Imatralainen Janina Kokko yllätti itsensäkin: Ensimmäisistä voimanoston nuorten SM-kisoista oli tuomisena hopeaa sekä paikka MM-kisoihin

Fitness-urheilijana tunnettu Janina Kokko, 22, vaihtoi lajia, ja menestystä ropisi heti. ”Ihanaa treenata kovaa ja syödä hyvin”.

Inka Pakarinen

Janina Kokko opiskelee parhaillaan Kouvolassa prosessinhoitajaksi. Vapaa-aika kuluu kotikaupungissa Imatralla. SM-hopeaa hän juhlisti lasillisella kuohuviiniä, jonka vanhemmat  tarjosivat.
Janina Kokko opiskelee parhaillaan Kouvolassa prosessinhoitajaksi. Vapaa-aika kuluu kotikaupungissa Imatralla. SM-hopeaa hän juhlisti lasillisella kuohuviiniä, jonka vanhemmat tarjosivat.

Janina Kokko, 22, on tuore klassisen voimanoston nuorten SM-hopeamitalisti. Painoluokassa 72 kiloa Kokon yhteistulos oli 357 kiloa. Maastavedossa syntyi oma uusi ennätys 147,5 kiloa.

Tulos löi ällikällä Kokon itsensäkin, sillä hän peittosi monet kokeneet kilpailijat, ja kiilasi tulosluettelossa kisat voittaneen kuusinkertaisen suomenmestarin kannoille.

Laji vaatii päätä, itseluottamusta ja hyvää tekniikkaa. Haluan kehittyä voimanostossa. — Janina Kokko

Aika hyvin siihen nähden, että Kokko aloitti voimanoston vasta pari kuukautta sitten. Siihen asti imatralaisnainen tunnettiin fitness-urheilijana. Kipinä voimanostoon syttyi kuntosalilla kaverin vinkistä.

— Olen aina tykännyt treenata isoilla painoilla. Yksi kaverini arveli, että minussa voisi olla potentiaalia voimanostoon. Pari kuukautta sitten päätin, että lähden voimanostokisoihin ja hommasin voimanostovalmentajan, jonka kanssa minulle tehtiin treeniohjelma, Janina Kokko kertoo.

Huikea tulos vasta-alkajalta

Siitä se lähti.

Tenho Tiilikainen

Janina Kokko on valmis jättämään fitnessin ainakin toistaiseksi ja keskittymään täysillä voimanostoon. Arkistokuva.
Janina Kokko on valmis jättämään fitnessin ainakin toistaiseksi ja keskittymään täysillä voimanostoon. Arkistokuva.

Janina Kokko osallistui Honkajoella viime viikonloppuna käytyihin nuorten SM-kisoihin miltei kylmiltään, sillä aiemmin hän oli osallistunut vain SM-kisojen karsintoihin paria viikkoa aiemmin.

Karsintakisassa tulokset olivat niin hyvät, että ne oikeuttivat hänet osallistumaan paitsi nuorten, myös aikuisten SM-kisoihin tänä vuonna. Lisäksi tulosraja ylittyi kahteen muuhunkin Suomessa käytävään kilpailuun.

Puolentoista viikon kuluttua Kokko osallistuu varustevoimanoston SM-kisoihin Pornaisissa. Seuraavat etapit ovat aikuisten SM-kisat maaliskuussa ja nuorten MM-kisat kesäkuussa Ruotsissa.

Fitness saa jäädä toistaiseksi

Voimanosto on kolmesta eri nostomuodosta koostuva kilpailulaji, jossa lasketaan jokaisen nostomuodon maksimisuoritukset yhteen. Lajit ovat jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastaveto.

Juha Levonen

Tähän ei pysty moni mieskään. Janina Kokon maastavetoennätys on 147,5 kiloa.
Tähän ei pysty moni mieskään. Janina Kokon maastavetoennätys on 147,5 kiloa.

Ankaria dieettejä edellyttävä fitness-urheilu ja voimanosto ovat kovin erilaisia lajeja, joihin myös treenataan eri tavalla. Lajit antavat kuitenkin Kokon mielestä toisilleen hyvät pohjat.

Ainakin toistaiseksi ulkonäkökeskeinen fitness-urheilu saa hänen puolestaan jäädä.

Janina Kokko sanoo olevansa raskaiden painojen parissa kuin kotonaan ja viihtyvänsä omassa kropassaan nyt aiempaa paremmin.

Ihanaa, kun saa treenata kovaa ja syödä hyvin, ja vain tulos ratkaisee, Kokko sanoo. Fitness-kisoissa menestyminen on sen sijaan enemmän arpapeliä, koska kyse on arvostelulajista.

— Laji vaatii päätä, itseluottamusta ja hyvää tekniikkaa. Haluan kehittyä voimanostossa, Kokko summaa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut