni Nippon Steel & Sumitomon omistama Ovako siirtyy osaksi Sanyo Special Steel -yritystä. Japanilainen Sanyo on pitkän erikoisteräksen valmistuksessa maailman johtavia yrityksiä.

Nippon Steel on ollut jo aiemmin Sanyon suurin osakkeenomistaja. Ovako-järjestelyn yhteydessä Nippon lisää omistustaan Sanyosta, josta tulee konsernille uusi tytäryhtiö.

Ovakolla valoisat odotukset järjestelystä

Järjestelyllä haetaan tiiviimpää yhteistyötä konsernin erikoisteräksen valmistamisessa. Ovakon toimitusjohtaja Marcus Hedblom näkee Sanyon vahvistavan Ovakon kaupallista tarjontaa. Hän pitää järjestelyä luonnollisena askeleena Ovakon integroituessa uuteen omistajakonserniin.

— Olen vakuuttunut, että voimme yhdessä luoda kansainvälisille asiakkaillemme uusia mahdollisuuksia, Hedblom sanoo tiedotteessa.

Mitään suunnitelmia nimenmuutokselle ei ole koko Ovakon saati Imatran tehtaan osalta. — Stephanie Beudat

Vaikka järjestelyssä Ovakon koko osakekanta on siirtymässä Sanyon haltuun, vakuuttaa Ovakon viestinnästä vastaava Stephanie Beudat entisten nimien säilyvän tuotantolaitosten katolla.

— Mitään suunnitelmia nimenmuutokselle ei ole koko Ovakon saati Imatran tehtaan osalta, Beudat sanoo.

Saman kokoluokan yhtiöitä

Nippon Steelin kauppa Ovakosta sai lopullisen sinetin kesäkuussa. Myös Sanyo-järjestely vaatii viranomaisten tarkastelun. Sen oletetaan valmistuvan ensi vuoden maaliskuussa.

Ovako ja Sanyo ovat kokoluokaltaan samankaltaisia yhtiöitä. Ovakolla on maailmanlaajuisesti yli 3 000 työntekijää ja Sanyolla puolestaan 2 600. Viime vuonna Ovakon liikevaihto oli 921 miljoonaa euroa, kun se Sanyolla oli 1,2 miljoonaa euroa.

Sanyo on listautunut Tokion pörssiin.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset