Asiakkaiden ottamat tuhansien eurojen pikavipit huolestuttavat Oma säästöpankkia Imatralla

Kaupungin yleiset talousnäkymät ovat kuitenkin muuttuneet myönteisiksi, arvioi konttorinjohtaja Riitta Mähönen.

Timo Laitakari

Oma säästöpankki teki viime vuonna historiansa parhaan tuloksen. Imatralla pankilla on seitsemän työntekijää. — Konttorit ja palvelut säilyvät entisellään, kertoo konttorinjohtaja Riitta Mähönen. Kuvituskuva.
Oma säästöpankki teki viime vuonna historiansa parhaan tuloksen. Imatralla pankilla on seitsemän työntekijää. — Konttorit ja palvelut säilyvät entisellään, kertoo konttorinjohtaja Riitta Mähönen. Kuvituskuva.

Oma säästöpankki allekirjoitti viime vuonna kaksivuotisen takaussopimuksen Euroopan investointirahaston kanssa. Sen turvin pankki voi myöntää yhteensä 50 miljoonan euron arvosta yritysluottoja kasvuhakuisille pienille ja keskisuurille yrityksille.

— Euroopan investointirahaston takausta käytettiin Imatralla viime vuonna vajaassa kymmenessä hankkeessa. Rahasto takaa lainasummasta puolet, toiselle puolelle on oltava oma tai vaikka Finnveran takaus, kertoo konttorinjohtaja Riitta Mähönen Imatran Oma säästöpankista.

Suunta parempaan

Mähösen mukaan Imatrankin talousnäkymissä on nyt selvästi havaittavissa käänne parempaan. Yrityksiä perustettiin enemmän kuin edellisvuosina.

— Uusissa yrittäjissä on paljon nuoria ihmisiä, mikä on hienoa.

Monella yrityksellä on kuitenkin edelleen tarvetta korjata hiljaisten aikojen tuomaa kassavajetta.

— Myös käyttöpääomaluottoja on myönnetty.

Huolena kulutusluotot

Imatran seudun yksityistalouksilla työllisyystilanteen parantuminen näkyy myönteisesti taloudessa.

— Se kannattaa muistaa, että tämänhetkinen matala korkotaso ei ole pysyvä ilmiö. Koronnousuun on hyvä varautua esimerkiksi säästämällä, Mähönen ohjeistaa.

Pankin huolena ovat myös yli varojensa elävät asiakkaat. On otettu sieltä sun täältä isoja, tuhansien eurojen vakuudettomia luottoja.

— Meillä tehdään ihan viikoittain sellaisia lainoja, joilla maksetaan pois otettuja kulutusluottoja, kertoo Mähönen.

Avointa keskustelua

Mähönen kehottaa kulutusluottoahdinkoon joutuneita keskustelemaan pankin kanssa ajoissa ja avoimesti.

— Hävetä ei tarvitse ja koko tilanne kannattaa kertoa. Tärkeintä on saada velkaantumiskierre poikki ajoissa, Mähönen tietää.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut