Yllätyksellinen Ruka avaa maailmancup-kauden ja Lari Lehtosen mielestä se on vain hyvä: "Saadaan vähän eloa joukkueeseen" — MM-kisat isännöi Seefeld, jossa luisteluhiihto löi edellisellä kerralla itsensä läpi

Maajoukkuehiihtäjä Lari Lehtonen ei spekuloi suomalaisten iskukyvyllä, mutta aikoo luottaa vapaaseen tyyliin Seefeldin MM-laduilla.

AOP/Jarmo Kuusinen

Maajoukkuemiehet Lari Lehtonen ja Perttu Hyvärinen hiihtävät Rukalla sunnuntaina 15 kilometrin perinteisen kilpailun. Kuvassa kaksikko lähdössä Pyeongchangin olympialaisiin viime talvena.
Maajoukkuemiehet Lari Lehtonen ja Perttu Hyvärinen hiihtävät Rukalla sunnuntaina 15 kilometrin perinteisen kilpailun. Kuvassa kaksikko lähdössä Pyeongchangin olympialaisiin viime talvena.

Lari Lehtonen vastaa puhelimeen maajoukkueleiriltä Olokselta. Omaa tai muiden suomalaishiihtäjien iskukykyä Rukan viikonvaihteen maailmancup-avauksessa Lehtonen ei halua sen kummemmin etukäteen spekuloida, mutta harjoituskauden perusteella moni hiihtäjä on hyvässä kunnossa.

Lopullinen kunto selviää vasta, kun hiihdetään kilpaa.

— Yleensä Rukalla on nähty yllätyksiä, ja se on ihan hyvä. Saadaan vähän eloa joukkueeseen, Lehtonen ennakoi.

Maajoukkueryhmään vuosia kuuluneen Lehtosen harjoituskausi meni kesän ja alkusyksyn osalta hyvin, mutta loppusyksyn sairastelut toivat muutamia harmaita hiuksia.

— Rovaniemellä oli ihan hyvä kisakauden avaus henkilökohtaisesti. Ei nyt valmista, mutta ihan hyvä maku jäi suuhun, sillä viimeiset puolitoista kuukautta olivat sen verran rikkonaisia. Vuokatissa kävimme sitä ennen jo viestiä hiihtämässä, mutta se oli vähän erikoiskisa, kun pientä rinkiä kierrettiin tasatyönnöllä.

Totta kai olisi hieno hiihtää Lahdessa, mutta sprinttejä olen kuitenkin hiihtänyt urani aikana sen verran, että olen huomannut, ettei se laji vain sovi minulle. — Lari Lehtonen

Rovaniemen Suomen cupissa Ristomatti Hakola lykki ylivoimaiseen voittoon ennen olympiavoittaja Iivo Niskasta ja Lehtosta, kun Matti Heikkinen kilpaili samana viikonloppuna järjestetyissä Oloksen tykkikisoissa.

Lehtosen lisäksi Rukan maailmancupiin osallistuu kaksi muutakin kilpailijaa Imatran Urheilijoista. Ville Ahonen ja Hanna Varjus hiihtävät sprinttiä kansallisessa ryhmässä.

MM-kisat järjestetään helmi–maaliskuussa Itävallan Seefeldissä, joka on kisaisäntänä toista kertaa. Vuoden 1985 kisat muistetaan luisteluhiihdon lopullisesta läpilyönnistä perinteisen rinnalle.

Miesten 15 kilometrin yllätysmestariksi paineli Kari Härkönen, joka oli harjoitellut vapaata hiihtotapaa omin päin vastoin Suomen valmennusjohdon ohjeita, mutta perinteisen taitaja Juha Mieto sai tyytyä 52:een sijaan uransa viimeisissä arvokisoissa.

MM-kulta jäi Härkösen ainoaksi henkilökohtaiseksi arvokisamitaliksi.

Myös Lehtonen luottaa luisteluhiihtoon. Hän on asettanut Seefeldiin omiksi päämatkoikseen skiathlonin, viestin ja 50 kilometriä vapaalla.

