SaiPan lappukyselyn isä Tuomo Ropo: "termit negatiivinen ja myrkyttäjä olivat minulta selkeästi virhe" – Ketään ei pyydetty nimeämään pelikaveriaan syöväksi

SaiPa julkaisi vastineensa Iltalehden uutiseen.

Kai Skyttä

SaiPan apuvalmentaja Tuomo Rovon (keskellä) mukaan lappukyselyn tavoitteena oli vahvistaa joukkueen tietoisuutta ryhmissä vallitsevista rooleista. Arkistokuvassa Ropo seisoo SaiPan pelaajien Erik Aution ja Robin Salon takana.
SaiPan apuvalmentaja Tuomo Rovon (keskellä) mukaan lappukyselyn tavoitteena oli vahvistaa joukkueen tietoisuutta ryhmissä vallitsevista rooleista. Arkistokuvassa Ropo seisoo SaiPan pelaajien Erik Aution ja Robin Salon takana.

SaiPa on julkaissut vastineensa Iltalehden keskiviikkona julkaisemaan juttuun lappukyselystä joukkueen pelaajille. SaiPa kiistää, että yhdenkään ryhmän kategoria olisi ollut syöpä.

Sen sijaan käytettiin termiä myrkyttäjä.

Pelimatkalla tammikuun alussa pelaajia oli pyydetty anonyymisti merkitsemään itsensä ja kanssapelaajan pelinumero seuraavien roolien kohdalle:

1) Ydinpelaaja

2) Luotettava pelaaja

3) Valikoiva pelaaja (pelaaja lipsuu tekemisessään joukkueen arvoista ja tarpeista sekä lipsuu sovituista pelillisistä asioista)

4) Negatiivinen/ulkopuolinen (pelaaja, joka ei tiedä joukkueen arvoja ja tarpeita, esimerkiksi uusi pelaaja)

5) Myrkyttäjä (ryhmän toimintaa häiriköivät henkilöt).

Kyselyn oli tehnyt apuvalmentaja Tuomo Ropo.

– Tavoitteena oli vahvistaa joukkueen tietoisuutta ryhmissä vallitsevista rooleista. Roolien tiedostamisella on todettu olevan positiivinen vaikutus ryhmän suoritukseen, esimerkiksi kun ryhmässä tapahtuu muutoksia, niin ryhmän rooleja on syytä aika ajoin pohtia, Ropo perustelee tiedotteessa.

Paperit jaettiin pelaajille bussissa

Pelaajille oli jaettu bussissa täytettäväksi paperi, johon oli merkitty joukkueen roolit.

Osa pelaajista koki pelaajien jaottelun eri kategorioihin negatiivisesti ja otimme kapteenistossa asian esiin valmennuksen kanssa. — Elmeri Kaksonen

Ropo kertoo painottaneensa positiivisia asioita ja sitä, että toimivassa joukkueessa ei ole henkilöitä, jotka edustavat ryhmän häiriköiviä rooleja.

Osalle pelaajista jäi kuitenkin kyselystä negatiivinen tunne.

– Seuraavalla pysähdyspaikalla joukkueen kapteenisto otti asian esille. Keskustelimme asian kapteeniston kanssa läpi ja päätimme yhteisesti, että kyselyä ei toteutettu. Kyselyssä käytetyt termit ”negatiivinen ja myrkyttäjä” olivat minulta selkeästi virhe, Ropo myöntää tiedotteessa.

Ropo kertoo, että koko joukkueen kanssa käytiin vielä seuraavassa palaverissa läpi ryhmän erilaisia rooleja.

– Kyselyn sijaan löysimme palaverissa konkreettisia keinoja, kuinka johtajuutta vahvistetaan joukkueen sisältä ja esimerkiksi kuinka reagoida kun vastustajalla on momentum pelissä. Tämän lisäksi myös kapteenistolta tuli muutama toive valmennukselle, mitä he kaipasivat avukseen kyseisiin tilanteisiin.

Ropo: Iltalehden jutussa asiavirheitä

Rovon mielestä Iltalehden uutisessa oli useita asiavirheitä. Hänen mukaansa esimerkiksi John Perssonin lähtöä, Teemu Ramstedtin sivussa olemista tai Ville Kohon lopettamista ei voi liittää asiaan.

– Yksikään ryhmän kategoria ei myöskään ollut syöpä. Kyseistä sanaa ei myöskään käytetty keskusteluissa joukkueen kanssa, Ropo tähdentää.

Tiedotteessa SaiPan kapteeni Elmeri Kaksonen allekirjoittaa tapahtumien kulun.

– Osa pelaajista koki pelaajien jaottelun eri kategorioihin negatiivisesti ja otimme kapteenistossa asian esiin valmennuksen kanssa. Yhdessä päätimme, että toteutamme asian toisella tavalla.

– Tuomon ja palaverin tarkoitukset ja tavoitteet ovat olleet positiiviset, mutta toteutustapa oli tarpeellista muuttaa.

Tiedotteen mukaan SaiPan päävalmentaja Tero Lehterä oli tietoinen toimintamallista ja sen tavoitteista. Palaverilla oli myös hänen hyväksyntänsä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut