Joe Biden on Yhdysvaltain uusi presidentti – Virkaanastujaispuheessaan Biden vetosi kansallisen yhtenäisyyden puolesta

Kamala Harrisista tuli USA:n historian ensimmäinen nainen varapresidenttinä.

Alex Wong

Joe Bidenin virkaanastujaisia vietetään parhaillaan Washingtonissa.
Joe Bidenin virkaanastujaisia vietetään parhaillaan Washingtonissa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja varapresidentti Kamala Harris ovat molemmat vannoneet virkavalansa Washingtonissa järjestetyissä virkaanastujaisissa.

Biden vannoi virkavalansa Yhdysvaltain korkeimman oikeuden puheenjohtajalle John Robertsille kongressirakennuksen portailla järjestetyssä tilaisuudessa.

Demokraattien ehdokkaana ollut Biden, 78, voitti republikaanipresidentti Donald Trumpin marraskuun alussa järjestetyissä presidentinvaaleissa.

Harris, 56, on ensimmäinen Yhdysvaltain varapresidentiksi valittu nainen. Harris eroaa aiemmista varapresidenteistä myös etnisen taustansa puolesta. Harrisin äiti on intialaistaustainen ja hänen isänsä jamaikalainen.

Brendan Smialowski

Varapresidentti Kamala Harris vannoi virkavalansa Washingtonissa keskiviikkona.
Varapresidentti Kamala Harris vannoi virkavalansa Washingtonissa keskiviikkona.

Bidenin edeltäjä Donald Trump ei poikkeuksellisesti osallistunut Bidenin virkaanastujaisiin. Hän on ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti yli 150 vuoteen, joka jättää osallistumatta seuraajansa virkaanastujaisiin.

Vaalitappionsa itsepintaisesti kiistänyt Trump lähti presidentin virkalentokoneella Floridaan muutamia tunteja ennen virkaanastujaisten alkamista.

Entiset presidentit Barack Obama, George W. Bush ja Bill Clinton osallistuivat virkaanastujaisiin, samoin kuin Trumpin varapresidentti Mike Pence, joka ei osallistunut Trumpin lähtömuodollisuuksiin Andrewsin sotilastukikohdassa Washingtonin lähistöllä.

Koronavirusepidemian ja turvallisuusuhkien takia virkaanastujaisiin ei tällä kertaa päästetty ollenkaan yleisöä, vaan tapahtumaa seurasi paikan päällä vain noin tuhat viranhaltijaa ja kutsuvierasta.

"Olen kaikkien amerikkalaisten presidentti"

Biden vetosi virkaanastujaispuheessaan voimakkaasti kansallisen yhtenäisyyden puolesta. Yhtenäisyyden avulla voimme tehdä suuria asioita, Biden sanoi.

Bidenin mukaan ilman yhtenäisyyttä ei ole rauhaa, vain katkeruutta ja vihaa. Hänen mukaansa yhtenäisyys on Yhdysvalloille polku eteenpäin.

– Minä olen kaikkien amerikkalaisten presidentti, Biden sanoi puheessaan.

Bidenin mukaan amerikkalaisten pitää myös hylätä kulttuuri, jossa faktoja manipuloidaan. Politiikan ei tarvitse olla kuin raivoava tuli, joka tuhoaa kaiken tieltään, Biden sanoi.

Biden piti kesken virkaanastujaispuheensa lyhyen hiljaisen hetken koronan sadoilletuhansille amerikkalaisille uhreille.

– Meidän täytyy kohdata tämä pandemia yhtenä kansakuntana, Biden painotti.

Biden sanoi puheessaan demokratian voittaneen Yhdysvalloissa ja että kansan ääntä on kuultu. Hän kuvasi virkaanastujaispäiväänsä myös toivon päiväksi.

Biden viittasi virkaanastujaispuheessaan myös kongressin parin viikon takaisiin väkivaltaisuuksiin. Hän sanoi, että amerikkalaiset kukistavat poliittisten ääriliikkeiden, valkoisen ylivallan ja kotimaisen terrorismin nousun.

Bidenin mukaan väkijoukko yritti käyttää väkivaltaa estääkseen amerikkalaista demokratiaa toimimasta. Niin ei tapahtunut, eikä niin tapahdu ikinä, Biden sanoi.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 20.1. klo 19.04. Klo 19.43: Lisätty viimeinen kappale Joe Bidenin pitämän virkaanastujaispuheen sisällöstä.

Luetuimmat