Imatran SM-hiihdot alkoivat Krista Pärmäkosken ylivoimalla — Nuorten MM-sankari Anita Korva kukisti pronssitaistelussa kokeneet maajoukkuenaiset

Himmeämmistä mitaleista käytiin kova taistelu: hopeaa otti Kerttu Niskanen ja pronssia yllättäjä Anita Korva.

Joonas Tapaninen

Krista Pärmäkoski hiihti suvereeniin voittoon perjantain väliaikalähdössä.
Krista Pärmäkoski hiihti suvereeniin voittoon perjantain väliaikalähdössä.

Krista Pärmäkoski voitti jo uransa yhdeksännen henkilökohtaisen Suomen mestaruuden Imatran SM-hiihtojen avausmatkalla, naisten perinteisen kympillä.

Kuuman ryhmän viimeisenä hiihtäjänä matkaan lähtenyt Pärmäkoski veti jo ensimmäisellä kierroksella 17 sekunnin pohjat ja kasvatti eroa tasaisesti läpi kisan. Maalissa eroa hopealle hiihtäneeseen Kerttu Niskaseen oli 53 sekuntia.

— Aloitin aika kovaa, koska tämä on kohtuu helppo latu ja kovaa pitää pystyä hiihtämään. Toisella kierroksella se antoi vähän siimaa, kun huudettiin, että Kerttu on toisena ja selkä näkyi, Pärmäkoski kertoi kultahiihtonsa jälkeen.

Pärmäkoski hiihti todennäköisesti viimeisen kisastarttinsa ennen 19. helmikuuta alkavia Seefeldin MM-kilpailuja. Hän suuntaa ensi viikolla Italian Seiser Almiin kisoja valmistavalle korkeanpaikan leirille, jonne ei lähde muita suomalaisia.

— Meillä on huomenna viestijoukkue, mutta minä en ole siinä mukana. Viime vuoteen nähden on ollut aika paljon kisoja, ja kaipaan sitä, että saan keskittyä jo MM-kilpailuihin, Pärmäkoski totesi.

Kymppi päämatka Seefeldissä

Tour de Skin kolmonen on varteenotettava mitalikandidaatti kaikilla matkoilla, joihin hän Seefeldissä osallistuu. Päämatkanaan hän pitää kuitenkin juuri perinteisen kymppiä.

Vaikka Pärmäkosken meno oli perjantaina ylivoimaista, kovin suuria johtopäätöksiä hiihtäjän kunnon kehityksestä ei kisan perusteella kannata tehdä.

— Täällä tuli tosi paljon tasuria, mitä Seefeldin pertsan kympilläkin pitää pystyä tekemään. Siellä mennään kuitenkin enemmän hapenotolle, kun täällä on pitkät palauttavat osuudet, Pärmäkoski arvioi.

Korva päihitti maajoukkuenaiset

Himmeimmästä mitalista käytiin kovaa sekuntitaistelua. Pronssimitali oli kolmen kauppa, sillä Anita Korva, Laura Mononen ja Riitta-Liisa Roponen mahtuivat tuloksissa seitsemän kymmenyksen sisälle.

Pronssi meni lopulta todelliselle yllätysnimelle, kun nuorten MM-kisoissa kolme kolmossijaa sauvonut Korva jatkoi komeaa mitaliputkeaan ja saavutti uransa ensimmäisen henkilökohtaisen SM-mitalin.

— En odottanut normaalimatkalta ehkä ihan mitalia. Tavoite oli paikka viiden joukossa, Korva hymyili.

Kisat painoivat nousuissa

Alkuvuoden vahvat otteet ovat nostaneet Korvan mukaan MM-spekulaatioihin, ja SM-pronssin myötä kisamatka lienee enää sinettiä vailla.

— Valmentajat tekevät valinnat, joista kuullaan jälkeenpäin. Minä en niitä hirveästi mieti, keskityn vain treeneihin, Korva kuittasi Seefeldiin liittyvät utelut.

Joonas Tapaninen

Imatran Urheilijoita edustava Hanna Varjus oli perinteisen kympillä 46:s.
Imatran Urheilijoita edustava Hanna Varjus oli perinteisen kympillä 46:s.

Korvan omat tuntemukset kisan aikana eivät antaneet tukea mitalihaaveille.

— Varsinkin nousuissa tuntui, että kisat painavat Ensimmäisen kierroksen jälkeen mietin, että tulee pitkä kisa. Yritin tasata sitten omaa vauhtia, niin helpotti.

Niskasen tuska helpottaa

Mitalikolmikon helpottunein ja onnellisin nainen oli kuitenkin Kerttu Niskanen. Ylirasitustilan takia useita kilpailuita väliin jättänyt maajoukkuehiihtäjä palasi kilpaladuilla toissa viikonloppuna Otepäässä sijoittuen perinteisellä 22:nneksi.

Joonas Tapaninen

Hopea oli Kerttu Niskaselle helpotus.
Hopea oli Kerttu Niskaselle helpotus.

Ukonniemen lehdistötilassa raikuneesta naurusta päätellen SM-hopea oli Niskaselle tervetullut piristysruiske synkän kauden keskellä.

—Nyt kun on tullut Juhon (puoliso Juho Mikkonen) kanssa hiihdettyä lenkkiä, niin hän on sanonut, että vuorohiihto menee ok, mutta tasuri on kaukana siitä. Siinä mielessä hirvitti, kun täällä pitää tuota tasuria puskea, mutta kerran se hopeaan riitti, niin ei se niin paha ollut, Niskanen kertoi iloisena.

Imatran Urheilijoiden Hanna Varjus oli kisan 46:s ja Emma Jyrkinen 76:s.

Juttua muokattu 1.2. klo 13.02. Lisätty kommentteja, muokattu otsikkoa ja täydennetty juttua. Klo 13.08. Lisätty tieto Hanna Varjuksen ja Emma Jyrkisen sijoituksista. Klo 13.30. Lisätty kuvia.

Luetuimmat