Liettuan ampumahiihtomaajoukkue harjoittelee Imatralla – Urheilijat käyvät vain ladulla ja asuvat loma-asunnoissa omaehtoisessa karanteenissa

Liettuan ampumahiihtomaajoukkue aloitit harjoitusleirinsä Imatralla. Urheilijat käyvät vain ladulla ja asuvat loma-asunnoissa omaehtoisessa karanteenissa

Jasmin Ojalainen

Tshekin ampumahiihtomaajoukkue leireili Imatralla loppuvuodesta 2017.  Tomas Krupsic valmistautui Ukonniemen ampumapenkalla ja valmentaja Ales Ligaun tähyili, kuinka osumia syntyi. Tshekistä ei tänä vuonna matkusteta Imatralle leireilemään.
Tshekin ampumahiihtomaajoukkue leireili Imatralla loppuvuodesta 2017. Tomas Krupsic valmistautui Ukonniemen ampumapenkalla ja valmentaja Ales Ligaun tähyili, kuinka osumia syntyi. Tshekistä ei tänä vuonna matkusteta Imatralle leireilemään.

Ensilumen ladun valmistuminen Imatralle tuo tällä viikolla ensimmäiset kansainväliset hiihtojoukkueet Imatralle. Liettuan ampumahiihtomaajoukkue saapui Imatralle keskiviikkona ja harjoittelee seuraavat viikot Ukonniemessä.

Hiihtäjät ja huoltohenkilökunta asuvat loma-asunnoissa ladun tuntumassa omaehtoisessa karanteenissa. He harjoittelevat ladulla ja ampumahiihtostadionilla, eivätkä liiku muualla kaupungilla.

Urheilijat eivät liiku kaupungilla

Harjoitusleiri järjestetään tiukkojen koronaohjeiden mukaisesti. Joukkueen jäsenet pääsevät Suomeen, kun he ovat saaneet negatiivisen koronatestituloksen kotimaassaan. Uusi testi tehdään Imatralla 72 tunnin kuluttua maahantulosta.

Urheilijat jatkavat omaehtoista karanteenia testin jälkeen, vaikka tulos olisi negatiivinen.

– Turvavälit ovat käytössä myös ampumapenkalla. Sisätiloissa kohtaamisia ei tule, kertoo urheilu- ja liikuntamatkailusta vastaava Jaakko Jäppinen Imatra Base Campista.

Maajoukkueen ruokahuolto on järjestetty majoituspaikassa niin, ettei joukkueen jäsenten tarvitse käydä ravintoloissa tai ruokakaupoissa.

Korona on tuonut peruutuksia

Koronapandemia näkyy alkavalla hiihtokaudella myös Ukonniemen urheilumatkailussa.

Maajoukkuetasolla ammattiurheilijoiden matkustaminen rinnastetaan työmatkoihin, mutta seura- ja juniorijoukkueissa näin ei ole. — Jaakko Jäppinen

– Jonkin verran on tullut peruutuksia. Kaikki eivät ole päässeet lähtemään. Maajoukkuetasolla ammattiurheilijoiden matkustaminen rinnastetaan työmatkoihin, mutta seura- ja juniorijoukkueissa näin ei ole, Jäppinen kertoo.

Erityisjärjestelyt ja pitkät karanteenit vaikka paluumatkalla saattavat myös mutkista maajoukkueiden leirisuunnitelmia ja nostaa matkabudjetteja liiaksi.

– Tilanteeseen nähden joukkueita on kuitenkin tulossa Imatralle leireilemään aika hyvä määrä, Jäppinen kuvailee.

Kontiolahden maailmancup tuo joukkueita Imatralle

Ampumahiihdon maailmancupin kilpailu marraskuun lopulla tuo kansainvälisyyttä Imatran urheilumatkailuun.

Kanadan ampumahiihtomaajoukkue on tulossa marraskuussa Ukonniemeen ja parhaillaan neuvotteluja käydään Puolan maajoukkueen kanssa.

Liettuan maajoukkue saapuu Imatralle mahdollisesti vielä toisen kerran marraskuussa viimeistelemään kuntoaan Kontiolahden maailmancupiin.

Kotimaisia hiihdon ja ampumahiihdon seurajoukkueita on tulossa Ukonniemeen leireilemään ensi viikonlopusta alkaen.

Ensilumen latu avataan hiihtäjille perjantaina. Tänä vuonna toivotaan erityisesti, että kuntohiihtäjät eivät kierrä lenkeillään ampumapenkan kautta.

Leirien aikana ampumahiihtostadionilla tehostetaan siivousta. Esimerkiksi ampumamatot desinfioidaan aina joukkueiden harjoitusten jälkeen.

Luetuimmat