Ruokolahti hurahti lentopalloon: Joukkueita on yhdeksän, harrastajia 70–80, tukijoukot innokkaita ja ykkösjoukkue kiinni SM-peleissä — Mistä on kyse?

Tänään ratkeaa, pääsevätkö Ruokolahden Rajun C1-tytöt kamppailemaan suomenmestaruudesta. Ensimmäinen peli päättyi voittoon 2–0 Kausalan Yrityksestä.

Anu Pakarinen

Ruokolahdella on menossa lentopallon superlauantai. Aamupäivällä pelejä pelattiin kolmella kentällä samaan aikaan. Tässä kohtaavat Ruokolahden Rajun C1-joukkue ja Kausalan Yritys.
Ruokolahdella on menossa lentopallon superlauantai. Aamupäivällä pelejä pelattiin kolmella kentällä samaan aikaan. Tässä kohtaavat Ruokolahden Rajun C1-joukkue ja Kausalan Yritys.

Ruokolahden liikuntahallissa oli tunnelma katossa lauantaina aamupäivällä.

Täysi katsomo riemuitsi äänekkäästi, sillä Ruokolahden Rajun C1-tytöt olivat juuri ottaneet päivän ensimmäiset pisteet, kun Kausalan Yritys kaatui numeroin 2–0.

Voitto oli elintärkeä. Ruokolahdella pelataan tänään SM-sarjan välierä, jonka kaksi parasta joukkuetta pääsevät jatkamaan SM-peleihin.

Seuraavassa pelissä vastaan tulee Nurmon Jymy ja päivän viimeisessä pelissä kello 17.15 Narvin Pallo Raumalta.

Ennakkosuosikin paineita

Hyvin kautensa pelannut Ruokolahden Raju kuuluu lauantain ennakkosuosikeihin.

Vuosina 2004-2005 syntyneiden C1-tyttöjen tavoitteena on pääsylippu SM-loppuotteluihin Kuortaneelle. Ainakin ensimmäinen peli päättyi Rajun voittoon. C1-joukkueessa pelaavat Eevi Lehmus, Riikka Sikiö, Aino Asikainen, Elisa Muukkonen, Viivi Vesa, Laura Anttila, Veera Siitonen, Mimosa Pokkinen, Neea Huhtanen, Miima Matikainen ja Sara Puurtinen.

Paineet näkyivät ensimmäisessä pelissä selvänä tahmeutena, valmentaja Riikka Lehmus arvioi. Tasavahvan joukkueen vahvat rutiinit varmistivat kuitenkin voiton.

— Ilmassa oli jännitystä, ja oltiin kaukana huippupelaamisesta. Mutta rutiinit ovat niin hyvät, että voitettiin. Tämä oli työvoitto, valmentaja tiivistää.

Kaikilla kentillä tapahtuu

Ruokolahdella on menossa oikea lentopallon superlauantai, sillä SM-välierän lisäksi liikuntahallissa pelataan C2-tyttöjen kakkostason välierävaiheen turnaus, jossa ovat mukana Passarit Mikkelistä, Valkealan Kajo sekä Rajun C2- ja C3-joukkueet.

Myös E-junioreilla on oma tiikerisarjan turnaus, jossa Rajun lisäksi ovat mukana järvenpääläinen Blues Volley kahdella joukkueella, Korson Veto, Kausalan Yritys ja Valkealan Kajo.

Vahva lentisbuumi

Viimeistään superlauantain joukkueiden määrä osoittaa, että Ruokolahdella eletään vahvaa lentopallobuumia.

Liikuntahallin katsomo oli tänään aamupäivällä lähes täysi.

Runsaan 5 000 asukkaan kunnassa on kaikkiaan 70-80 lentopallojunioria, kaikki tyttöjä, joista useat ovat jopa maajoukkueringissä. Yhteensä joukkueita on yhdeksän.

Luvut ovat vaikuttavia, varsinkin kun Ruokolahden Raju ei ole mikään perinteinen lentopalloseura. On pakko kysyä, mistä nyt oikein tuulee?

Kun yksi lähti harrastamaan, kaikki muutkin rupesivat harrastamaan. — Eevi Lehmus

Seuran puheenjohtaja Jouko Savolainen sanoo Riikka Lehmuksen panoksen olleen merkittävä. Lehmus käynnisti lentopallotoiminnan, jonka jälkeen kipinä levisi. Muutamassa vuodessa laji on kasvanut Ruokolahdella suureksi. Savolainen korostaa myös muun taustajoukon merkitystä.

— Meillä on aika hieno valmennustiimi tällä hetkellä, Savolainen sanoo.

Pojat pelaavat sählyä

Lehmus kertoo oman lentopallouransa lopetettuaan havahtuneensa siihen, ettei Ruokolahdella ollut tyttöjen junioritoimintaa. Pojat harrastivat salibandya, mutta tytöille ei ollut vastaavaa joukkuelajia tarjolla.

Riikka Lehmus kertoo, että myös pelaajien vanhemmat ovat innostuneet tulemaan sankoin joukoin mukaan tukijoukkoihin. — Lapset harrastavat, ja aikuisilla on kivaa yhdessä.

Nykyinen C1-joukkue näki päivänvalon kuutisen vuotta sitten, kun Lehmus kävi ohjaamaan omaa tytärtään ja neljää naapurintyttöä. Vähitellen sana kiiri, ja muitakin lähti mukaan.

—Ruvettiin pelaamaan, ja siitä se lähti. Lapset haluavat, että heitä innostetaan ja että joku ottaa vastuun ja ryhtyy järjestämään toimintaa, Riikka Lehmus sanoo.

Tytär Eevi Lehmus kuvailee alkuaikoja näin:

— Meitä oli aluksi tosi, tosi vähän. Onnistumiset rupesivat kasvattamaan suosiota. Monet näkivät, että nää on ihan hyviä ja laji näyttää kivalta. Kun yksi lähti harrastamaan, kaikki muutkin rupesivat harrastamaan, hän kuvailee.

Nyt harrastajia on lähes yhtä paljon kuin salibandyssa.

Pelaajia lajissa viehättää sen nopeus ja taktisuus, mutta myös yhteisöllisyys.

— On kivaa kuulu johonkin porukkaan, sanoo Viivi Vesa.

Ruokolahdella on 80–90 salibandyn harrastajaa, ja 70–80 lentopallon harrastajaa. Kuva Ruokolahden C3-joukkueen pelistä.

SM-peleihin pääsy tavoitteena

Tänään C1-tyttöjen tavoitteena on lunastaa paikka Kuortaneella huhtikuun 6.–7. päivä pelattaviin SM-kisoihin.

Seuraavia tavoitteita ei ole vielä asetettu, mutta valmentajan mukaan joukkueella on edellytyksiä vaikka mihin.

— Kausi on mennyt nousujohteisesti. Toivottavasti parhaat pelit pelataan Kuortaneella.

Joukkueessa pelaavat Eevi Lehmuksen ja Viivi Vesan lisäksi Riikka Sikiö, Aino Asikainen, Elisa Muukkonen, Laura Anttila, Veera Siitonen, Mimosa Pokkinen, Neea Huhtanen, Miima Matikainen ja Sara Puurtinen.

Juttua muokattu 17.3. klo 7.52 ja 18.3. kello 9.27: Korjattu nimivirheitä joukkueessa