Imatralaisjuniori päätyi vapaaottelun mattotaistelusta suoraan Töölön sairaalaan: Vastustajan kielletty potku silmään pimensi MMA Imatran Veeti Maksimaisen toiveet SM-finaalista

Maksimaisen, 15,silmäpohjan murtuma tietää viikkojen ja kuukausien harjoitustaukoa, mutta ei sammuttanut nuorukaisen halua jatkaa vapaaottelun harrastamista. Silmän näkökyvyn pitäisi palautua ennalleen.

Mikko Lehikoinen

Veeti Maksimainen aloitti vapaaottelijauransa viime syksynä Imatralla Carelia Fightissa.
Veeti Maksimainen aloitti vapaaottelijauransa viime syksynä Imatralla Carelia Fightissa.

MMA Imatran Veeti Maksimaisen lauantai vapaaottelun SM-kisoissa Helsingissä oli ikimuistoinen. Maksimainen, 15, sai alle 18-vuotiaiden 61,2 kilon sarjassa SM-hopeaa, mutta ei päässyt loukkaantumisensa takia edes ottelemaan kultamitalista.

Maksimaisen tie loppuottelun katkesi, kun Helsingin Hard Knock Training Centerin Shahin Deghan potkaisi kielletysti loppuottelua edeltäneessä ottelussa matossa ollessaan Maksimaista päähän silmän alueelle.

Kaveri tuli pyytämään anteeksi ja oli selvästi järkyttynyt Veetin loukkaantumisesta. - Karita Maksimainen

Deghan suljettiin kilpailusta ulos ja Maksimainen joutui keskeyttämään loukkaantumisensa takia.

Ensimmäisessä ottelussaan Maksimainen kaatoi Barreto Helsingin Leotrim Dreshajin. Maksimainen julistettiin voittajaksi toisen erän puolivälissä, jossa imatralainen kaivoi käsilukon mattotaistelutilanteessa.

Myös ottelu Deghania vastaan kulki Maksimaisen hallinnassa ja sääntöjen vastainen potku tuli vain viitisentoista sekuntia ennen ottelun päättymistä.

— En yhtään osannut odottaa potkua, sillä matossa lyönnit ja potkut ovat kiellettyjä, Maksimainen kertoo.

Vaikka Veeti Maksimainen yllättyi potkusta ei hän usko, että vastustaja yritti vahingoittaa häntä tahallaan. Samaa sanoo myös Veetin äiti Karita Maksimainen.

— Kaveri tuli pyytämään anteeksi ja oli selvästi järkyttynyt Veetin loukkaantumisesta.

MMA Imatran ja Veeti Maksimaisen valmentaja Mikko Suvanto oli erityisen harmissaan tapahtuneesta.

— Olen itse ollut luomassa vapaaottelun juniorisääntöjä Suomeen ja tämän kaltaiset loukkaantumiset ovat erittäin turhia ja tuomittavia, Suvanto sanoo.

Silmä leikattiin pikaisesti Töölön sairaalassa

Potkun jälkeen Maksimainen kiidätettiin ensin Meilahden sairaalan silmäpolille ja sieltä tutkimusten jälkeen leikkaukseen Töölön sairaalaan.

Onni onnettomuudessa oli, että SM-kisa järjestettiin Helsingissä, jossa pikainen ja riittävän tasokas hoito oli heti tarjolla.

— Veetin silmäpohja oli murtunut ja silmälihas oli jumissa murtumakohdassa. Silmä piti leikata heti, jotta siihen ei tule pysyviä vaurioita. Poika näki kaiken kahtena, Karita Maksimainen kertoo.

Veeti pääsi pois Töölön sairaalasta sunnuntaina ja toipuminen on nyt alkanut. Veeti Maksimainen uskoo, että hän pystyy jatkamaan koulussa tiistaina tai keskiviikkona.

— Silmän rasittamista on vältettävä. Ei saa niistää kovaa, ei saisi aivastaa kuin suu auki, pitää välttää kovaa ponnistelua. Silmän pitäisi kuitenkin tulla ennalleen, Karita Maksimainen sanoo.

Viikkojen huili edessä

Veeti Maksimainen pääsee aloittamaan kevyet kävelylenkit muutaman viikon päästä ja paluu vapaaotteluharjoitusten pariin tapahtuu aikaisintaan 2–3 kuukauden kuluttua.

—  Ehtivätpä kehossa olevat mustelmat ainakin kadota. Mustelmia tuppaa tulemaan harjoitellessa jatkuvasti, Veeti Maksimainen sanoo.

Maksimainen otteli ensimmäisen kerran vapaaottelussa viime syksynä Imatralla Carelia Fightissa. Viime vuonna hän saavutti SM-hopeaa Brasilian jujutsussa.

MMA Imatra sai vapaaottelun SM-kisoista kaikkiaan kolme SM-mitalia. Veeti Maksimaisen hopean lisäksi Valtteri Kivistö oli pronssilla sarjassa 61,2 kiloa (M18) ja Miro Honkanen niin ikään pronssilla sarjassa 65,8 kiloa (miehet).

Luetuimmat