Imatran Urheilijoiden mieshiihtäjät valmistautuivat kauteen lappu rinnassa ja rullat jalassa: rivit täydentyivät kolmella uudella tulokkaalla — Seura taistelee nyt tosissaan viestimitaleista, kertoo hiihtojaoston Kari Ahonen

Maastohiihdon harrastajamäärät ovat viime vuosina notkahtaneet, mutta Imatran Urheilijoiden miesten kokoonpano on tällä hetkellä maan runsaslukuisimpia. Tulevalle kaudelle seuraan siirtyi kolme uutta mieshiihtäjää.

Jasmin Ojalainen

Ville Ahonen (vasemmalla) ja tuore seurakaveri Miro Karppanen lämmittelivät Ukonniemen rullahiihtoradalla ennen sprinttikilpailun alkua.
Ville Ahonen (vasemmalla) ja tuore seurakaveri Miro Karppanen lämmittelivät Ukonniemen rullahiihtoradalla ennen sprinttikilpailun alkua.

Imatran Urheilijoiden mieshiihtäjät valmistautuivat lähestyvään kauteen Ukonniemen stadionilla perjantaina rullahiihtokisojen merkeissä.

Maastohiihdon miesten rivistö vahvistui kolmella uudella urheilijalla, kun Santeri Erola ja Ville Maunuksela Espoon Hiihtoseurasta sekä Miro Karppanen Kiteen Urheilijoista vaihtoivat kirjansa Imatralle.

Menneiden vuosien menestyksen kantoaalto on myös mahdollistanut nykytilanteen. — Kari Ahonen

Seuran hiihtojaoston varapuheenjohtaja Kari Ahosen mukaan on lupa odottaa, että miesten viestin mitalitili saa jatkoa kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Vuonna 2011 Imatran miehet ylsivät Suomen Cupissa pronssille.

— Yllättävää kyllä, miesten puolella olemme yksi maan suurimpia seuroja. Tällä hetkellä lisenssihiihtäjiä on neljätoista. Tavoitteena on ainakin kaksi neljän hengen joukkuetta SM-kisoihin sekä mitaleita Suomen Cupin tai SM-kisojen viesteissä.

Ykkösjoukkueeseen on tarjolla uusien tulokkaiden lisäksi ainakin Lari Lehtonen, Ville Ahonen, Tomi Mikkonen ja Olli Ahonen. Seuran houkuttavuutta on viime vuosina lisännyt muun muassa yhteistyösopimukset, kertoo Ahonen.

— Kun on saatu SM-kisoja järjestettäväksi säännöllisin väliajoin, saadaan tuottoa pyörittämään hommaa. Menneiden vuosien menestyksen kantoaalto on myös mahdollistanut nykytilanteen.

Naisten puolella lisenssejä on Ahosen mukaan huomattavasti vähemmän ja harrastajamäärät ovat junioripuolellakin laskussa. Junioreissa aktiivisia kilpaharrastajia on noin viitisentoista.

— Suunnitelmia on, että maakuntaviestiä ja junioricup-kilpailuja laajennettaisiin maakuntien kanssa yhteiseksi, jolloin hiihtäjiä saataisiin merkittävästi enemmän. Pyritään töitä tekemään lajin säilyttämiseksi ja kehittämiseksi.

Jasmin Ojalainen

Lari Lehtonen on toipunut kantapääleikkauksesta kansalliseen kärkivauhtiin kesän aikana.
Lari Lehtonen on toipunut kantapääleikkauksesta kansalliseen kärkivauhtiin kesän aikana.

Leikkaus ei pysäyttänyt ykköstykki Lehtosta

Imatran Urheilijoiden maajoukkuehiihtäjä Lari Lehtonen, 32, on esitellyt hyvää kesäkuntoa pitämällä rullilla maan kärkivauhtia. Kantapääleikkauksesta toipuva Lehtonen hiihti elokuun lopulla rullahiihdon SM-hopealle.

— Muutos on ollut mahdollisuus. Juju tämän hetken kuntoon on se, että on joutunut taas ajattelemaan urheilua eri lailla. Kymmenen vuoden kokemuksella tuntee oman kroppansa, ja lapsiperhearkea on oppinut sovittelemaan tekemiseen ja omiin rajoihin.

Lehtonen aloitti treenaamisen juhannuksen tienoilla. Silloin syntyi myös päätös uuteen kauteen lähtemisestä.

— Se oli kolmas leikkaus, ja kolmas kerta toden sanoo. Nuorempana ei edes ajatellut, että tästä olisi jotain muuta tietä kuin jatkaa uraa. Siinä oli hyvä paikka pohtia asiaa, treenaaminen lähti vähän kuin itsestään.

Tällä hetkellä jalka sietää harjoittelua ja Lehtonen uskoo selviävänsä kisakaudesta.

— Pyrin hiihtämään molempia tyylejä. Katsotaan mitä tapahtuu, kun siirrytään lumille. Tarkoitus olisi valita maailmancupin osakilpailuja, jos suksi kulkee.

Ahosen vaikeudet takana päin

Viime kaudella maailmancupin sprinttikisoissa jatkopaikkoja jahdannut Ville Ahonen, 24, valmistautuu hänkin kauteen puhtaalta pöydältä. Viime syksynä täyspäiväisesti opiskelun aloittanut Ahonen kävi läpi ailahtelevan kauden.

— Omat vahvuudet ovat tulleet taas esiin levon myötä. Viime vuonna lähtökohta oli vielä syyskuun alussa se, hiihtoa ei pystynyt miettimään vakavasti. Nyt kun homma lähti itsekseen toimimaan ja tekemiseen on tullut tietynlainen vapaus.

Tälle syksyä lähtökohta on täysin eri, mikä on Ahosen mukaan tärkeää etenkin henkiselle kantille.

— Nyt on samanlainen fiilis, johon kerkesi viimeisten vuosien aikana tottumaan. Pystyn odottamaan kisakautta ja asettamaan itselleni tavoitteita.

Uusi viestinviejä on kokenut nuorten MM-kävijä

Mieshiihtäjien repertuaari saa uutta puhtia Kiteen Urheilijoista siirtyneestä Miro Karppasesta, 20, joka kertoo kotiutuneensa uuteen seuraan hyvin.

— Ei sitä hirveästi tarvinnut miettiä, kilpailukykyinen viestijoukkue houkutteli. Täällä on hyvä kokonaispaketti ja mukava päästä hiihtämään viestiä.

Vaikka Imatran maastot ovat kansallisten arvokisojen myötä tutut, Vuokatissa asuva Karppanen kosketti Imatran rullaradan asvalttipintaa ensi kertaa sprinttikilpailussa.

Kaksi kertaa nuorten MM-kisoissa hiihtänyt Karppanen lähtee hänkin ensi kauteen selkein ajatuksin.

— Nuorten MM-kisat ovat henkilökohtainen tavoite. Tarkoitus on hiihtää tasaisesti kovempaa kuin aiemmin ja auttaa silläkin seuraa mahdollisimman hyvin.

Uusimmat uutiset