Kysymykset: Miten Ukonniemen ennätyssuuri lumikasa kestää kesähelteet?

Anssi Silvennoinen

Västäräkit viihtyivät Ukonniemen lumivaraston sulamisvesilammikossa perjantaina iltapäivällä.

Imatran kaikkien aikojen suurin lumikasa pitää hellettä purukerroksen alla. Lunta tykitettiin Ukonniemen varastoon viime talvena noin 45 000 kuutiota, jonka ylle ajettiin arviolta 20 000 kuutiota purua.

Hiihtokausi alkaa Imatralla alle kolmen kuukauden kuluttua, kun noin viiden kilometrin ensilumen latu avataan 20. lokakuuta.

Ihmisillä voi olla kuumuudessa tukalaa, mutta miten Ukonniemen lumivarasto jaksaa näillä säillä, Imatran Kiinteistö- ja aluepalvelun ulkoliikuntapaikkojen työnjohtaja Jani Niittynen?

— Sade olisi hellettä pahempi lumen säilymisen kannalta. Toki kummastakin on haittaa. Purua on kasan päällä 30—40 senttiä, mikä eristää aika hyvin.

— Varastoidun lumen keskimääräinen hävikki kesän aikana on 20—30 prosenttia. Samaa on kuultu muualtakin Suomesta. Tarkemmin asia selviää sitten, kun kasa avataan.

Tenho Tiilikainen

Ukonniemen lumikasaa tykitettiin vielä maaliskuun pakkasilla.

Miksi lunta on säilössä ennätyksellisen paljon?

— Ensilumen latu on pidempi kuin ennen. Teemme ladun nyt vielä paksummalla lumipatjalla, jolloin sulaminen ei vaikuta niin nopeasti sen käyttöön. Lisäksi paikkatarvelunta jää meille entistä enemmän.

Onko purun alle varastointi lumen säilöntätapa myös tulevaisuudessa, vai onko vielä parempaa vaihtoehtoa tiedossa?

— Sitä on mietitty, mutta tulevaisuus näyttää. Olen selvittänyt ja soitellut asiaa muualtakin, mutta puru vain on hyvä. Sitä on helppo työstää kasan päälle ja pois. Purun saatavuutta helpottaa, kun meillä on tässä tehdasta ympärillä.

Anssi Silvennoinen

Ukonniemen lumivarasto sijaitsee Aviasport areena -monitoimihallin naapurissa.

Luetuimmat