IPV:n pelaajat sitoutuivat elämään puolikaranteenia vastaavissa olosuhteissa, jotta kausi voidaan käynnistää – Mutta mitä tapahtuisi, jos joukkueen jäsen sairastuisi? "Tämä on niin poikkeuksellinen tilanne, että kaikkeen pitää varautua"

Imatran Pallo-Veikkojen pelaajat olivat valmiita joustamaan sekä pelaajapalkkioista että sosiaalisesta elämästä, kun puntarissa oli kaksi vaihtoehtoa: kauden peruminen tai sarjakauden vieminen läpi poikkeusjärjestelyin.

Minna Mänttäri

Pesäpalloliitto tiedotti tiistaina, että miesten Superpesis käynnistyy 2. heinäkuuta. Kaikki 14 joukkuetta, mukaan lukien IPV, osallistuvat sarjaan. Kuva viime kesältä.
Pesäpalloliitto tiedotti tiistaina, että miesten Superpesis käynnistyy 2. heinäkuuta. Kaikki 14 joukkuetta, mukaan lukien IPV, osallistuvat sarjaan. Kuva viime kesältä.

Imatran Pallo-Veikot sopeuttaa talouttaan leikkaamalla pelaajien palkkoja. IPV:n urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää kuvailee pelaajien vastaantuloa merkittäväksi, mutta ei kommentoi tarkemmin, miten suuriin pelaajapalkkioiden alennuksiin pelaajat suostuivat.

Pesäpalloliitto tiedotti tiistaina, että miesten Superpesis käynnistyy 2. heinäkuuta. Kaikki 14 joukkuetta, mukaan lukien IPV, osallistuvat sarjaan. Kahdesta pöydällä olleesta vaihtoehdosta, jotka olivat kauden pelaaminen poikkeusjärjestelyin tai kauden peruminen, oli ensiksi mainittu lopulta Valkeapään mukaan houkuttelevampi vaihtoehto.

– Voin kommentoida asiaa ainoastaan IPV:n puolesta, mutta kun keskustelut pelaajien kanssa oli käyty ja taloudelliset raamit selvillä, niin näillä numeroilla on ehdottomasti järkevämpi lähteä sarjaan kuin jättää kausi välistä, Valkeapää kommentoi.

Pelaajat ratkaisevassa asemassa

Ratkaisevassa asemassa IPV:n päätöksen kannalta olivat Valkeapään mukaan joukkueen jäsenten ajatukset.

– Avainasemassa oli se, mitä miehet ajattelevat kahdesta asiasta eli terveydestä ja taloudesta.

Valkeapään mukaan pelaajat ovat sitoutuneet elämään kauden aikana käytännössä puolikaranteenia vastaavissa olosuhteissa. Tämä tarkoittaa sitä, että vain välttämättömät sosiaaliset kontaktit ovat pelaajille mahdollisia.

– Jokainen on itsensä lisäksi vastuussa omasta lähipiiristään, mutta myös joukkueesta. Se on iso keskustelun paikka, sillä pelaajat ovat vielä erilaisissa asemissa elämässään, kun on eri ikäisiä kavereita, perheellisiä ja opiskelijoita.

Varsinaisesta karanteenivelvoitteesta ei ole kyse, pikemminkin kehoituksesta välttää paikkoja, joissa tartunta on mahdollista saada. Pelaajien töissä käymiselle ei kuitenkaan ole estettä. Tämä lienee monelle pelaajalle helpotus, sillä koronaleikkauksista johtuvien ansiomenetysten takia moni pesäpalloilija on alkavalla kaudella entistä riippuvaisempi muista tulonlähteistä.

Kauden viivästymisen vuoksi odotettavissa on, että sarjakausi joudutaan mahduttamaan tiiviiseen muottiin. Kovan pelitahdin ja siviilitöiden yhdistelmä on vaikea, minkä vuoksi jotkut pelaajat saattavat joutua jättämään yksittäisiä otteluita väliin. Lisäselvyyttä asiaan saadaan, kun Superpesiksen sarjajärjestelmät julkaistaan perjantaina ja otteluohjelmat ensi viikon aikana.

Tavoitteena tappioiden minimoiminen

Kun sarjakausi heinäkuun alussa pyörähtää käyntiin, ovat seurat korostetusti vastuussa yleisön turvallisuudesta. Aluehallintoviraston määräysten mukaan alle 500 henkilön tilaisuuksia voi järjestää, jos järjestelyissä noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeita.

Tapahtumajärjestäjän vastuulla on on toteuttaa tapahtuma siten, ettei koronavirukseen liittyvä tautitilanne pahene. Ihmisten turvallisuus varmistetaan turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen avulla.

Entäpä mitä tapahtuisi, jos joukkueen jäsen saisi tartunnan ja koko joukkue määrättäisiin karanteniin? Olisiko koko kausi sen jälkeen taputeltu? Jani Valkeapää sanoo kiertelemättä, että kauden aikana voi vielä tapahtua mitä tahansa.

– Sellainen takapakki on mahdollinen. Tämä on niin poikkeuksellinen tilanne, että kaikkeen pitää varautua.

Taloudellisesti IPV:n ainoa tavoite käynnissä olevalta tilikaudelta on minimoida tappiot. Päätös kauden aloittamisesta on IPV:lle taloudellisesti joka tapauksessa merkittävä, sillä neuvottelut yhteistyökumppaneiden kanssa pääsevät nyt jatkumaan.

IPV tiedotti tiistaina vahvistavansa rivejään 22-vuotiaalla Jani Raamilla. Pesä Ysien kasvatti kuului vuosina 2017 ja 2018 IPV:n superpesisjoukkueen harjoitusryhmään. Viime kauden hän pelasi Ykköspesiksen Laukaan Urheilijoissa.

Kakkospelinjohtaja Jukka Mäkisen ja IPV:n tiet sen sijaan erkanevat. Valkeapään mukaan asiaan ei liity dramatiikkaa.

– Olemme sopineet, ettemme kommentoi asiaa enempää. Sopimus on purettu hyvässä hengessä.

Luetuimmat