Imatran SM-hiihtojen turvallisuutta edistettiin 500 haulikonlaukauksella, sunnuntaina vaaralliseksi äityneen tuulen riskejä varmisti metsuripartio — "Kahden vuoden kuluttua uudestaan"

AOP/Hannu Luostarinen

Ukonniemen stadionin katos veti katsojia puoleensa sunnuntain lumimyräkässä.
Ukonniemen stadionin katos veti katsojia puoleensa sunnuntain lumimyräkässä.

Imatran SM-hiihtojen johtaja Kari Ahonen oli viikonlopun viimeisten kilpailujen jälkeen tyytyväinen mies. Imatran Urheilijat onnistuivat järjestelyissä.

Edessä oli vielä hirmuinen purkutalkoo, kun kisoja varten kasatut tilapäisrakennelmat ja mainokset piti kerätä odottamaan tulevia koitoksia.

Kisaviikonlopusta Ahosen mieleen jäivät urheilun ulkopuoleleta päällimmäisinä lumen suuri määrä ja sunnuntain itätuuli, joka äityi puuskissa kovaksi.

Myräkkä kuitenkin laantui sprinttikisan edetessä ja loppukilpailut hiihdettiin jo miellyttävässä talvisäässä.

— Keli oli hyvinkin vaarallinen. Emme tienneet tarkkaan, miten lumet kestävät puussa ja miten puut kestävät lumikuorman tuulessa, Ahonen kertoo.

Sprinttiladulla kaikkein pahin paikka oli supan mutka, jossa päivysti metsureita ja turvapäällikkö koko sunnuntain kilpailupäivän ajan.

— Heillä oli oikeus keskeyttää kisa, jos tapahtuu joku vahinko. Jos puu olisi kaatunut, metsuriporukkamme olisi raivannut sen viidessä minuutissa ja kisa olisi voinut taas jatkua.

Kaikki meni kuitenkin hyvin, ja lumimyräkkä oli vain sunnuntain harmi.

— Perjantai ja lauantai olivat sääolosuhteiltaan loistavat.

Lumimäärä tuotti huolta kuitenkin jo kisojen valmistelussa.

— Poliisin luvalla ammuimme haulikolla varmaan 500 laukausta riskialttiisiin puihin radan eri pisteissä, kun pudotimme lunta.

Vielä lauantai-iltana latua reunustavista puista puista ravisteltiin lunta traktorikaivurilla. Sen lisäksi talkoolaiset joutuivat kaivamaan lapiolla mainosaitojen alalautaa esiin satojen metrien matkalta.

— Naurattaa, kun joskus olemme tehneet hirveästi töitä sen takia, kun lunta ei ole. Nyt teimme hirveästi töitä, koska sitä on paljon. Liikaa lunta ei tässä lajissa ole koskaan.

Torstai oli järjestäjille kiireellisin ja stressaavin päivä, kun kaikki piti saada kuntoon perjantaita varten.

— Silloin oli hirveä hulina päällä.

Mitä Ukonniemen stadionilla on odotettavissa huippuhiihdon saralla tulevaisuudessa?

— Meillä on ampumahiihdon IBU-lisenssi hakusessa. Jos saamme sen keväällä, mahdollisen kisan saaminen lykkääntyy parilla vuodella, koska kisapaikat on jaettu jo sen verran pitkälle eteenpäin. Maastohiihdon seuraavat mahdolliset SM-hiihdot olisivat jaossa vuonna 2021.

Imatran Urheilijat pohtii tulevaa hiihdon SM-kisahakua keväällä. Ahonen on lähtökohtaisesti sitä mieltä, että kisan järjestämisvastuuta haetaan.

— Organisaatiomme on hyvässä kunnossa, olosuhteemme ovat erinomaiset ja meidät on tunnustettu suurimpien kisajärjestäjien joukkoon. Onhan tässä kaikki eväät olemassa.

— Kahden vuoden kuluttua uudestaan.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset