Koronamaskilla voi tunnustaa myös seuran värejä – Ensimmäisenä myyntiin menivät Ketterä-maskit, SaiPalle on toimitettu omat mallit nähtäväksi

Idea kasvosuojasta napattiin Tampereen Ilvekseltä.

Mika Strandén

Liiga sport wearin Iiro Partanen lienee ensimmäinen, joka on pitänyt Imatran Ketterän koronamaskia päässään julkisella paikalla. - Olen käynyt Prismat ja Lidlit tämän kanssa eikä kukaan ole säikähtänyt, Partanen kertoo.
Liiga sport wearin Iiro Partanen lienee ensimmäinen, joka on pitänyt Imatran Ketterän koronamaskia päässään julkisella paikalla. - Olen käynyt Prismat ja Lidlit tämän kanssa eikä kukaan ole säikähtänyt, Partanen kertoo.

Imatralaisyritys Liiga sport wearin (LSW) suunnittelija Iiro Partanen kietaisee kasvoilleen kangasmaskin jääkiekkoseura Ketterän logolla ja väreillä. Idea seuralogolla varustetusta koronamaskista napattiin Tampereen tupsukorvilta.

– Kun näimme Ilveksen myyvän tällaisia, päätimme heti alkaa tehdä samanlaisia maskeja, Partanen kertoo.

Ensimmäisenä omalla logolla varustettuja kangasmaskeja otti valikoimiinsa Ketterä. Seura myy maskeja verkkokaupassaan sekä Imatran jäähallin toimistoltaan ainakin tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina.

– Myös SaiPalle on tehty mallit, ja ne toimitetaan heille nähtäväksi. Jokipojat on jo hyväksynyt mallin, Partanen kertoo.

Päivittäin valmistuu satoja maskeja

Kasvosuojuksia LSW valmistaa tilausten mukaan ja toimittaa ne seuroille myytäväksi. Partasen mukaan he pystyvät tekemään satoja maskeja päivittäin, mutta ei tuhansia.

– Tämä ei liity pelkästään jääkiekkoon tai urheiluun, vaan näitä saa myös yritysten logoilla. He saavat sitten ratkaista, jakavatko näitä asiakkailleen tai henkilökunnalleen.

Hengityssuojaimille alkaa olla kova kysyntä ympäri maata, ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) myös suosittaa nyt kankaisen kasvomaskin käyttöä kaikille julkisilla paikoilla.

Partasen mukaan äskettäin heille tuli yhteydenotto Maaningan apteekista, jossa oltiin kiinnostuneita LSW:n valmistamasta kangasmaskista.

Maski ei suojele käyttäjää koronavirukselta, mutta se suojelee vastapuolta, kuten kaupan kassaa, ettei käyttäjä levitä koronavirusta heihin. — Iiro Partanen

Virallinen hengityssuoja maski ei ole, mutta se vähentää uloshengitysilman mukana kulkeutuvia pisaroita ja taudinaiheuttajia. Koronaviruspandemian mentyä seuran värejä voi tunnustaa kasvoillaan kevään katu- ja siitepölykaudella.

– Maski ei suojele käyttäjää koronavirukselta, mutta se suojelee vastapuolta, kuten kaupan kassaa, ettei käyttäjä levitä koronavirusta heihin. Mikään lääketieteellinen maski tämä ei ole.

Partasen mukaan maskissa on kaksi kangasta päällekkäin. Halutessaan niiden väliin voi laittaa lisäsuodattimen. Käytön jälkeen kangasmaski on aina pestävä annettujen ohjeiden mukaisesti.

– Nenän kohdalla on muovitetusta rautalangasta kappale, jolla sen saa taivuteltua nenän muotoon.

Fanipaitoja menee koko ajan

LSW valmistaa Imatralla urheiluseurojen peliasuja ja muita tekstiilejä. Liigaseuroista yrityksen pelipaitoja käyttävät SaiPan lisäksi KalPa, JYP, Lukko ja uutena Jukurit. Pesäpallossa muun muassa Joensuun Mailan molemmat Suomen mestaruudet on voitettu LSW:n tamineissa.

Koronavirus on halvaannuttanut urheiluelämän täydellisesti ja Partanen kuvailee, ettei heilläkään ole tällä hetkellä valtavaa ruuhkaa, mutta esimerkiksi fanipaitoja tilataan koko ajan.

– Seurojen varainhankinta on tällä hetkellä hirveän tärkeää, hän toteaa.

Kuuden hengen yrityksestä ei ole tarvinnut lomauttaa ketään pandemian vuoksi.

– Nyt suunnittelemme jo ensi kauden paitoja. KalPan paita on jo myyty, Jukurien kanssa hierotaan paitamallia.

Luetuimmat