Imatran seudulla olisi kysyntää ammattitaitoisille levysepille, koneistajille ja hitsaajille, kertoo aluebarometri

Pula osaavasta työvoimasta jarruttaa yritysten kasvua. Pula-ammatit ovat barometrin mukaan lisääntyneet huolestuttavasti.

Ilkka Karhu

Sekä yleis- että erikoislääkäreistä on pulaa Imatran seudulla. Kuvituskuva.
Sekä yleis- että erikoislääkäreistä on pulaa Imatran seudulla. Kuvituskuva.

Imatran seudulla yritykset ovat alkaneet nyt investoida, kertoo keskiviikkona julkaistu aluebarometri. Monella alalla on tarve lisätä henkilöstöä, mutta pula ammattitaitoisesta työvoimasta jarruttaa kasvua.

Pula-ammatit ovat barometrin mukaan lisääntyneet huolestuttavasti. Yritysten pitäisikin nyt investoida kouluttamiseen, jotta vanhentuvan osaamisen sijasta saataisiin tarvittavaa osaamista.

Käsillään tekijöitä tarvitaan

Imatran seudulla on seuraavan puolen vuoden aikana paljon pulaa ammattitaitoisista levysepistä, koneistajista ja hitsaajista. Tuttuun tapaan kysyntä on kovaa myös lääkäreille, hammaslääkäreille, kuulontutkijoille, puheterapeuteille sekä myyntiedustajille.

Vientiä riittäisi barometrin mukaan myös muun muassa osaaville rakennus- ja sähköinsinööreille, lastentarhanopettajille, kiinteistönvälittäjille ja isännöitsijöille, postinkantajille, tarjoilijoille, siivoojille, kuljettajille sekä metalliteollisuuden prosessityöntekijöille.

Monien alojen vetovoima heikentynyt

Työvoimapulasta kärsivien alojen vetovoimaisuus on pitkään heikentynyt työehtojen- ja olojen huonontumisen sekä alojen arvostuksen vähenemisen myötä.

— Selvimmin tämä näkyy muun muassa kiinteistönhoito- ja metallialalla, sanoo Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistoon asiantuntija Vesa Auvinen.

Paljon tekemistä on esimerkiksi metallialan työehtosopimuksella, joka häviää palkkauksen suhteen selvästi esimerkiksi rakennusalan työehtosopimukselle.

Ylitarjontaakin on

Ylitarjontaa tulevan kuuden kuukauden aikana Imatran seudulla on esimerkiksi tuote- ja vaatesuunnittelijoista, ammatillisen koulutuksen opettajista, toimittajista, puusepistä, kuvataiteilijoista, teknisistä piirtäjistä, sihteereistä, matkatoimistovirkailijoista, pankkitoimihenkilöistä, myyjistä sekä koulunkäyntiavustajista.

Tiedot selviävät ammattibarometristä, joka on Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston julkaisema työvoiman tarpeen arviointi. Se kuvaa noin 200 keskeisen ammatin kysyntää ja työvoiman saatavuusnäkymiä seuraavan puolen vuoden aikana.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset