Imatralaislähtöinen Hilkka Rahkonen oli viikonloppuna voittamassa amerikkalaisen jalkapallon EM-kultaa Leedsissä — Seuraava tavoite on voittaa Suomen mestaruus

Hilkka Rahkonen päätyi amerikkalaisen jalkapallon pariin vuonna 2014, kun hän muutti Imatralta Helsinkiin. Seuratasolla hän edustaa nykyisin Turku Trojansia, maajoukkueen mukana hän on ollut vuodesta 2016.

Linda Mustakari

Hilkka Rahkonen (vas.) tuuletti EM-kultaa Turku Troijansin joukkuekaverinsa Nenna Muurisen kanssa.
Hilkka Rahkonen (vas.) tuuletti EM-kultaa Turku Troijansin joukkuekaverinsa Nenna Muurisen kanssa.

Suomen naisten maajoukkue nappasi amerikkalaisen jalkapallon EM-kultaa myöhään lauantai-iltana Leedsissä.

Kultajoukkueessa mukana oli imatralaislähtöinen Hilkka Rahkonen, 31. Maajoukkueessa puolustuksen linjan päässä pelaava Rahkonen kertoo, että EM-turnaus oli mielenkiintoinen ja hieno kokemus.

— Turnauksen joukkueista Iso-Britannia ja Ruotsi ovat nostaneet tasoa huikeasti. Tiukkoja pelejä oli turnauksessa, ja nehän on parhaita pelata. Hieno reissu kaiken kaikkiaan, hän fiilistelee EM-kultaa ja kisareissua.

Ihmiset ajattelevat, että jenkkifutiksessa juostaan vain täysiä toisia päin, vaikka tässä lajissa joutuu kyllä todella paljon käyttämään hoksottimia. — Hilkka Rahkonen

Vaikka Suomi oli hallitseva Euroopan mestari amerikkalaisessa jalkapallossa, tämän vuoden turnauksen ennakkosuosikki oli Iso-Britannia, joka oli rankingissa Suomea edellä, koska he voittivat edellisvuonna keskinäisen ottelun MM-kisoissa.

— Heidän odotettiin voittavan Euroopan mestaruuden. Niin ei kuitenkaan käynyt, ja me saimme puolustettua mestaruutta onnistuneesti.

Suomen joukkue pelasi turnauksessa kolme ottelua. Puolustuksen linjassa pelaava Rahkonen sai turnauksessa hyvin peliaikaa, ja oma pelikin kulki mukavasti.

— Kolmeen peliin tietysti mahtuu hyviä sekä huonoja hetkiä. Pääpiirteittäin täytyy sanoa, että enemmän oli kuitenkin hyvää tekemistä, hän muistelee omaa esiintymistä EM-kisoissa.

Facebookin kautta mukaan lajin pariin

Hilkka Rahkonen muutti Imatralta Helsinkiin vuonna 2014, ja päätyi samaisena vuonna jenkkifutiksen pariin.

Hän huomasi facebookista seuran julkaisun avoimista treeneistä, ja lähti kokeilemaan lajia. Monipuolinen laji sai koukutettua imatralaislähtöisen naisen.

— Tässä lajissa parasta on juuri monipuolisuus. Amerikkalainen jalkapallo on hirveän fyysinen laji, mutta myös todella taktinen laji. Ihmiset ajattelevat, että jenkkifutiksessa juostaan vain täysiä toisia päin, vaikka tässä lajissa joutuu kyllä todella paljon käyttämään hoksottimia, hän kertoo.

Ensimmäinen maajoukkuekomennus hänellä oli vuonna 2016, jolloin hän oli ensimmäistä kertaa maajoukkueen mukana pelaamassa vuosittaista Suomi—Ruotsi -ystävyysottelua. Vuonna 2017 Rahkonen edusti Suomea Kanadan MM-kilpailuissa.

Amerikkalainen jalkapallo on maailmalla todella suosittu ja seurattu urheilulaji, mutta Suomessa lajia harrastetaan ja seurataan melko vähän. Se harmittaa myös Rahkosta.

— Eihän lajia Suomessa ihan hirveästi arvosteta, ja laji on vielä pienissä kengissä. Koko ajan kyllä yritetään saada lajia kasvamaan ja sille lisää näkyvyyttä, hän sanoo.

Tavoitteena SM-kulta ja kahdet mitalikahvit Imatralla

Seurajoukkuetasolla Rahkonen on edustanut kaikki nämä vuodet Helsinki Roostersia naisten Vaahteraliigassa, joka on hänen mukaansa naisissa Euroopan ykkösliiga.

Tänä kesänä Roostersilla oli kuitenkin epäonnea matkassa, ja Roosters joutui luopumaan sarjapaikasta kesken kauden. Sen jälkeen Rahkosen tie vei Turku Trojansin riveihin, jossa hän parhaillaan pelaa Vaahteraliigan pudotuspelejä.

Ensi viikonloppuna Turku Trojansilla on edessä välieräpeli Pietarin Valkyries -joukkuetta vastaan, joka pelaa erikoisluvalla Suomen Vaahteraliigassa.

Mikäli Trojans voittaa välierän, niin Rahkonen pääsee taistelemaan SM-kullasta finaalissa Vantaalla 1. syyskuuta.

Lyhyellä tähtäimellä Rahkosen tavoitteena on voittaa SM-kultaa tällä kaudella Trojansin kautta. Pidemmällä tähtäimellä hän naulaa tavoitteekseen pelata Suomen maajoukkueen riveissä vuoden 2021 MM-kisoissa, jotka järjestetään Suomessa.

Entäpä milloin hän meinaa keittää EM-kullan kunniaksi mitalikahvit kotikaupungissaan Imatralla?

— Heti kun löytyy vapaa viikonloppu, hän naurahtaa ja jatkaa, että toivottavasti samalla keitetään kahdet kultakahvit.

Juttua muokattu 21.8. kello 10.26. Korjattu turkulaisjoukkueen nimen kirjoitusasu. Rahkonen pelaa Turku Trojansissa.

Luetuimmat