Ampumahiihtäjä Venla Lehtonen katsoo MM-kisat kisat televisiosta, perhe paikan päältä Anterselvassa – "Tuntuuhan se tosi vaikealta, koska minun pitäisi olla siellä"

Terveysmurheet selättivät edellistalvien olympia- ja MM-kävijän heti alkukaudesta. Lehtonen toivoo, että saisi hiihdettyä kevättalvella vielä hyviäkin kisoja.

Mika Stranden

Imatralainen Venla Lehtonen on edustanut Suomea Pyeongchangin olympialaisissa vuonna 2018 ja MM-kisoissa Östersundissa viime talvena. Arkistokuva.
Imatralainen Venla Lehtonen on edustanut Suomea Pyeongchangin olympialaisissa vuonna 2018 ja MM-kisoissa Östersundissa viime talvena. Arkistokuva.

Venla Lehtosen perhe seurasi ampumahiihdon naisten normaalimatkan kilpailua paikanpäältä Italian Anterselvassa.

Ampumahiihtäjä itse katsoi kisan televisiosta kotonaan Imatralla.

– Tuntuuhan se tosi vaikealta, koska minun pitäisi olla siellä, mutta totta kai seuraan kaikki kilpailut ja toivon koko joukkueen puolesta, että tulisi paljon onnistumisia, Lehtonen sanoo.

Taustajoukot olivat varanneet kisamatkan jo syksyllä.

Silloin ei tiedetty, että terveysongelmat katkaisevat Lehtosen kauden marras-joulukuussa käydyssä maailmancupin avausosakilpailussa Ruotsin Östersundissa.

Terveysmurheistaan hän ei halua sen tarkemmin puhua.

– Alkukausi lähti aika huonosti liikkeelle. Ei ole kroppa toiminut, ja joulukuusta lähtien olen tehnyt töitä sen eteen, että saisin itseni takaisin kuntoon, Lehtonen kertoo.

Paluu kisoihin IBU-cupissa

Viime viikolla Lehtonen palasi ladulle Italian Martellissa käydyssä IBU-cupin kilpailussa. IBU-cup on ampumahiihdossa maailmancupia alempi kilpailusarja.

Ei ole kroppa toiminut, ja joulukuusta lähtien olen tehnyt töitä sen eteen, että saisin itseni takaisin kuntoon. — Venla Lehtonen

– Koskaan en ole kilpaillut noin korkealla, noin 1 700 metrissä. Korkeaan ilmanalaan sopeutumisen kannalta kilpailut käytiin ehkä huonoimpina mahdollisina päivinä.

Sopeutumisaika jäi lyhyeksi, koska perutun lennon takia hän pääsi paikalle vasta muutama päivä ennen ensimmäistä kilpailua.

Omat suoritukset eivät nostaneet hirveästi mielialaa. Kilpakumppanit olivat kilpailleet läpi talven, minkä lisäksi he olivat myös paremmin totuttautuneita korkeaan ilmanalaan.

– Osasin odottaa, ettei se ole hirveän helppoa, mutta joulukuun jälkeen oli kuitenkin ensimmäinen hetki, kun tunsin olevani valmis kisoihin. Halusin käyttää sen tilaisuuden.

Ainakin SM-kisat tähtäimessä

Lehtonen toivoo, että saisi hiihdettyä loppukaudella vielä hyviäkin kisoja.

Hän suunnittelee osallistuvansa ainakin ampumahiihdon ja maastohiihdon SM-kisoihin keväällä Rovaniemellä ja Ristijärvellä.

– Niiden lisäksi MM-kisojen jälkeen on vielä kolme ampumahiihdon maailmancupin kilpailua. Kyllähän niitä kisoja olisi, mutta pitää vielä miettiä parasta ratkaisua.

Lehtonen, 24, debytoi maailmancupissa vuonna 2017. Olympialaisissa hän on edustanut Suomea Pyeongchangissa vuonna 2018 ja MM-kisoissa Östersundissa viime talvena.

Luetuimmat