Imatralle on tulossa viisi uutta mobiilisuunnistusrataa jo tänä keväänä – SK Vuoksi aikoo korvata viikkorastit omatoimirasteilla

Uudet mobo-radat ovat rakenteilla Vuoksenniskalle, Niskalammelle, Rasilaan, Vaittilaan ja Rauhaan.

Arttu Muukkonen

Kännykkään on tarjolla ilmaisia suunnistusratoja ympäri Etelä-Karjalaa. Arkistokuva.
Kännykkään on tarjolla ilmaisia suunnistusratoja ympäri Etelä-Karjalaa. Arkistokuva.

Suunnistusta voi harrastaa Etelä-Karjalassa kätevästi omatoimisestikin nykytekniikan avulla.

Ympäri maakuntaa on tarjolla tällä hetkellä yhteensä 17 mobiilisuunnistusrataa, joilla kuka tahansa voi käydä reippailemassa rastien perässä ilmaiseksi milloin vain.

Ratamestari Antti Kanerva SK Vuoksesta kertoo lisää ilouutisia mobiilisuunnistuksen ystäville: Imatran seudulle on rakenteilla peräti viisi uutta mobo-rataa. Arvioitu valmistumisajankohta on jo tänä keväänä.

Uudet mobo-radat tulevat Vuoksenniskalle, Niskalammelle, Rasilaan, Vaittilaan ja Rauhaan.

– Vuoksenniskalle tulee 12 rastia, Niskalammelle 10, Vaittilaan kahdeksan ja Rauhaan peräti 20. Ruokolahdella rata sijoittuu molemmin puolin Puumalantietä, ja rasteja on yhteensä 17, Kanerva kertoo.

Osa rasteista lähellä polkua

Imatralla on jo Hossukassa sijaitseva mobiilisuunnistusrata, jonne lähtö on Imatran kylpylältä. SK Vuoksen puheenjohtaja Anu Pohjamo kertoo, että esimerkiksi koululuokat ovat hyödyntäneet mobo-rataa ahkerasti.

– Koulu kartalla -hankkeen myötä viestiä välitettiin seuroille ja seurojen kautta kouluille. Radat ovat olleet taajama-alueilla mukava lisä liikunnan opetukseen ja vapaa-ajan harrastamiseen, Pohjamo sanoo.

Pohjamon mukaan osa rasteista on hyvin lähellä polkua, mutta radalle mahtuu myös muutamia vaikeampia rastipisteitä. Maastoltaan rata on osittain melko kivikkoista.

– Alueella on ollut jonkin verran hakkuita ja harvennuksia, jonka vuoksi mobiilikartta ei ole kaikilta osin täysin ajantasainen.

SK Vuoksen kilpailutoiminta on muiden lajien tavoin koronaviruksen takia pysähdyksissä. Tämän vuoksi perinteisiä viikkorasteja ei tällä hetkellä pystytä järjestämään.

– Suunnitelmissa on, että viikkorastien tilalla alettaisiin järjestää omatoimirasteja, mutta käytännön toteutus on vielä tässä vaiheessa auki, Anu Pohjamo kertoo.

Seitsemän seuran voimin

Mobiilisuunnistus edellyttää maksuttoman Mobo-sovelluksen lataamista omaan älypuhelimeen. Sovellus tuo puhelimen näytölle kunkin radan kartan ja lisäksi kompassin.

Mobo-ratoja on hyödynnetty esimerkiksi koululiikunnassa. Ne sopivat mainiosti niin kuntoilijoiden arkiliikunnan mausteeksi kuin lapsiperheiden yhteiseksi aktiviteetiksi.

Etelä-Karjalaan Mobo-ratoja ovat rakentaneet SK Vuoksi, RAPSU, Joutsenon Kullervo, Lappeen Riento, Ylämaan Pyrkijät, Luumäen Rasti ja Raja-Karjalan Suunnistajat.

Mobiilisuunnistus kehitettiin perinteisten kiintorastien idean pohjalle. Sen tavoitteena on ollut madaltaa kynnystä suunnistuksen harrastamiselle.