Kiksit: Niki Tuuli pääsi pyörätuolista ja toipuu vauhdilla syyskuun pahasta loukkaantumisesta — Muutto alakouluikäisenä Imatralle oli ratamoottoripyöräilijälle kuin lottovoitto: ”Muuten en olisi jatkanut näin pitkään”

Uutisvuoksen Kiksit-podcastin toisessa jaksossa vierailee ratamoottoripyöräilijä Niki Tuuli.

Joonas Tapaninen

Niki Tuuli kertoo Joonas Tapanisen juontaman 
Kiksit-podcastin toisessa jaksossa, miksi hän päättää aina nousta 
uudestaan moottoripyörän selkään, vaikka miehen keho on jo nuoresta 
iästä huolimatta kokenut paljon.
Niki Tuuli kertoo Joonas Tapanisen juontaman Kiksit-podcastin toisessa jaksossa, miksi hän päättää aina nousta uudestaan moottoripyörän selkään, vaikka miehen keho on jo nuoresta iästä huolimatta kokenut paljon.

Jos upotus ei toimi, voit kuunnella jakson myös täältä.

Imatralainen ratamoottoripyöräilijä Niki Tuuli syntyi Orimattilassa ja vietti elämänsä ensimmäiset vuodet Myrskylän seudulla. Muutto Imatralle tapahtui vasta alakouluikäisenä.

— Isä muutti uuden perheen kanssa jo aiemmin tänne, ja me äidin kanssa muutimme perässä, kun menin nelosluokalle. Täytyy olla onnellinen, että niin kävi. En olisi ikinä jatkanut uraani näin pitkään, jos en olisi asunut Imatralla.

—Heti ensimmäisenä vuonna menimme katsomaan minimoto-kisoja Saarlammen karting-radalle, ja ostimme minimoton, jolla aloin kilpailla, Tuuli muistelee.

Moottoripyöräperinteistään tunnettu karjalaiskaupunki oli nuorelle lahjakkuudelle ravinteikas kasvualusta.

— Tämä on helposti paras paikka moottoriurheilijalle lähteä liikkeelle, Tuuli kiteyttää.

Tuuli huomauttaa, että Imatra on harvinaisen avokätinen kaupunki myös moottoriurheilun tukemisessa. Hän on itse Imatran kaupungin tukema sponsoriurheilija.

— Harvoin moottoriurheilijat saavat kaupungilta tukea, se on harvinaista Suomessa, Tuuli sanoo.

Moottoriurheilu-uran ensimmäiset ratakierroksensa Tuuli on ajanut Virtasalmen Motoparkissa, jonka tuolloin omisti hänen isänsä John Tuuli.

— Olen pyörinyt koko nuoruuteni moottoripyörien parissa.

Joonas Tapaninen

Niki Tuuli pystyy tällä hetkellä jo polkemaan kuntopyörää. Leikkauksen jälkeen hän joutui olemaan vähän aikaa pyörätuolissa.
Niki Tuuli pystyy tällä hetkellä jo polkemaan kuntopyörää. Leikkauksen jälkeen hän joutui olemaan vähän aikaa pyörätuolissa.

Tuulen ura lähti muutama vuosi sitten rakettimaiseen nousuun, kun hän nousi Supersportin MM-sarjan kärkikahinoihin Kallio Racingin riveissä. Viime kaudella imatralaiskuljettajan yksi suurimmista unelmista toteutui hänen ansaittuaan otteillaan paikan MotoGP-sarjasta.

Jatkosopimusta Moto2-luokkaan ei kuitenkaan tullut, joten täksi kaudeksi Tuuli siirtyi sähköpyörillä ajettavaan uuteen Moto E-luokkaan. Kausi alkoi voitolla, mutta loukkaantuminen ja sitä seurannut operaatio syyskuussa Italiassa katkaisivat kauden.

Leikkauksen jälkeen Tuuli toipui loukkaantumisesta pyörätuolissa. Toipuminen on edennyt, sillä nyt mies pääsee kulkemaan jo kyynärsauvojen avulla.
Loukkaantumiset ovat hänelle arkipäivää. Silti lopettaminen ei ole vakavasti käynyt kertaakaan hänen mielessään.

— Loukkaantumiset kuuluvat tähän lajiin, Tuuli kertoo.

Jaksosta 2 lähtien Kiksit-podcast siirtyy julkaistavaksi keskiviikkoisin joka toinen viikko.

Kuuntele ja tilaa Applen podcast -sovelluksessa

Kuuntele ja tilaa Spotifyssa