Hallivuokrat nostivat juniorijalkapalloilijoiden kausimaksut sietokyvyn yli — "Jos me lopetamme hallilla käymisen, yrittäjälle kävisi huonosti"

IPS teki Aviasport-areenan käyttömaksujen alentamisesta kuntalaisaloitteen, jonka toivotaan kirvoittavan keskustelua eurojen jakautumisesta eri lajien kesken.

Joonas Tapaninen

IPS:n juniorit harjoittelivat Aviasport-areenassa tiistaina.
IPS:n juniorit harjoittelivat Aviasport-areenassa tiistaina.

Imatran Palloseura vaatii Ukonniemen suurhallin käyttömaksuihin alennusta. IPS:n hallitus jätti viime viikolla kuntalaisaloitteen, jossa hallimaksujen nousun kerrotaan vaikeuttavan seuran toimintaa.

Esimerkiksi juniorijalkapalloilijoiden kausimaksut ovat kohonneet siihen tilanteeseen, että jalkapalloharrastuksen jatkaminen on koitunut muutamalle perheelle liian kalliiksi.

Imatran Palloseuran puheenjohtaja Emilio Urpalainen laskeskelee, että IPS on ostanut kolmen edellisen vakiovuorokauden aikana hallivuoroja yhteensä noin 200 000 eurolla.

— Kiintiö alkaa olla täynnä. Meidän oli pakko nostaa asia tapetille. Onhan tästä aikaisemminkin virkamiesten kanssa juteltu, mutta mitään ei ole asian suhteen tapahtunut, Urpalainen sanoo.

Keskustelua eurojen jakautumisesta

Pelkästään hallin osuus kauden kustannuksista esimerkiksi vuonna 2010 syntyneillä pojilla on Urpalaisen mukaan 140 euroa ja vuonna 2005 syntyneillä 270 euroa pelaajalta. IPS on noin 240 pelaajallaan kaupungin suurin junioriseura.

Urpalainen korostaa, että hänen kritiikkinsä ei kohdistu yksityisomistuksessa olevan hallin yrittäjään. Kuntalaisaloitteen toivotaan kirvoittavan keskustelua eurojen jakautumisesta eri lajien kesken.

— Hallin vieressä on paljon yhteiskunnan varoilla toimivia urheilupaikkoja lajeille, jotka eivät kosketa läheskään yhtä suurta määrää ihmisiä, Urpalainen painottaa.

Ei uusia korotuksia

Monitoimihallia pyörittävän Aviasport Areena Oy:n toimitusjohtaja Sakari Myllys kertoo, että hallin käyttömaksuja on korotettu viimeksi toissa syksynä. Tekonurmialueen vuokraa nostettiin silloin 190 eurosta 200 euroon tunnilta.

— Olen tietoinen aloitteesta, mutta en ole asiassa neuvotteleva osapuoli. Hinnoittelen tuntitaksan itsenäisesti, tietysti hallin kustannustason mukaisesti, Myllys sanoo.

IPS:n lisäksi hallilla harjoittelevat säännöllisesti Imatran Pallo-Veikot, Lappeenrannan Pesä Ysit ja Kultsu FC. Lisäksi hallissa järjestetään ikäihmisten liikuntaa.

— Jos me lopetamme hallilla käymisen, yrittäjälle kävisi huonosti. Silloin velvoitteetkin jäävät kaupungin taseeseen, Urpalainen toteaa.

Perusteellinen keskustelu edessä

Imatran kaupunki oli rahoittamassa vuonna 2012 valmistunutta hallia kiinteistöyhtiönsä kautta 1,5 miljoonalla eurolla. Kaupungin rahoitus annettiin lainana ja svop-sijoituksena.

Elämänlaatupalvelujen johtaja Harri Valtasola Imatran kaupungilta kertoo, että kaupunki jakaa urheiluseuroille vuodessa noin 70 000 eurolla toiminta-avustuksia.

— Niiden käyttöön ei sinänsä ole rajoituksia.

Hän uskoo IPS:n aloitteen johtavan perusteelliseen keskusteluun. Jos IPS uhkaisi siirtää talviharjoittelunsa pois Aviasport-areenalta, olisiko Imatran kaupungilla osoittaa sille korvaavia tiloja?

— Silloin palattaisiin Aviasportia edeltävään aikaan, eli käytännössä koulun saleihin, Valtasola sanoo.

Uusimmat uutiset