Jääkiekon Mestiksen kohtaloa puntaroidaan tällä viikolla – Jos sarja pelataan ilman yleisöä, lähtevätkö kaikki 14 seuraa enää mukaan loppukauteen?

Jääkiekkoliiton saama tukiraha on avainasemassa Mestiksen kauden jatkamisessa.

Jarmo Hämäläinen

Mestiksen pelit ovat olleet tauolla pian jo kaksi kuukautta. Sarjan jatkomahdollisuuksia puntaroidaan tällä viikolla.
Mestiksen pelit ovat olleet tauolla pian jo kaksi kuukautta. Sarjan jatkomahdollisuuksia puntaroidaan tällä viikolla.

Kaksi kuukautta keskeytyksissä olleen jääkiekon Mestiksen loppukauden osalta odotetaan päätöksiä tämän viikon aikana.

Mestiksen hallitus kokoontuu maanantai-iltana ja keskiviikkona on mahdollisesti luvassa tietoa valtion tukirahasta, joilla 14 Mestiksen seuran kärsimiä taloudellisia kolhuja voidaan paikkailla.

– Lajiliittojen koronatuesta on luvattu päätöksiä tämän viikon aikana. Jääkiekkoliiton kautta tukea on Mestikselle luvassa, sanoo Imatran Ketterän puheenjohtaja Mikko Partanen.

Tukirahan määrä on ratkaisevaa sarjan jatkumisen kannalta.

– Jos se on vaikka satatuhatta euroa koko sarjalle, niin eihän se 14 joukkueelle jaettuna tilannetta muuta mihinkään. Paljoin isompaa tukipottia tarvitaan, Partanen sanoo.

Mestis on Suomen toiseksi ylin sarjataso jääkiekossa ja Jääkiekkoliiton korkein sarjataso.

Mikko Partanen hämmästelee urheiluseuroille suunnattujen tukipäätösten hitautta.

– Sarjataukoa on kestänyt jo kaksi kuukautta ja nyt vasta voi valtiolta jotain tukea tulla. Ruotsissa tukea jaettiin jo marraskuussa, sarjat pyörivät ja Suomesta on lähtenyt pelaajia sinne.

Pelataanko loppukausi Mestiksessä ilman yleisöä?

Mestiksen hallitus linjasi jo joulukuussa seurojen esityksestä, ettei pelaaminen ilman yleisöä ole taloudellisesti mahdollista. Jääkiekon Liigassa rahakas tv-sopimus Telian kanssa on pitänyt sarjan jotenkin käynnissä, vaikka hallit ovat olleet tyhjiä. Mestiksen tv-sopimus Nelosen kanssa ei kata valtakunnallisen sarjan pyörittämisen kuluja seuroille.

Koska yleisörajoitukset kuitenkin näyttävät jatkuvan jopa koko kevään, on Mestiksen seuroissa puntaroitu sarjan jatkamisen mahdollisuutta ilman yleisöä.

Mestiksen hallituksen lisäksi päätöksiin sarjan jatkamisesta vaikuttaa vahvasti Jääkiekkoliitto.

Kun Mestiksen ottelutauko on venynyt jo tammikuun loppuun, on selvää, että loppukauden ohjelma tulee muuttumaan, jos sarja jatkuu.

Avoinna on vielä sekin, pystyvätkö kaikki 14 seuraa lähtemään mukaan, jos sarja pelataan tyhjille katsomoille.

Osa Mestiksen seuroista on lomauttanut valmentajia, pelaajia ja muuta henkilökuntaa, osa ei ole lomauttanut. Seurojen rahoitusrakenne ja kriisinkestävyys ovat erilaisia, mutta kaikki ovat nyt vaikeuksissa.

– Tilanteet muuttuvat nyt nopeasti. On vaikea ennakoida asioista, kun viranomaisten päätöksetkin voivat muuttua lähes päivittäin, Mikko Partanen muistuttaa.

Ketterän osakeanti jatkuu

Ketterä Oy on kerännyt lisärahoitusta osakeannilla, joka päättyy tammikuun lopussa. Osakeanilla tavoitellaan A-ja B-osakkeilla yhteensä 175 000 euron lisärahoitusta.

–Todennäköisesti osakeantia jatketaan tässä tilanteessa vielä helmikuun loppuun asti, Partanen ennakoi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset