Imatran ajo aikaistuu kesäkuulle, kilpailut ajetaan ensi vuonna viikkoa ennen juhannusta — "Lomakauden väistämiseksi meillä ei ollut oikein muuta vaihtoehtoa kuin tämä viikonloppu"

Kahdella edellisellä kerralla ajot järjestettiin heinäkuussa, mutta ajankohdasta tuli palautetta muun muassa yhteistyökumppaneilta. Loppukesästä Imatralle ei puolestaan saataisi mukaan parhaita katuratakuskeja Britteinsaarilta.

Marleena Liikkanen

Odottelua ennen lauantain viimeistä kilpailua tämän vuoden Imatran ajossa. Marko Rättö avustajineen kuvassa oikealla.
Odottelua ennen lauantain viimeistä kilpailua tämän vuoden Imatran ajossa. Marko Rättö avustajineen kuvassa oikealla.

Imatran ajot järjestetään ensi vuonna tavallista aikaisemmin. Moottoripyörien IRRC-katuratasarjan osakilpailu ajetaan jo 14.—16. kesäkuuta.

Kahdesti aiemmin kilpailtiin heinäkuussa, mutta Imatran Moottorikerhon puheenjohtaja Sami Backmanin mukaan keskelle vilkkainta lomakautta osuneesta ajankohdasta tuli jonkin verran palautetta muun muassa yhteistyökumppaneilta ja lähialueelta.

— Lomakauden väistämiseksi meillä ei ollut oikein muuta vaihtoehtoa kuin tämä viikonloppu. Elokuussa emme saisi mukaan maailman parhaita katuratakuskeja Britteinsaarilta, koska siellä on perinteiset kilpailut samanaikaisesti, ja haluamme tarjota urheilullisesti mahdollisimman laadukkaat kilpailut, Backman kertoo.

Todelliselle moottoriurheilun harrastajalle ja vähän satunnaisemmallekin kävijälle juhannuksella ei ole merkitystä, jos hän haluaa Imatran ajoon tulla. — Sami Backman

Uudenkin ajankohdan päällä leijailee muutama kysymysmerkki.

Viikkoa myöhemmin vietetään suomalaisille tärkeää keskikesän juhlaa juhannusta. Maakunnan tapahtumakalenterissa Lappeefest osuu puolestaan perjantain ja lauantain osalta päällekkäin Imatran ajon kanssa.

— Mietimme sitä ja totesimme, että todelliselle moottoriurheilun harrastajalle ja vähän satunnaisemmallekin kävijälle juhannuksella ei ole merkitystä, jos hän haluaa Imatran ajoon tulla. Lappeefestiä emme pystyneet valitettavasti väistämään, se jäi vähän harmittamaan.

Kymi Ringille lähivuosiksi kaavailtu MotoGP-sarjan osakilpailu ei Backmanin mukaan vaikuttanut päätökseen siirtää ajot kesäkuulle.

— Ei ollut minkäänlaista merkitystä, vaikka heinä–elokuun vaihteen tienoille Iitin kisa ajoittuu, jos ja kun se toteutuu. Sen kilpailun järjestäminen ei ole kuitenkaan realistista vielä muutamaan vuoteen.

Sivuvaunut palaavat todennäköisesti katuradalle

Kansainvälisen IRRC-sarjan osakilpailu on ajettu Imatralla nyt kolmesti.

Kiinnostus sarjaa kohtaan on Backmanin mukaan noussut koko ajan ja kisoista on tullut tasokkaampia. Myös Imatran ajossa rikottiin viime kesänä rataennätyksiä kaikissa luokissa.

Tavoitteena on, että ensi vuonna ajetaan IRRC-sarjan ja open-luokkien lisäksi kahdessa tai kolmessa muussa luokassa.

— Pyrimme julkaisemaan luokat mahdollisimman hyvissä ajoin tämän vuoden puolella. Tavoitteena on saada mahdollisimman paljon kuskeja kaikkiin luokkiin.

Backmanin mukaan sivuvaunut palaavat todennäköisesti katuradalle, mikäli rataolosuhteet saadaan kolmipyöräisille sukkuloille riittävään hyvään kuntoon. Kaksi muuta täyteluokkaa olisivat soolopyöriä.

— Se olisi jo aika hyvä kattaus.

Vanhat Imatran ajot järjestettiin perinteisesti loppukesästä. Tuolloin ajankohdan määritteli kansainvälinen moottoripyöräilyliitto FIM.

Myös ensimmäinen IRRC-sarjan osakilpailu vuonna 2016 ajettiin elokuussa, eli ensi kesän ajojen ajankohta on poikkeuksellisen aikaisin.

— Yritämme sellaiset kompromissipäivämäärät löytää, että saisimme mahdollisimman monta tahoa tyytyväiseksi.

IRRC-sarjan alustava kilpailukalenteri vuodelle 2019

Hengelo (Hollanti) 11.—12. toukokuuta
Imatra (Suomi) 14.—16. kesäkuuta
Terlicko (Tshekki) 13.—14. heinäkuuta
Chimay (Belgia) 26.—28. heinäkuuta
Horice (Tshekki) 17.—18. elokuuta
Frohburg (Saksa) 21.—22. syyskuuta
Lähde: www.irrc.eu

Luetuimmat

Uusimmat uutiset