Maastopyöräilyperhe kokoontuu huomenna Ukonniemeen — ”Koko perheen ulkoliikuntaa parhaimmillaan ainutlaatuisissa maastoissa”

Koko perheen maastopyörätapahtuma pystytetään talkoohengellä. Imatran Urheilijat kasvattavat lajikulttuuria tarjoamalla muutakin, kuin pelkän kilpailun.

Taneli Toikka

Perjantaina maastopyöräradan järjestelyt olivat täydessä vauhdissa. Turvallisuuspäällikkö Mika Kukkonen ja kilpailunjohtaja Antti Heikkinen tarkistamassa polkuosuutta.
Perjantaina maastopyöräradan järjestelyt olivat täydessä vauhdissa. Turvallisuuspäällikkö Mika Kukkonen ja kilpailunjohtaja Antti Heikkinen tarkistamassa polkuosuutta.

Imatran Urheilijoiden seitsemäs Imatra MTB -maastopyöräilytapahtuma järjestetään lauantaina Imatralla. Kilpailutapahtuman keskuksena toimii Ukonniemen Stadion, josta kilpailut starttaavat yhteislähtönä kello 12. Osallistujat eivät tarvitse kilpailulisenssiä, joten tapahtuma on avoin kaikille maastopyörän omistaville.

— Kyseessä on koko perheen kuntoliikuntatapahtuma, joka on paljon muutakin kuin itse kilpailu, kertoo kilpailunjohtaja Antti Heikkinen.

Kauniita maastoja

Tapahtumassa ajetaan kahdella Ukonniemen stadionilta lähtevillä, noin kolmenkymmenen ja kymmenen kilometrin mittaisilla radoilla. Reiteille mahtuu nopeaa ja kovapintaista ulkoilureittiä, polkuja, kivikoita ja juurakoita.

— Ratojen maastot ovat aika ainutlaatuisia, on Saimaan rantaa ja harjuja, sanoo Heikkinen.

Pidempi lenkeistä ulottuu Rauhasta, lähes Tiuruniemen kärjestä Malonsalmelle asti. Kymmenen kilometrin pyrähdys taas kulkee Ukonniemestä Hossukkaan ja takaisin.

Eri pituisia matkoja on kolme: 60, 30 ja 10 kilometriä. Kympin matkalla sarjoja on eri ikäisille junioreille, sekä avoin sarja. Pidemmillä reiteillä sarjoja on naisille ja miehille, Fatbikeille sekä tavallisille maastopyörille.

Osallistujia on kilpailunjohtajan arvion mukaan tulossa noin 350. Ennakkoon ilmoittautuneita on reilut pari sataa.

— Toivottavasti lapsiperheet reagoivat säähän, joka pitäisi huomenna olla hyvä, ja lähtevät mukaan. Jälki-ilmoittautuneilta junioreilta emme peri korotettua ilmoittautumismaksua, jotta kaikilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet harrastaa.

Harrastustoiminnan tukemista

Imatran Urheilijoiden pyöräilyjaosto on seuratasolla pieni toimija, vajaalla 40 jäsenellään. Kuten Imatra MTB -tapahtumassakin, tavoitteet eivät ole seuran jäsenmäärien kasvattamisessa.

— Tavoitteena on kasvattaa lajikulttuuria, löytää ihmisiä jotka ovat mukana aktiivisesti, ja tarjota nuorille mahdollisuus löytää harrastus, joka ei sulje muita pois, kertoo IU:n pyöräilyjaoston puheenjohtaja Jaakko Hasu.

Lauantainen tapahtuma pyörii talkoovoimin, jossa koko imatralainen lajiperhe puhaltaa yhteen hiileen.

— Meillä on mukana yli viisi kymmentä talkoolaista, jotka haluavat osaltaan tukea lajikulttuuria ja auttaa järjestämään hienoa tapahtumaa. Tavallisia kisoja järjestetään ihan tarpeeksi, on hienoa tehdä jotakin enemmän, sanoo Heikkinen.

Talkoohengessä on mukana myös Linnalan koulun 4E-luokka, joka pitää kahviota ja järjestää perheen pienimmille puuhaa. Koululaisten porkkanana on varojen keruu Lontoon-luokkaretkeä varten.

Myös tasokasta kilpailua

Imatra MTB toimii myös Suomen marathon cupin osakilpailuna. Sarjassa kisataan kahdeksan osakilpailua ympäri Suomen. Imatralla katsojille on siis tasokasta kilvanajoa tarjolla.

— Kansallisen tason kärkimiehiä on mukana, joten katsojat pääsevät näkemään kovaa vauhtia, Heikkinen lupaa.

Luetuimmat