Imatralainen Rajapapat on kaukalopallon ikämiesten suomenmestari: Vanhin pelaaja on 81-vuotias ja treenaa edelleen joka päivä

Rajapapat kunnioittaa nimellään edesmennyttä Rajapalloa ja jopa pelaa sen paidoissa.

Jouni Valkeeniemi

Rajapapat takarivistä vasemmalta lukien: Sakari Markkula, Kari Pätäri, Paavo Penttinen, Ahti Häkli, Esko Heltola ja Pekka Korkiakoski. Eturivissä Pertti Laine, Ilkka Pesonen ja Esko Mälkönen.
Rajapapat takarivistä vasemmalta lukien: Sakari Markkula, Kari Pätäri, Paavo Penttinen, Ahti Häkli, Esko Heltola ja Pekka Korkiakoski. Eturivissä Pertti Laine, Ilkka Pesonen ja Esko Mälkönen.

Imatralainen Rajapapat otti kultaa kaukalopallon ikämiesten SM-kisoissa 70-vuotiaiden sarjassa viime viikonloppuna Jyväskylässä.

Sarjaan osallistui neljä joukkuetta. Viidestä pelistään Rajapapat voitti kolme. Kaksi päättyi tasapeliin.

Mukava tunne oli saada SM-kultamitali kaulaan, mutta eivät tämän ikäiset niin kovasti ja villisti enää juhli. — Ilkka Pesonen

— Tiukat pelit oli. Vastassa oli tuttua porukkaa. Etukäteen tiedettiin, kuka on hyvä ja ketä pitää vahtia, ettei vastustaja pääse tekemään tuhojaan, kertoo Rajapapoista Ilkka Pesonen.

Rajapapat voitti kultaa myös kolme vuotta sitten, silloin tosin 65-vuotiaiden sarjassa.

Nyt kaikki pelaajat ovat maalivahtia lukuunottamatta 70-vuotiaita — tai huomattavasti ylikin. Vanhin Rajapappojen pelaaja on 81-vuotias Esko Heltola Lappeenrannasta. Pesosen mukaan hän on joukkueen kovakuntoisimpia pelaajia.

— Hän on vanha jääpalloilija, pelannut Suomen maajoukkueessakin. Nuoremmat saavat luistella kovasti, että pysyvät perässä. Esko käy joka päivä jäällä 1,5 tunnin ajan, Pesonen kertoo.

Kunnianosoitus Rajapallolle

Rajapappojen nimi on kunnianosoitus Imatralla aiemmin toimineelle kaukalopalloseura Rajapallolle. Joukkueessa pelaa imatralaisten lisäksi myös jokunen lappeenrantalainen.

Rajapapat perustettiin viitisen vuotta sitten, kun luistimilla kunnialla pysyviä, kypsään ikään yltäneitä pelimiehiä alkoi löytyä Imatralta riittävästi, Pesonen kertoo.

— Aiemmin osa meistä pelasi Lappeenrannan Aikapojissa. Imatralta kun rupesi löytymään vanhempaa väkeä, joka oli luistimilla ja myös pelannut kaukalopalloa aiemmin, perustettiin uusi joukkue Imatralle. Rajapallo oli aikoinaan kova sana, ja me kun ollaan täältä rajan pinnasta ja tällaisia pappaukkoja, ajateltiin että pannaanpas nimeksi Rajapapat. Tällä nimellä ollaan pelattu viitisen vuotta, Pesonen kertoo.

Rajapallo elää muuallakin kuin joukkueen nimessä, sillä se pelaa Rajapallon vanhoissa paidoissa.

Nuoremmat treenikaverit siivittivät voittoon

Entä mikä mahtoi ratkaista suomenmestaruuden Rajapapoille?

Ehkä samanikäisen paikallisvastuksen puute. Etelä-Karjalassa ei ole muita joukkueita 70-vuotiaiden sarjassa, Pesonen kertoo. Rajapapat harjoitteleekin Imatralla nuorempiensa kanssa.

— Se tarkoittaa, että pitää painaa menemään vielä kovempaa, Pesonen sanoo.

Harrastusta jatketaan hänen mukaansa niin pitkään, kun kunto sallii. Virallista yläikärajaa ei ole.

Entä oliko kovat mestaruusjuhlat?

Takapenkiltä kuului kotimatkalla mukavaa metakkaa, Pesonen kertoo, mutta siinä se sitten olikin.

— Mukava tunne oli saada SM-kultamitali kaulaan, mutta eivät tämän ikäiset niin kovasti ja villisti enää juhli.

Luetuimmat