Jämin Jänne Suomen mestariksi miesten viestissä — Imatran Urheilijat kuudes: "Toki sitä aina toivoisi, että olisi parempi asetelma lähteä ankkuriosuudelle"

Lari Lehtosen hyvä ankkuriosuus nosti IU:n kuudenneksi.

Joonas Tapaninen

Kuutossija kirvoitti Lari Lehtoselta pienet tuuletukset maalissa.
Kuutossija kirvoitti Lari Lehtoselta pienet tuuletukset maalissa.

Iivo Niskanen näytti Imatran SM-hiihtojen miesten viestissä, minkälaista on hiihtovauhti maailman huipulla. Puijon Hiihtoseuran toisen osuuden sauvonut Niskanen oli matkaan lähtiessään 44 sekuntia kärjen takana, mutta lähetti Perttu Hyvärisen kolmososuudelle jo 44 sekunnin johdossa.

Niskasen hurja veto riitti lopulta vain nelossijaan, kun Jämin Jänne, Vantaan Hiihtoseura ja Vuokatti Ski Team kirivät viimeisellä vapaan osuudella kaikki Joel Sariolan ankkuroiman kuopiolaisseuran ohi. Ristomatti Hakola otti loppusuoralla niskalenkin Matti Heikkisestä varmistaen kullan Jämin Jänteelle.

— Ei minulla ollut mitään taktiikkaa, paitsi olla voittajana maalissa, viikonlopun toisen Suomen mestaruutensa voittanut Hakola totesi itsevarmasti.

Vantaan kakkoseksi ankkuroinut Matti Heikkinen kehui viestin tasoa.

— Tätä viestiä on maajoukkueen sisällä puitu leireistä lähtien. Vahvoja joukkueita ja mitaliehdokkaita on monta. SM-viestillä menee hyvin, Heikkinen näki.

Perinteisen kisassa mitalien ulkopuolelle hiipunut Heikkinen hiihti taktisesti hyvän hiihdon. Hän sanoi, että lähtötilanne ankkuriosuudelle oli mielenkiintoinen.

— Oma taktiikkani oli, etten vedä metriäkään, enkä vetänyt. Ensin en halunnut vetää ja sitten, kun olisin halunnut, ei enää annettu, Heikkinen naureskeli.

Martti Jylhä ratkaisi pronssitaiston väsyneestä Joel Sariolasta loppusuoralla. Puijon kilpailukykyä verotti Lauri Gummeruksen sairastuminen.

— Kun sain kaverin kiinni, niin kaveri oli sen verran uupuneen näköinen, että aika selvältä se tuntui. Varmistelin siinä, etten tule liian puujalalla itse, ettei käy vanhanaikaisesti, Jylhä kertoi.

Iivo Niskanen toi Puijon 44 sekunnin johdossa vaihtoon kakkososuuden jälkeen.
Iivo Niskanen toi Puijon 44 sekunnin johdossa vaihtoon kakkososuuden jälkeen.

Iivo Niskasen visiitti Imatralle jäi lopulta yhden kisan mittaiseksi, kun hän päätti vetäytyä muilta matkoilta ärtyneen kyynärpään vuoksi.

— Kiva olisi ollut hiihtää enemmän, ja varalta ilmoittauduinkin kaikille matkoille. Toisaalta minun ei ollut tarkoitus alun perin lähteä Ulricehamniin, hän sanoi.

— Käden tilanne on ihan ok. Hiihtämään pystyn, eikä se vaikuta suoritukseen. Toivottavasti pystytään turvaamaan, ettei se häiritse jatkossakaan, Niskanen kommentoi.

Järjestävälle seuralla viesti tuotti kuudennen sijan.

Imatran Urheilijat valitsi ensimmäiselle perinteisen osuudelle Tomi Mikkosen, joka lunasti paikan ykkösjoukkueessa päihitettyään seuratoverinsa Olli Ahosen perjantain kympillä. Viestissä Mikkonen ja Ahonen hiihtivät avausosuuden lähes peräkkäin, ja Ahonen toi kakkosjoukkueen vaihtoon kaksi sekuntia Mikkosen edellä.

IU:n ykkösjoukkueen sijoitus oli tässä vaiheessa 19:s ja kakkosjoukkueen 17:s. Ville Ahonen pystyi nostamaan imatralaisten sijoitusta kuusi pykälää ylöspäin, mutta samalla ero kärkeen revähti jo yli kahteen ja puoleen minuuttiin.

Joonas Tapaninen

Jämin Jänne ja Ristomatti Hakola tekivät tasaisen kovaa jälkeä miesten viestissä.
Jämin Jänne ja Ristomatti Hakola tekivät tasaisen kovaa jälkeä miesten viestissä.

Vesa Kallio toi IU:n viimeiseen vaihtoon 12:ntena. Vaikka Lari Lehtonen oli ankkuriosuuden selvästi nopein hiihtäjä, matkaa pronssimitaliin kertyi puolisentoista minuuttia. Taktiikka päätösosuudelle oli selkeä: ottaa kiinni mahdollisimman monta selkää ja varmistaa, etteivät muut jää peesailemaan.

— Tasaisesti pystyin tekemään töitä. Hyvä hiihto, hyvä meininki ja kotikonnuilla on aina kiva hiihtää, sanoi Lehtonen, jolta irtosi maalissa jopa pieni tuuletus.

— Toki sitä aina toivoisi, että olisi parempi asetelma lähteä ankkuriosuudelle, mutta jokainen tekee aina parhaansa ja siihen pitää olla tyytyväinen. Nyt oltiin kuudensiä, eikä sitä auta surkutella, Lehtonen kertoi.

Kuudes sija oli jatkumoa IU:n vuosia jatkuneelle hyvien viestisijoitusten putkelle. Pitkään tavoitteena ollut mitali jäi kuitenkin lopulta kaukaiseksi haaveeksi.

—Meillä ei ole särkymävaraa. Kaikkien joukkueeseen tyrkyllä olevien hiihtäjien pitäisi olla omassa parhaassa kunnossa. On ollut takaiskuja ja ongelmia matkalla, sanoi Lehtonen, joka keskittyy rasitusvamman takia kokonaan vapaan kisoihin.

Juttua muokattu 2.2. klo 14.08. Lisätty kommentteja, muokattu otsikkoa ja täydennetty juttua.

Luetuimmat