Osaisitko pyytää erkkaa venäjäksi, Ilja Morozov osaa tehdä sen suomeksi

Ketterän B-junnujen pukukopissa kaikuu mien ja sien venäjän ja englannin versiot. Moskovalainen Ilja Morozov tuli pelaamaan ja kehittymään Ketterään.

Tenho Tiilikainen

Vitali Raijas, Viktor Grytsiv ja Aleksi Nenonen pitävät huolen siitä, että Ilja Morozov (oik.) saa tarpeen tulleen tulkkausapua myös venäjäksi.


Ketterän B-junioreiden pukuhuoneessa ja harjoituksissa on jo jonkin aikaa kuulut monikielistä sorinaa ja käskyttämistä.


Suurin osa pelaajista on puhtaasti suomea äidinkielenään puhuvia, mutta tuttua on myös venäjän puhuminen. Viktor Grytsiv, Aleksi Nenonen ja Vitali Raijas ovat tämän kauden aikana päässeet puhumaan toista äidinkieltään venäjää syntyperäisten venäläisten joukkuetovereiden kanssa.


Joukkueen venäläispelaajista Vladimir Kokhno on jo lähtenyt takaisin Moskovaan. Ilja Morozov jatkaa Ketterässä ja aikoo jatkaa pelaamista Suomen juniorisarjoissa myös ensi kaudella. Morozov asuu Aleksi Nenosen kotona Lappeenrannassa.


— Olen halunnut tulla pelaamaan Suomeen jo usean vuoden ajan. Nyt se sitten mahdollistui. Suomessa on juniorisarjoissa hyvä taso, hyvä valmennus ja olosuhteet ainakin Imatralla ovat kunnossa, Morozov, 17, sanoo.

Jääkiekko on suosittua ja kallista Venäjälläkin


Hyökkääjänä pelaavan Morozovin mukaan juniorijoukkueiden taso Moskovan seudulla on vaihteleva.


— Siellä on todella kovia joukkueita, jotka harjoittelevat paljon. Niihin joukkueisiin on vaikea päästä. Jääkiekon pelaaminen Venäjällä on aika kallista, varmasti yhtä kallista kuin Suomessakin.

Ketterän joukkuetoverit Grytsiv, Raijas ja Nenonen kehuvat Morozovin asennetta ja sopeutumiskykyä. Vaikka he pystyvät tulkkaamaan asioita Morozoville venäjäksi, niin Morozov on yllättänyt ainakin Raijaksen suomen taidoillaan.


— Kerran Ilja kävi minulta kysymässä ”onko erkkaa”.


Virallisesti Morozov tunnustaa osaavansa vasta yhden sanan: ”kiitos”.

Suomalainen ruoka saa sekin kiitosta

Morozovin, kuten useimman Ketterän B-juniorin tavoite, on aikuissarjoissa ja rahakaukaloissa.


— Haluan jatkaa myös ensi kaudella Suomessa. Täällä harjoitellaan kovemmin ja tarkemmin kuin Venäjällä, kouluhommat pääasiassa Skypen avulla hoitava Morozov sanoo.


Suomalainen ruokakin saa kehuja.


— Ruoka on hyvää ja terveellistä, tosin aika kallista.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet