Valtteri Lipiäinen nousi ensimmäisen Mestis-finaalin ratkaisijaksi Kisapuistossa — Ratkaisuosuma syntyi vain yhdeksän sekuntia ennen loppusummeria

Ketterän ja KeuPan ensimmäisestä Mestis-finaalista muodostui kutkuttava jännitysnäytelmä.

Marleena Liikkanen

Ketterä ja KeuPa HT tarjoilivat Mestiksen finaaliavauksessa yhdeksän maalin näytöksen.
Ketterä ja KeuPa HT tarjoilivat Mestiksen finaaliavauksessa yhdeksän maalin näytöksen.

Mestiksen kannujahdin loppuunmyydyn Kisapuiston edessä avanneet Ketterä ja KeuPa HT tarjoilivat loppuottelusarjan alkajaisiksi kovan paketin villiä kiekkoviihdettä. Ottelun johtoasema vaihtui ja pelillinen painopiste aaltoili puolelta toiselle, mutta lopussa juhlien keskipisteenä säteili kotipelinsä vieraalle maaperälle vienyt Ketterä. Ottelu päättyi Ketterän 5—4-voittoon, joka siirsi imatralaisjoukkueen kolmen voiton päähän Mestiksen mestaruudesta.

Viime maanantaista asti voitonjuonia punonut imatralaisjoukkue sai ensimmäisen finaalin alla hyviä uutisia, kun kaikki pudotuspelit loukkaantumisen takia huilannut Rasmus Hämäläinen ja alle 18-vuotiaiden maajoukkueen mukana viime viikon ollut Matias Mäntykivi palasivat kokoonpanoon ja Aku Kestilän vierelle.

Samalla Valtteri Niemi ja Mikko Haaparanta siirtyivät Ville Paalasen ympärille kasattuun neloskentälliseen. Vaihdokset terävöittivät entisestään Ketterän hyökkäyspeliä. Varsinkin Paalasen vitja paiski töitä hullun lailla, loi tilanteita ja hankki kotijoukkueelle jäähyjä. Myös Mäntykivi ja Hämäläinen löysivät heti tehonsa.

— Mäntykivi ja Hämäläinen muodostivat Kestilän kanssa jo runkosarjassa parhaimmillaan erittäin hyvän kolmikon, ja he löysivät taas tänään tuttuun tapaan toisensa. Olen tyytyväinen, että saimme lisää ratkaisuvoimaa näihin peleihin, Ketterän päävalmentaja Matias Lehtonen sanoi.

Draaman kaari kohdillaan

Runsasmaalinen loppuotteluavaus oli Lehtosen mukaan Mestikselle parasta mahdollista mainosta.

— Molemmat joukkueet tekivät virheitä, joita ei normaalisti tulisi tehtyä. Ne menevät jännityksen piikkiin. En olisi voinut draaman kaarta paremmin kirjoittaa oman joukkueeni puolesta. Jokainen katsoja sai varmasti rahoilleen vastinetta, hän totesi.

Ketterän avausmaali oli hilkulla ensimmäisen erän ylivoimalla, mutta Niemi ei onnistunut tälläämään kiekkoa poikittaissyötöstä puolityhjään KeuPa-maaliin.

Keuruulaisjoukkueen pieni mutta äänekäs faniryhmä sai sen sijaan aihetta riemuun, kun ottelun avauserää oli pelattu 11.29. Konsta Mesikämmen ehti istua vain 12 sekuntia kiinnipitämisjäähyään, kunnes Juuso Mörsky iski Jesse Pelamon tarkasta syötöstä lukemiksi 0—1.

Kihelmöivää jännitystä päätöserässä

Erätauolle lähdettiin kuitenkin tolppanumeroista. Tasoitus tuli hieman puolivarkain, kun Valtteri Lipiäisen rystysutaisu upposi pienestä kulmasta Samuli Tervon vartioimaan KeuPa-maaliin. Toisen erän alussa Tervon haparoinnin hyödynsi puolustaja Aku Alho, jonka veto ei tarttunut maalivahdin räpylään.

Vahvan pelillisen vaiheen keskellä Ketterän puolustus nukahti kahdesti, eikä KeuPa jättänyt tilaisuutta käyttämättä. Valtteri Pihlajamäki ja Aleksi Luhtalampi pääsivät saivat huseerata maalin edessä aivan liian vapaasti, kun KeuPa siirtyi heidän osumillaan uudestaan johtoasemaan.

Komeiden maalien kavalkadia jatkoi Aku Kestilä, joka tasoitti ylivoimamyllyn jälkilämmöillä pelin Henry Karjalaisen komeasta tarjoilusta.

Kolmannessa erässä jännitys kihelmöi katsomossa, kun Henry Karjalainen kaadettiin läpiajossa ja kiekko vietiin keskiympyrään. Rangaistuslaukausta asettui ampumaan Ketterän paras maalintekijä Joona Jääskeläinen, joka sijoitti kiekon kylmänviileästi alakulmaan.

KeuPa tuli vielä kerran rinnalle Jesse Pelamon osumalla, mutta ilta päättyi isäntien kannalta onnellisesti, kun Valtteri Lipiäinen naulasi ottelun ratkaisun vain yhdeksän sekuntia ennen päätössummeria. Lipiäisen illan toinen osuma räjäytti Kisapuiston ja käynnisti Ketterän voitonjuhlat.

Loppuotteluiden avaus osoitti heti kättelyssä, ettei Ketterä tule pääsemään KeuPaa vastaan yhtä helpolla kuin edellisissä ottelusarjoissa. Hallitseva mestari on Ketterän tähänastisista pudotuspelivastustajista selvästi taitavin ja laadukkaimmin rakennettu joukkue, jolla on paljon Jokipoikia ja TuToa paremmat eväät päästä kiekon kanssa pois Ketterän paineistuksen alta.

Lipiäinen haltioissaan tunnelmasta

Yhdeksän maalin ilta saavutti kliimaksinsa vain yhdeksän sekuntia ennen loppusummeria, kun Valtteri Lipiäinen ampui Ketterän voittomaalin ja räjäytti loppuunmyydyn hallivanhuksen.

— Aika kova jännitys ja tunne siinä purkautui. Onneksi meni maaliin ja saatiin tämä ensimmäinen voitto, voittomaaliaan villisti tuulettanut Lipiäinen tunnelmoi.

Ottelun tunnelmasta lappeenrantalaishyökkääjä oli haltioissaan.

— Itsekin olen SaiPasta lähtöisin, niin kyllähän täysi Kisapuisto ja vielä Mestiksen finaali toivat tähän iltaan ylimääräistä jännitystä, Lipiäinen sanoi.

Juttua päivitetty 16.4. klo 21.35: Ottelun päätöslukema korjattu. Juttua muokattu 16.4. klo 22.51. Lisätty kommentteja.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset