Kaisa Mäkäräinen vieraili Ukonniemessä suunnittelemassa Imatran ja Pietarin yhteistä hiihtocupia – Tarkoitus on saada junioreille kansainvälisiä kisoja sekä tukea Imatran urheilu- ja liikuntamatkailua

Imatra-Pietari -cupin ensimmäinen kisa on tarkoitus järjestää talvella 2022.

Piia Kaskinen

Myös ampumahiihtäjät Kaisa Mäkäräinen (vas.) ja Ekaterina Jurlova-Perht olivat suunnittelemassa tulevan cupin rakennetta. Jurlova-Perht on Mäkäräisen hyvä ystävä ja MM-voittaja vuodelta 2015.
Myös ampumahiihtäjät Kaisa Mäkäräinen (vas.) ja Ekaterina Jurlova-Perht olivat suunnittelemassa tulevan cupin rakennetta. Jurlova-Perht on Mäkäräisen hyvä ystävä ja MM-voittaja vuodelta 2015.

Imatra ja Pietari suunnittelevat yhteistä hiihtocupia.

Suunnitelmien mukaan cup koostuu kaikkiaan neljästä kisasta. Puolet niistä hiihdetään talvella ja puolet kesällä, rullahiihtona. Puolet kisoista sivakoidaan Imatralla, puolet Pietarissa.

Keskustelujen alla on vielä, kummassa maassa cupin ensimmäinen kisa järjestetään. Joka tapauksessa Imatran ensimmäinen kisa voisi olla vuoden päästä helmikuussa.

Rajan ylittävässä cupissa on kaksi johtoajatusta, kertovat Imatra Base Campin toimitusjohtaja Jukka Aallikko sekä tapahtumista ja niiden myynnistä vastaava Jaakko Jäppinen.

– Toinen iso ajatus on se, että voimme järjestää junioriurheilijoille mahdollisuuden saada kokemusta kansainvälisistä kisoista, vieläpä tässä ihan lähellä, toteaa Jäppinen.

Cupin toinen johtoajatus on tukea Imatran urheilu- ja liikuntamatkailua – ja sitä myöten koko alueen elinvoimaa.

Suunnitelmien mukaan jokainen Imatra-Pietari hiihtocupin kisa järjestetään kaksipäiväisenä. Ensimmäisenä päivänä kisataan sprinttihiihdossa, toisena normaalimatkoissa.

Kisoissa on sarjoja aina 12-vuotiaista huippuhiihtäjiin saakka.

Uutta cupia markkinoidaan Pietarin puolella viimeistään ensi kesästä lähtien, suuressa rullahiihtotapahtumassa. Sitä markkinoidaan myös sivustolla saimaarollerski.fi.

Imatran osalta kisatapahtumia organisoi Imatran Urheilijat.

– Kisat olisivat tervetullut lisä, sillä koronan takia tässä tulee pitkä tauko, että Imatralle saadaan arvokisoja, toteaa Imatran Urheilijoiden hiihtojaoston varapuheenjohtaja ja valmennusvastaava Kari Ahonen.

Olli-Pekka Härmä

Jokaisesta uuden cupin kisasta tulee kaksipäiväinen.
Jokaisesta uuden cupin kisasta tulee kaksipäiväinen.

Mäkäräinen: Cupin pitää olla tarpeeksi kovatasoinen

Imatralaiset ja venäläiset yhteistyökumppanit suunnittelivat uutta hiihtotapahtumaa torstaina Imatran kylpylässä. Sitä suunnittelemassa oli myös ampumahiihdon maailmanmestari Kaisa Mäkäräinen.

Hän kertoo olevansa juuri uuden oman uran alussa eli aloittelemassa yritystoimintaa. Mäkäräinen uskoo, että Imatra-Pietari -hiihtocupin kaltainen tapahtuma voisi avata myös työmahdollisuuksia: joko valmennustöitä Venäjän puolella tai venäläisten urheilijoiden valmentamista Suomessa.

Mäkäräinen muistuttaa, että suunniteltavan cupin pitää täyttää kaksi kriteeriä, jotta urheilijat innostuvat kiertämään sen kaikki osakilpailut läpi, eivätkä vain osaa niistä: palkintojen pitää olla tarpeeksi houkuttelevat, mutta ennenkaikkea itse cupin pitää olla tarpeeksi kovatasoinen, jotta kovat hiihtäjät pääsevät testaamaan sillä omaa kuntoaan.

Imatra-Pietari -hiihtocupin taustalla on Vector Sport -liikuntamatkailuhanke.

Hankkeen tavoitteena on kasvattaa Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson, sekä Pietarin urheilumatkailun volyymia, ja luoda näille alueille uusia houkuttelevia liikuntamatkailun ja hyvinvoinnin tapahtumia. Tapahtumat on tarkoitettu suomalaisille ja venäläisille, mutta myös muille liikuntamatkailusta kiinnostuneille turisteille.

Hanketta hallinnoidaan Etelä-Savosta käsin. Imatra-Pietari -hiihtocup ei ole ensimmäinen sen ideoima, vaan Vector Sport on toteuttanut muun muassa Taipalsaari Triathlon -hankkeen sekä nuorten jalkapalloturnauksen Lappeenrannassa.

Luetuimmat