Pesäpalloilija Tuomas Jussila saavutti Joensuussa kaiken ja siirtyi 200 kilometriä etelämmäksi Imatralle – "Siellä on hommat jiirissä, mutta halusin haastaa vielä itseäni pikkusen eri lähtötilanteessa olevassa joukkueessa"

Kahdesti vuoden pesäpalloilijaksi valitulta Tuomas Jussilalta on kysytty monet kerrat, miksi hän valitsi uudeksi seurakseen Imatran Pallo-Veikot. Antaa Jussilan itse kertoa.

Anu Kiljunen

IPV:n Tuomas Jussila heitti palloa, löi kaksi juoksua ja toi yhden halli-SM:n alkulohkon ottelussa Kiteetä vastaan Imatran Ukonniemi-areenassa lauantaina. IPV hävisi tasaisen ottelun 0–1, kun Kiteen Valentin Ikonen löi voittojuoksun toisen jakson viimeisen vuoroparin tasoittavalla sisävuorolla.
IPV:n Tuomas Jussila heitti palloa, löi kaksi juoksua ja toi yhden halli-SM:n alkulohkon ottelussa Kiteetä vastaan Imatran Ukonniemi-areenassa lauantaina. IPV hävisi tasaisen ottelun 0–1, kun Kiteen Valentin Ikonen löi voittojuoksun toisen jakson viimeisen vuoroparin tasoittavalla sisävuorolla.

Monet pesäpalloilijat viettävät talvet reissulassen elämää. Tuomas Jussila, 30, lentää ensin Oulusta Helsinkiin ja jatkaa sieltä junalla Imatralle.

Pesäpallon viime syksyn siirtomarkkinoiden kovin kaappaus on matkannut Imatran Pallo-Veikkojen viikonloppuleireille vasta muutaman kerran.

Vuoden vaihteessa polveen tehty pieni tähystysoperaatio on pitänyt käyntikerrat vähissä.

– Sitä on nyt kuntoutettu. Toivon mukaan pääsisin pikku hiljaa jo joukkueen arkeen mukaan. Suunnitelmat menivät vähän uusiksi, mutta ei sen pitäisi kesään vaikuttaa millään tavalla.

Ylivieskan Kuulan kasvatti edusti pitkään Joensuun Mailaa, jossa hänestä kypsyi valtakunnan tämän hetken paras pesäpalloilija. Talvikaudet hän nieli asvalttia.

– Joensuuhun ajoin autolla peleihin ja leiriviikonlopuille. Imatralle muutamme perheen kanssa toukokuun alussa, kun kausi alkaa.

Miksi IPV?

Jussilalta on kysytty monet kerrat, miksi hän valitsi IPV:n uudeksi seurakseen.

Takavuosikymmenien menestysseura ei ole selviytynyt ei kertaakaan pudotuspeleihin sen jälkeen, kun palasi takaisin pääsarjaan vuodeksi 2017.

– Joensuussa tuli pitkä pätkä taivallettua ja kaikki saavutettua. Kun meidän on perheenä vielä mahdollista liikkua, voimme katsoa muitakin juttuja, Jussila perustelee.

Kahtena viime syksynä hän pääsi viettämään kultajuhlia. Sitä ennen tuli kourakaupalla pronssimitaleja.

Jussila korostaa, ettei hänellä ole mitään negatiivista sanottavaa Joensuusta, jossa pesäpalloilija pääsee elämään omaa unelmaansa lajin huippuorganisaatiossa.

– Tuli vain sellainen olo, ettei minulla enää ole annettavaa. Siellä on hommat jiirissä, mutta halusin haastaa vielä itseäni pikkusen eri lähtötilanteessa olevassa joukkueessa.

Päätös maiseman vaihdosta kypsyi parin viimeisen vuoden aikana.

Viime syksynä Jussilaa revittiin siirtohuhuissa melkein kaikkiin seuroihin, mutta mylläkkä ei sotkenut hänet ajatuksiaan kesken mitalipelien.

Kun meillä on perheenä vielä mahdollista liikkua, voimme katsoa muitakin juttuja. — Tuomas Jussila

– Kilometrejä on mittarissa jo sen verran, että lähinnä se antoi vain ekstrabuustia olla parhaimmillaan. Varmaan nuorempana se olisi saattanut pikkusen hätkähdyttää.

Anu Kiljunen

Tuomas Jussila urakoi lauantaina IPV:n kakkospolttajana.
Tuomas Jussila urakoi lauantaina IPV:n kakkospolttajana.

Kolme mestaruutta

Jussila on voittanut urallaan kolme Suomen mestaruutta ja pelannut yhdeksän Itä–Länttä. Vuoden pesäpalloilijaksi hänet on valittu kahdesti.

Neljästi pelaajat ovat äänestäneet hänet sarjan parhaaksi ulkopelaajaksi, kerran parhaaksi sisäpelaajaksi.

Henkilökohtainen menestys ei tunnu enää niin tärkeältä, vaan hän korostaa haluavansa auttaa uutta joukkuettaan kohti seuraavaa tasoa.

– On pesäpalloliikkeelle vain rikkaus, jos tällainen yksittäinen pieni ihminen pystyy jakamaan tietotaitoaan laajemmallekin alueelle.

Siirto Imatralle oli hyppy tuntemattomaan siinäkin mielessä, että joukkueen muut pelaajat olivat tuttuja lähinnä pelikentiltä.

– Ei ole ketään niin tuttua, jonka kanssa olisi päivittäin soiteltu. Partasen Samin ehkä entuudestaan tunnen parhaiten.

Pattijoella pinnalle

Jussila nousi superpesikseen Pattijoen Urheilijoissa, jossa hän juhli mestaruutta heti ensimmäisellä täydellä kaudellaan 2008.

Seuraavia kultajuhlia hän sai odottaa kymmenen kautta, kun Sotkamon Jymy ja Vimpelin Veto jakoivat välissä kaikki yhdeksän Suomen mestaruutta.

– Kun aika kuluu, niitä pronssejakin on oppinut arvostamaan ihan eri tavalla. Arvokkaita mitaleja nekin ovat.

Jussila on pelaaja, joka napsii vaikeatkin lyönnit kiinni laajalla säteellä polttolinjassa ja suolaa etenijät tulisella heittokädellään.

Lyöntiletkassa hän on ollut etenijä–vaihtaja, mutta IPV:ssa hihanumero saattaa vähän kasvaa.

– Saavat nuoremmat jantterit ruveta juoksemaan enemmän. Varmasti kokeiluja tehdään ja katsotaan, mikä paras koostumus on. Senkin suhteen olen vielä avoimin mielin.

Tuomas Jussila

s. 15.5.1989 Ylivieska

Solmi syksyllä kauden 2020 kattavan sopimuksen Imatran Pallo-Veikkojen kanssa.

Vuoden pesäpalloilija 2015 ja 2018.

Yhdeksän miesten Itä–Länsi-ottelua.

Edusti seitsemän edellistä kautta Joensuun Mailaa. Pelannut Superpesistä myös Pattijoen Urheilijoissa ja Oulun Lipossa.

Suomen mestari 2008, 2018, 2019. Seitsemän peräkkäistä SM-pronssia 2011–2017.

Opiskelee rakennusinsinööriksi.

Perheeseen kuuluu vaimo, kaksi lasta ja koira.

Ylivieskan Kuulan kasvatti.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset