Imatralainen Venla Lehtonen oli neljäs Kontiolahden tarkkailukisoissa ja Ville Ahonen kuudes Rukan tarkkailukisoissa – Matti Suur-Hamari on harjoitellut kuluneet viikot Rukan rinteissä, loppuvuoden tavoite on Pyhän maailmacupissa

Koronatilanteen vuoksi Liisa Nenosen kauden pääkisat siirrettiin vuodella eteenpäin. Kisakausi pääsee kuitenkin alkamaan joulukuussa Ensilumen rasteilla.

Mika Stranden

Venla Lehtonen kertoo ammunnan sujuneen tällä kaudella hyvin. - Hiihdon puolella en ole vielä päässyt parhaimpaan tulokseen, hän harmittelee. Arkistokuva.
Venla Lehtonen kertoo ammunnan sujuneen tällä kaudella hyvin. - Hiihdon puolella en ole vielä päässyt parhaimpaan tulokseen, hän harmittelee. Arkistokuva.

Imatralainen ampujahiihtäjä Venla Lehtonen sijoittui Kontiolahden maailmancupin tarkkailukisoissa neljänneksi. Lehtonen ampui lauantain pikakisassa hienosti nollat. Puhtaasta suorituksesta huolimatta urheilija oli kisan jälkeen ristiriitaisissa tunnelmissa.

– Tällä kaudella ammuta on sujunut tosi hyvin, mutta hiihdon puolella en ole päässyt parhaimpaan tulokseen. Ottaahan se päähän, kun en ole vielä parastani päässyt näyttämään, hän totesi kisan jälkeen.

Alkaneella kaudella Lehtosta ovat vaivanneet uniongelmat. Hän kertoo lauantain vastaisena yönä yöunien jääneen olemattomiksi.

– Viime viikosta lähtien kroppa on käynyt kierroksilla, eikä palautuminen toimi. Osittain syynä on varmasti kisakauden alun aiheuttama stressi, Lehtonen pohtii.

Unettoman yön jälkeen ladulle lähteminen ei ole optimaalinen tilanne.

– Tänään kisapaikalle tullessa olo ei ollut paras mahdollinen. Siihen nähden täytyy olla sijoitukseen tyytyväinen. Kisakausi on kuitenkin vasta alussa, joten uskon pääseväni tasapainoon. Harjoittelukausi sujui hyvin, eikä se työ ole sieltä mihinkään kadonnut.

Huomenna sunnuntaina Lehtosella on Kontiolahdella edessä lyhennetty normaalimatka. Heikosta lumitilanteesta johtuen pituutta matkalla on 15 kilometrin sijaan 12,5 kilometriä.

Lehtosen kauden tavoitteisiin kuuluu maailmancupin pisteille pääseminen eli sijoittuminen osakilpailujen 40 parhaan joukkoon.

– Päätavoite on Slovenian MM-kisoissa helmikuussa, ja että pääsisi siellä huippuonnistumiseen, Lehtonen sanoo.

Joonas Tapaninen

Ville Ahosen tähtäin on Rukan maailmancupissa. - Jos ensi viikonloppuna sprintti vain kulkee, niin uskon pääsyn maailmancupiin olevan mahdollinen, hän sanoo. Arkistokuva.
Ville Ahosen tähtäin on Rukan maailmancupissa. - Jos ensi viikonloppuna sprintti vain kulkee, niin uskon pääsyn maailmancupiin olevan mahdollinen, hän sanoo. Arkistokuva.

Tähtäin Rukan maailmancupissa

Imatralainen Ville Ahonen hiihti lauantaina Vuokatissa järjestetyssä Rukan maailmancupin tarkkailukisassa kuudenneksi perinteisen 15 kilometrin matkalla.

– Kisa oli hyvä, ja hiihto oli tasapainossa. Keli oli aika raskas, kun latu oli märkä ja likainen. Maasto oli myös kohtalaisen haastava, Ahonen kertoi kisan jälkeen.

Ensi viikonloppuna vuorossa on Taivalkosken tarkkailukisat, joissa Ahonen osallistuu perinteisen sprintille sekä kahdelle normaalimatkalle.

– Sprintti on itselleni hyvä matka, joten siinä on tärkeää onnistua.

Ahonen kertoo tähtäävänsä juuri Rukan maailmancupiin. Taivalkosken kisa onkin nyt ratkaisevassa asemassa.

– Tänä vuonna Rukalle on tiukempi päästä kuin aiemmin. Sinne otetaan vain kymmenen urheilijaa plus kaksi alle 23-vuotiasta. Jos ensi viikonloppuna sprintti vain kulkee hyvin, niin uskon, että pääsy maailmancupiin on mahdollinen, Ahonen sanoo.

Kauden toinen tärkeä tavoite on aikuisten SM-hiihdoissa.

– Siellä tavoite on hiihtää paremmin kuin koskaan olen vielä hiihtänyt.

Ahoselle lauantain kisa oli jo tämän kauden viides startti. Hän kertoo, että takana on hyvä harjoittelukausi.

– Etenkin viimeisen puolentoista kuukauden aikana olen saanut viriteltyä hyvin kisakuntoa esille. Toukokuun jälkeen en ole ollut päivääkään sairaana, mikä on ollut tärkeää. Tässä kohtaa kuuluu varmaan koputtaa puuta, jotta terveenä pysyisi jatkossakin.

Harri Tarvainen

Matti Suur-Hamarin kauden ensimmäiset kisat ovat Pyhän maailmancupissa, joka järjestetään 14.-15. joulukuuta Pyhällä. Arkistokuva.
Matti Suur-Hamarin kauden ensimmäiset kisat ovat Pyhän maailmancupissa, joka järjestetään 14.-15. joulukuuta Pyhällä. Arkistokuva.

"Odotan innolla, että pääsen kisaamaan"

Imatralainen lumilautailija Matti Suur-Hamari vastaa puhelimeen Rukalta, jossa hän on ollut harjoittelemassa viimeiset kuusi viikkoa.

Kauden ensimmäiset kisat ovat edessä 14.–15. joulukuuta, jolloin järjestetään paracrossin maailmancup Pyhällä. Siellä Suur-Hamari osallistuu kahteen starttiin.

– Se on loppuvuoden tavoitteeni. Pyhän maailmancup piti järjestää jo aiemmin, mutta pohjoisen lumitilanne on aiheuttanut haasteita, minkä vuoksi kisoja lykättiin.

Suur-Hamarille kulunut syksy on ollut poikkeuksellinen. Kisakauden olisi kalenterin mukaan pitänyt alkaa jo aiemmin, mutta koronatilanteen vuoksi kahdet kisat jouduttiin perumaan kokonaan.

– Onhan se ollut haastavaa, kun suunnitelmat ovat menneet muutamaan kertaan uusiksi. Viikko kerrallaan eletään, hän sanoo.

Kisakauteen harjoittelua poikkeusolot eivät ole kuitenkaan juurikaan hankaloittaneet, vaikka muutoksia suunnitelmiin on tullut.

– Tiimini kanssa päätettiin, ettei lähdetä ollenkaan harjoittelemaan Keski-Eurooppaan. Suosiolla odotettiin, että päästään tänne Rukan rinteisiin, joissa on hyvä vetää säilölumella. Vaikkei crossiradalle olla vielä päästy, niin muita osa-alueita on harjoiteltu.

Kotimaassa harjoittelussa on Suur-Hamarin mukaan myös etunsa. Nyt aika ei ole kulunut lentokentillä ja eri puolilla maailmaa matkustaessa. Sen sijaan on ollut mahdollisuus keskittyä pelkästään harjoitteluun yhdessä paikassa.

– Tämä on ollut hyvää vaihtelua. Määrällisesti olen myös harjoitellut todella paljon. Rinteet ovat auki kelo 9–19, joten siinä ehtii tehdä paljon.

Alkusyksystä Suur-Hamari joutui keskeyttämään harjoittelun loukkaannuttuaan polkupyöräonnettomuudessa. Solisluunsa onnettomuudessa murtanut lumilautailija kertoo kuntoutuneensa leikkauksesta hyvin.

– Enää se ei menoa haittaa lainkaan. Muutaman viikon tauko harjoittelussa osui ehkä ihan sopivaan kohtaan. Syksyn voinut harjoitella onnistuneesti ja nyt on hyvä ja vahva fiilis. Odotan innolla, että pääsen kisaamaan.

Liisa Nenonen harjoittelee parhaillaan Rovaniemellä. Ensimmäiset kisat ovat Ensilumen rastit Ylläksellä. Arkistokuva.
Liisa Nenonen harjoittelee parhaillaan Rovaniemellä. Ensimmäiset kisat ovat Ensilumen rastit Ylläksellä. Arkistokuva.

Kisakausi starttaa Ylläkseltä

Imatralainen hiihtosuunnistaja Liisa Nenonen saapui lauantaina viikon kestävälle harjoitusleirille Rovaniemelle. Hän kertoo kisakauden alkavan 5.–6. joulukuuta, jolloin järjestetään Ensilumen rastit Ylläksellä.

– Muuten täytyy vielä katsoa, mitä kisoja on luvassa. Monet kisat ovat siirtyneet tai peruuntuneet kokonaan koronatilanteen vuoksi, Nenonen kertoo.

Nenosen tämän kauden pääkilpailu, opiskelijoiden Universial-kisat, oli tarkoitus järjestää tammikuussa Sveitsissä. Ne päätettiin kuitenkin siirtää vuodella eteenpäin joulukuuhun 2021.

– Tammikuu olisi tullut liian äkkiä. Tässä maailmantilanteessa kisoja ei olisi ollut mahdollista järjestää, kun ei tiedä, miten matkustaminenkaan olisi onnistunut, Nenonen kertoo.

– Yksi kauden tavoite on tietysti päästä edustuspaikalle MM-kisoihin. Muuten kisatilanne on vielä auki.

Harjoittelun Nenonen kertoo sujuneen vaihtelevasti. Ladulle hän kertoo päässeensä syyslomalla Imatralla. Opiskelupaikkakunnaalla Oulussa hiihtämään ei ole kuitenkaan vielä päästy.

– Syksy on ollut muutenkin hyvin kiireinen. Haasteita on ollut opiskelujen ja urheilun yhteensovittamisessa.

Nenosen mukaan poikkeusolot eivät ole kuitenkaan tuoneet hankaluuksia harjoittelumahdollisuuksiin. Eniten epävarmuus kisakaudesta painaa henkisellä puolella.

– Täytyy toivoa, että kisoihin vielä päästäisiin. Pakko on uskoa parasta.

Luetuimmat

Kommentoidut