— Perinteinen on ollut vähän hakusessa jalkavammojen takia jo vuosia. Täytyy vain yrittää pitää se riittävällä tasolla skiathlonia varten, jotta olisi enemmän paukkuja lopussa, kun tehdään ratkaisuja. Viestissä pystyn varmaankin antamaan vapaan osuudelle lisäpanoksen, meillä on hyviä pertsan hiihtäjiä.

Salpausselällä hiihdetään vain sprinttiä ennen MM-kisoja

Tour de Ski hiihdetään vuoden vaihteessa Keski-Euroopassa. Salpausselän kotikisat ovat puolestaan kilpailukalenterissa jo helmikuun alussa, puolitoista viikkoa ennen Seefeldin MM-kisoja, ja Lahdessa ei kilpailla tällä kertaa lainkaan normaalimatkoilla.

— Siellä taidetaan hiihtää vain sprinttia, joten se ei kosketa suoranaisesti minua. Totta kai olisi hieno hiihtää Lahdessa, mutta sprinttejä olen kuitenkin hiihtänyt urani aikana sen verran, että olen huomannut, ettei se laji vain sovi minulle. Ei kannata tuhota siihen energiaa. Lehtonen sanoo.

Viime kaudella Lehtonen panosti voimaharjoitteluun, mutta totesi sen sotkevan tehoharjoittelua. Täksi kaudeksi hän palasi harjoittelussaan samoihin linjoihin kuin Lahden MM-kaudella.

— Suurin ero on voimaharjoittelun määrässä. Sitä painotettiin enemmän viime kaudella, mutta nyt palasimme normaalimääriin. Ainakin harjoituskaudella se näyttäisi toimineen hyvin. Katsotaan, tuottaako se kisakaudella tulosta.

Voimaharjoittelua lisäämällä tavoiteltiin hiihtoon lisätehoja, jotta maksimivauhti saataisiin paremmaksi. Lihaksisto kuitenkin väsyi, eikä muista harjoituksista saatu riittävästi irti.

— Voima kyllä tarttui, siinä mentiin eteenpäin, mutta muu harjoittelu kärsi liikaa. Kestävyysurheilussa voiman tekeminen ei kuitenkaan ole se pääasia. Siinä tehtiin pieni virhearvio, Lehtonen myöntää.

Maailmancupin kilpailukalenteri

24.11. Ruka Sprintti (p)
25.11. Ruka 10/15 km (p)

Lillehammerin minitour:
30.11. Lillehammer sprintti (v)
1.12. Lillehammer 10/15 km (v)
2.12. Lillehammer 10/15 km (p, takaa-ajo)

8.12. Beitostölen 15/30 (v)
9.12. Beitostölen viestit
15.12. Davos sprintti (v)
16.12. Davos 10/15 km (v)

Tour de Ski:
29.12. Toblach Sprintti (v)
30.12. Toblach 10/15 km (v)
1.1. Val Mustair sprintti (v)
2.1. Oberstdorf 10/15 km (p, yhteislähtö)
3.1. Oberstdorf 10/15 km (v, takaa-ajo)
5.1. Val di Fiemme 10/15 km (p, yhteislähtö)
6.1. Val di Fiemme loppunousu

12.1. Dresden sprintti (v)
13.1. Dresden parisprintti (v)
19.1. Otepää sprintti (p)
20.1. Otepää 10/15 km (p)
26.1. Ulricehamn 10/15 km (v)
27.1. Ulricehamn viestit

9.2. Lahti sprintti (v)
10.2. Lahti parisprintti (p)
16.2. Cogne sprintti (v)
17.2. Cogne 10/15 km (p)

MM-kilpailut, Seefeld 19.2.—3.3.2019

9.3. Holmenkollen 50 km (p, miesten yhteislähtö)
10.3. Holmenkollen 30 km (p, naisten yhteislähtö)
12.3. Drammen sprintti (p)
16.3. Falun sprintti (v)
17.3. Falun 10/15 km (v)

Maailmancupin finaalit:
22.3. Quebec sprintti (v)
23.3. Quebec 10/15 km (p, yhteislähtö)
24.3. Quebec 15/15 km (v, takaa-ajo)

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut