SaiPa voitti vieraissa vaikka romahti taas, sarjajumbo säikytteli SaiPaa nousemalla rinnalle kolmen maalin takaa

Mika Strandén

Ville Vainikaisen paluu SaiPaan, nyt tosin lainamiehenä, on ollut onnistunut. Vainikainen on tehnyt tämän kauden viidessä liigaottelussaan 1+2=3 pistettä. Arkistokuva.

SaiPan vierasotteluiden tyylilaji on edelleen kauhunsekainen jännäri. SaiPan tämän viikon länsirannikon kiertue Raumalla ja Porissa toi sille kaksi voittoa ja neljä sarjapistettä, mutta myös kaksi romahdusta kolmen maalin johtoasemasta.

Molemmista otteluista SaiPa kuitenkin kairasi voittolaukauskisassa voiton Ahti Oksasen maalilla ja Frans Tuohimaan torjunnoilla.

Lauantaina identtistä torstaihin nähden olivat myös voittolukemat, jotka kirjattiin SaiPalle 5—4, nyt eräluvuin 3—1, 1—1, 0—2.

SaiPan pettymys kolmen pisteen vierasvoiton kirpoamisesta henkilöityi Brenden Kichtoniin, joka osoitti turhautumisensa ottamalla kampitusjäähyn jatkoajan päättymisen jälkeen.

SaiPa aloitti ottelun vahvasti ja meni johtoon, kun David Goodwinin heitto hyökkäyspään kulmasta kimposi Ässien maaliin puolustaja Niko Peltolan kautta.

Kolme minuuttia myöhemmin SaiPa onnistui jälleen, kun Ville Vainikainen syötti Mikael Kurosen maalintekoon.

Vainikainen poimi kiekon itselleen Brenden Kichtonin siniviivalaukaukauksen jälkeen ja tarjoili sen maltilla Kuroselle, joka puttasi kauden avausmaalinsa. Vainikainen on Imatran Ketterän sopimuspelaaja ja SaiPassa lainapestillä.

Ässien 2—1-kavennusmaali syntyi ylivoimalla, kun Mikko Salmio yllätti maalivahti Frans Tuohimaan laukomalla suorasta hyökkäyksestä suoraan ja pienestä kulmasta kiekon tämän takapatjan yli takakulmaan.

Salmion maalia katseli jäähyaitiosta Vladimir Denisov, joka oli saanut estämisjäähyn taklattuaan keskialueella Ässien Jerry Sammalistoa naamaan.

SaiPa pääsi kuitenkin erätauolle kahden maalin johdossa, kun Cody Kunyk teki lukemiksi 3—1 vain seitsemän sekuntia ennen eräsummeria.

Brenden Kichtonin nappisyöttö löysi Kunykin, jonka Ässät oli unohtanut vapaaksi maalin edustalle.

SaiPan 4—1-maali oli maailmanmestariketjun taidonnäyte. Kultamitalisti Santeri Virtanen voitti kaksinkamppailun siniviivan alla ja pelasi kiekon syvään, Tomi Iso-Mustajärvi poimi sen ja kiepautti laukauksen, jonka paluukiekon Jonatan Tanus tuikkasi sisään.

Tanus on tehnyt maalin nyt kahdessa ottelussa peräkkäin.

Toisen erän loppu antoi SaiPalle ja sen kannattajille osviittaa tulevasta. Mikko Salmio teki alivoimalla Ässien 4—2-kavennusmaalin, kun hän ensin katkaisi Robin Salon poikittaissyötön, ampaisi hyökkäykseen ja yllätti sitten Tuohimaan jälleen helpohkon oloisesti varsin kaukaa.

Kolmannessa erässä SaiPa päästi Ässät kantaan omilla virheillään. Erän alussa SaiPa sai kaksi mahdollisuutta maalintekoon ylivoimalla, mutta sen ratkaisuyritykset jäivät vaisuiksi.

Erän puolivälin lähestyessä Topi Nättinen laukoi kiekon SaiPan maalin takana Jere Sneckin kaulaan, josta se pomppasi maalin eteen Ässien Matias Marttiselle, joka teki 4—3-kavennusmaalin.

SaiPan päävalmentaja Tero Lehterä alkoi aistia omistaan negatiivisia väreitä ja käytti aikalisänsä pian Varttisen maalin jälkeen.

Heti aikalisän jälkeen Tomi Iso-Mustajärven syötönkatko vapautti Santeri Virtasen nokikkain Ässien maalivahdin Henri Kiviahon kanssa. Kiviaho vei tilanteessa voiton Virtasesta ja piti omansa pelissä mukana.

Ässien 4—4-tasoitusmaali syntyi ajassa 55.34, kun Virtanen unohti Varttisen vapaaksi SaiPan maalin takakulmalle, josta tällä oli helppo työ viimeistellä Salmion tarjoilusta.

Ensi viikolla SaiPa pelaa torstaina Hämeenlinnan Pallokerhon vieraana ja perjantaina Kisapuistossa kotiyleisön edessä Tampereen Tapparaa vastaan.