Rauhassa räjähdys, Imatrallakin iloitaan – Golfista tulikin kesän hittilaji

Holiday Club Golf Saimaalla menossa huippuvuosi. Imatrallakin noustiin tuhkasta uuteen loistoon.

Santeri Tynkkynen

Imatran golf-kentän pelastusoperaatio tuotti kentälle varsin hyvän kesän.
Imatran golf-kentän pelastusoperaatio tuotti kentälle varsin hyvän kesän.

Imatralla golfväen vuosi alkoi ehkä vaikeimmalla mahdollisella tavalla.

Ensin Imatran golfkentän koko toiminta oli katkolla, mutta imatralaiset saivat varmistettua sen jatkon joukkovoimallaan.

Imatran kaupunki osti helmikuun alussa kentän ja sen rakennukset Stora Ensolta 150 000 eurolla, Ranta- eli Immolanhovia lukuun ottamatta.

Golfkentän irtaimiston ja kaluston osti 320 000 eurolla puolestaan imatralaisten yrittäjien ryhmittymä, jolle uusi golfyhtiö IG Oy Imatra maksaa kaluston hinnan vuorillaan.

Korona kuritti osakeantia

Kun uutta golfkautta valmisteltiin uudelta pohjalta, Suomeen saapui kulkutauti. Koronan vaikutukset näkyivät siinäkin, että golfyhtiö jäi kevään osakeannissaan 79 merkintään, kun tavoite oli 300–400.

IG Oy Imatran myynti- ja hallintopäällikkö Turkka Ollilainen kertoo, että alueen golfväen ja koko muunkin yhteisön antama täysi tuki on kuitenkin näkynyt ja tuntunut kentällä merkittävästi kauden mittaan.

– Kausi on ollut taloudellisesti ja toiminnallisesti aivan loistava ottaen huomioon, mistä lähdimme liikkeelle. Sääkin on ollut ihanteellinen oikeastaan koko kauden, Ollilainen kertoo.

Pelastusoperaatio kannatti tehdä

Ollilaisen mukaan onnistunut kausi on todiste siitä, että imatralaisen golfin pelastusoperaatio kannatti tehdä.

– Ainoa negatiivinen puoli on se, että kausikortilla pelaavia jäi pois viitisenkymmentä. Toisaalta moni heistä kävi kuitenkin tässä pelaamassa, vieraspelaajien määrä kasvoi ja saimme uusia jäseniäkin.

Ollilainen lopettaa määräaikaisessa työsuhteessaan lokakuun lopussa. Hän kertoo antavansa täyden tukensa Teemu Eerolalle, joka aloittaa yhtiön toimitusjohtajana 1. lokakuuta.

– Ensi kauteen on nyt hyvä pohja. Kaikki mittarit näyttävät siltä, että toiminta on varmasti turvattu. Kentällä on korjausvelkoja, joihin hallitus on jo toimenpiteillään antanut mahdollisuuksia tarttua.

Rauhassa 70 prosentin kasvu

Etelä-Karjalan golfkentistä kaikkein hurjimpia lukuja on tarjolla Holiday Club Golf ry:n toiminnanjohtajalla Jukka Roilaksella.

Holiday Club Saimaa -kylpylähotellin tuntumassa sijaitseva golfkenttä Joutsenon Rauhassa on vetänyt pelaajia todella puoleensa tänä vuonna.

– Puhumme pelaajamäärän kasvussa sellaisesta 70 prosentista. Sata uutta pelaajaa on käynyt green card -kurssin. Jäsenmäärämmekin on kasvussa. Kautemme on ollut kaikin puolin tosi hyvä ja hyvänä vielä jatkuu, Holiday Club Saimaan aktiviteettipäällikkönäkin toimiva Roilas kertoo.

Pelaajat tulevat lähialueilta

Kenttä teki keväällä tiettävästi eteläkarjalaista lajihistoriaa, kun se avattiin pelaajille jo 25. maaliskuuta koronarajoitusten sallimissa puitteissa.

– Koronan vaikutus on kääntynyt tavallaan golfin hyväksi, kun olimme aluksi melkein ainoita paikkoja, jossa pääsi harrastamaan.

Roilaksen mukaan iso osa kentän pelaajista tulee lähialueilta. Kesän matkailukausi oli kuitenkin hyvä myös Holiday Club Saimaalle, mikä näkyi myös golfkentällä.

– Golfin harrastajat, jotka ovat menneet aiemmin pelaamaan kesäisin vaikka Espanjaan, ovat matkailleet nyt Suomessa.

Rauha pelikunnossa yöpakkasiin asti

Rauhan golfkenttä sijaitsee Salpausselän harjalla moreenimaastossa. Kentän pohja ei muutu helpolla vetiseksi kovienkaan sateiden seurauksena, minkä ansiosta se pysyy pelikunnossa pitkälle syksyyn.

– Yleensä syksy on ollut meidän vahvuutemme. Olemme olleet auki monesti lokakuun loppuun ja siitä ylikin. Yleensä sulkemista pitää alkaa miettiä yöpakkasten saapuessa, ettei kenttä mene huonoon kuntoon, Roilas kertoo.

Luetuimmat