Jääkiekkoliitto perusti työryhmän Mestiksen pelastamiseksi – Koronaviruksen vaikutukset iskevät rajusti Ketterään ja muihin pieniin seuroihin

Marleena Liikkanen

Ketterän edelliskauden taloutta pönkitti Kisapuistoon viety finaaliottelu. Halli oli loppuunmyyty.
Ketterän edelliskauden taloutta pönkitti Kisapuistoon viety finaaliottelu. Halli oli loppuunmyyty.

Koronavirus vihelsi pelin poikki kotimaisissa jääkiekkosarjoissa jo viime viikolla, mutta sarjojen keskeyttämisen lopullista taloudellista vaikutusta voi vain arvailla. Jääkiekkoliigan seuroista kolme kertoi jo yt-neuvotteluista, eikä tilanne sarjaporrasta alempana Mestiksessä ole ainakaan parempi.

Mestiksen pudotuspeleihin edenneet kahdeksan joukkuetta olisivat saaneet suuren määrän lisätuloja kevään pudotuspeleistä, eikä kahden viimeisen joukkueen olisi tarvinnut pelata karsintoja taloudellisin tappioin. Myös niistä otteluista tarjolla olisi ollut lipputuloja.

Olemme tehneet ison työn, että olemme saaneet sarjan tuloksen plussalle. – Olli Aro

Lisenssit kaikille

Jääkiekkoliitto myönsi jo perjantaina sarjalisenssit kaikille 12 Mestiksen joukkueelle. Lauantaina Mestis kertoi verkkosivuillaan, että koronaviruksen vuoksi vaikeaksi muuttuneen tilanteen selvittämiseen on perustettu työryhmä.

– Olemme käynnistäneet ratkaisuja hakemaan työryhmän, jossa on Mestis-seurojen vahva edustus. Tämän työryhmän arvioitavana ovat nyt kaikki mahdolliset keinot tilanteen ratkaisemiseksi, Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kertoi.

Hyvä tuloskehitys katkesi

Mestiksen seurojen kohdalla pudotuspelien pelaamatta jättäminen tuo tulovirtaan kymmenien tuhansien tai jopa yli 100 000 euron loven jokaiselle joukkueelle.

Seurojen kulut juoksevat koko ajan eikä Mestiksen seuroilla ole samanlaajuista taloudellista tukiverkkoa kuin liigaseuroille. Toisaalta menotkin ovat liigaseurojen menoja pienemmät, mutta pääsylipputulojen ja oheismyynnin katkeaminen ennen aikojaan on paha takaisku seuroille.

– Olemme tehneet ison työn, että olemme saaneet sarjan tuloksen plussalle. Meidän pitää keksiä seurojen kanssa keinoja, miten tilanteesta selvitään, Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro suunnitteli viikko sitten STT:n haastattelussa.

Tulos parani

Aron mukaan Mestiksen seurat yhdessä tekivät viime kaudella 200 000 euroa paremman taloudellisen tuloksen kuin vuotta aiemmin. Tällä kaudella ennuste oli jälleen hyvä, mutta tulovirta pysähtyi viime viikolla.

Nummelan mukaan Mestiksen tueksi perustettu työryhmä on käsitellyt esimerkiksi sarjan joukkuemäärää, pelaamistapaa, siirtosääntöjä sekä seurojen välisiä erilaisia yhteistyömahdollisuuksia markkinoinnin, taustatoimintojen ja yhteisostojen saralla.

– Koronaviruksen vuoksi tilanne elää nyt koko ajan, joten sitä milloin ja millaisia päätöksiä Mestiksen osalta tehdään, on tällä hetkellä vaikea tarkkaan arvioida, Nummela sanoi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset